Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Ant Teknik Cihazlar’ın 2012 hedefi sürdürülebilir büyüme oldu

Başta gıda olmak üzere kalite kontrol, AR-GE ve analiz faaliyetlerinin yapıldığı pek çok alanda faaliyet gösterdiklerini ifade eden Ant Teknik Cihazlar Genel Satış Direktörü M. Gürhan Uluğ, yeni yılda belirledikleri sürdürülebilir büyüme hedeflerine ulaşmak için gerekli altyapıyı oluşturarak insan kaynakları ve eğitim yatırımlarına devam edeceklerini belirtiyor.





ant_teknik.jpg

Portföyünde bulundurduğu analitik cihazlar, genel amaçlı laboratuvar cihazları ve kromatografi sarfları ile laboratuvar sektörüne hizmet veren Ant Teknik Cihazlar, on yılı aşkın süredir Ar-Ge, kalite kontrol ve özel analiz laboratuvarlarına hizmet veriyor.  Deneyimli ve özverili teknik ekibi ile gıda, ilaç, kimya, çevre, adli tıp, tekstil, ambalaj, petrokimya gibi çok geniş bir uygulama alanına hitap eden Ant Teknik’in müşteri profilinde özel laboratuvarların yanı sıra kamu kurumları, araştırma merkezleri ve üniversiteler de yer alıyor. 2011 yılı içerisinde hızlı büyüme evresine bir halka daha ekleyerek çalışmalarını sürdüren Ant Teknik’te 2012 hedefi sürdürülebilir büyüme kapsamında şekilleniyor. Ant Teknik Cihazlar’ın Genel Satış Direktörü M. Gürhan Uluğoğullarından ile gıda laboratuvarlarına yönelik faaliyetlerini, yeni projelerini, yapılanmalarını ve laboratuvarcılık sektörünü konuştuk.

Portföyünde bulundurduğu temel laboratuvar cihazları, kromatografi sarfları, analitik cihazlarının satışı ile teknik servis desteği ve satış sonrası yedek parça temini hizmetlerini veren Ant Teknik Cihazlar, gıda, ilaç, kimya, çevre, biyokimya, adli tıp, tekstil, polimer, ambalaj, petrokimya gibi laboratuvarı olan tüm kurum, kuruluş, araştırma merkezi ve üniversitelere hizmet veriyor. 2011 yılı içerisinde çeşitli yönlerden başarılar sağlayarak ve hızlı büyüme evresine bir halka daha ekleyerek çalışmalarını sürdüren Ant Teknik’te 2012 hedefi sürdürülebilir büyüme kapsamında şekilleniyor. Ant Teknik Cihazlar Genel Satış Direktörü M. Gürhan Uluğ, gıda laboratuvarlarına yönelik faaliyetlerini, yeni projelerini ve laboratuvarcılık sektörünün sorunlarını konuştuk.   

 

Kalite kontrol ve araştırma laboratuvarlarına yönelik satış, servis ve yedek parça temini, validasyon, aplikasyon ve eğitim hizmetleri sunan ve anahtar teslim laboratuvar projeleri gerçekleştiren Ant Teknik Cihazlar’ın kuruluş hikayesini sizden dinleyebilir miyiz?

Ant Teknik Cihazlar olarak 1999 yılında İstanbul’da temel laboratuvar cihazları ve kromatografi sarfları satarak faaliyetlerimize başladık. Analitik cihazlar alanında tecrübeli kurucu ekibimiz ve takım arkadaşları sayesinde kısa zamanda sektöre yön veren firmalardan biri haline geldik. Bugünse, büyük çoğunluğu teknik ekipten oluşan 70’in üzerinde deneyimli çalışanımız, İstanbul, Ankara, İzmir ve Adana’daki bölge ofislerimiz ve yurt genelinde faaliyet gösteren 20’ye yakın bölge bayimiz ile müşterilerimize Türkiye çapında hizmet veriyoruz.

Bugünlere gelirken en önemli ivmeyi 2003 yılında Shimadzu firmasının Türkiye temsilcisi olmamızla elde ettiğimizi söyleyebilirim. Shimadzu, kromatografi ve spektroskopi cihazları alanında dünyanın en saygın üreticilerinden biri olarak tanınıyor. Firmanın “İnsanlığın ve dünyanın esenliği için” sloganı bizler için daima yol gösterici olmuştur. 1875 yılında kurulmuş olan Shimadzu’nun en önemli özelliği, birçok yeni teknolojiye ve ilklere imza atmış öncü bir firma olmasıdır. Shimadzu çalışanlarından Koichi Tanaka’nın 2002 yılında aldığı Nobel Kimya Ödülü’nü de bunun önemli bir göstergesi olarak görüyorum. Tanaka, MALDI-TOF tekniğini kullanarak yaptığı çalışması ile çalışmalarını tamamen özel sektörde yürüten ve akademik kariyeri olmayan ilk araştırmacı oldu. Bu da Shimadzu’nun araştırmaya verdiği önemi ve desteği açıkça gösteriyor.

Teknoloji lideri firmalarla çalışmamız sayesinde her geçen gün daha çok araştırmacıya ulaşma şansımız oluyor ve onlardan gelen ihtiyaç ve talepler doğrultusunda da yeni firmalarla ortaklıklar kurmaya devam ediyoruz. Son olarak, kromatografi aksesuarları konusunda dünyanın önde gelen firmalarından biri olan Restek, hızlı mikrobiyolojik analiz sistemlerinde endüstri standardı Celsis ve temel laboratuvar cihazları alanında da Jeio Tech, Astell, CHC Lab, Centurion ve Fungilab firmalarının Türkiye temsilciliklerini yürütmeye başladık. Değişen ihtiyaçlar ve yeni temsilciliklerimiz doğrultusunda kadromuzu genişletmeye ve yapılanmamıza devam ediyoruz.

 

7’den 77’ye tüm alanlarda faaliyet gösteriyor

Firma olarak toplum sağlığını ve çevreyi ilgilendiren tüm alanlarda faaliyet gösteriyorsunuz? Başlıca faaliyet alanlarınızı, ürün ve hizmetlerinizi anlatır mısınız?

Çok doğru ifade ettiniz, toplum ve çevre sağlığını ilgilendiren tüm alanlarda faaliyet gösteriyoruz. Müşterilerimiz topluma ve çevreye karşı önemli sorumluluklar üstlenmiş durumda, biz de bu bilinçle kendilerine en iyi hizmeti vermeyi hedefliyoruz.

Faaliyet alanlarımız esasen kalite kontrol, AR-GE ve analiz faaliyetlerinin yapıldığı tüm alanlar. Gıda, ilaç, kimya, çevre, biyokimya, adli tıp, tekstil, polimer, ambalaj, petrokimya gibi laboratuvarı olan tüm kurum, kuruluş, araştırma merkezi ve üniversiteler müşteri portföyümüze giriyor. Ayrıca analiz hizmeti veren kamu laboratuvarları ve özel laboratuvarlar da müşterilerimizdir. Ürün portföyümüzde analitik cihazlar, genel amaçlı laboratuvar cihazları, kromatografi ve spektroskopi sarf malzemeleri bulunuyor. Teknik servis desteği ve satış sonrası yedek parça temini de işimizin önemli bir parçası. Bunların yanı sıra anahtar teslim laboratuvar projeleri ve danışmanlık hizmetleri sunuyoruz. 

 

Öncelik müşteri memnuniyeti

Çok geniş bir müşteri portföyüne hitap ediyorsunuz. Müşterilerinize sunduğunuz ürünleri temin ettiğiniz distribütörlüklerinizden söz eder misiniz?

Günümüzde dünyanın önde gelen laboratuvar cihazı ve kromatografi sarf üreticilerinden Shimadzu, Kratos, Jeio Tech, Peak Scientific, Restek, GL Sciences, Teknokroma, PSS, CHC Lab, Fungilab, Celsis gibi 15’in üzerinde firmanın Türkiye mümessili konumundayız. Ayrıca Almanya’daki lojistik firmamız Wenk Labtec ile de genel amaçlı laboratuvar cihazları ve sarf malzemeler konusunda bir işbirliğimiz mevcut. Aldığımız temsilcilikler konusunda seçici davranıyoruz. Partnerlerimizin kalite anlayışının bizimkiyle örtüşmesini özellikle önemsiyoruz. Sonuçta müşterilerimizin bizlere duyduğu güveni zedeleyebilecek ürünlerden uzak durmayı tercih ediyor; Ant Teknik olarak, hizmet anlayışına uygun kalitede ürünler üreten firmalarla piyasadaki itibarımızı perçinleyecek işbirlikleri kurmaya gayret ediyoruz. Bunun yanı sıra elbette, ürün portföylerinde kendi portföyümüzü tamamlayıcı, gerek anahtar teslim projelerde gerekse diğer paket talepler açısından müşterilerimizin beklentilerini karşılayabilecek ürünlerin bulunmasına da dikkat ediyoruz.

 

Cihazlar beklentilere ve ihtiyaçlara göre şekilleniyor

Başta özel gıda laboratuvarları olmak üzere gıda endüstrisine yönelik hangi çözümleri sunuyorsunuz? Laboratuvarlar ve gıda sektörü en başta sizden neleri talep ediyor?

Gıda sektöründe yapılan analizleri gıda güvenliği, aroma ve tekstür özellikleri ve gıda katkıları başlıkları altında değerlendirebilmemiz mümkün. Gıda güvenliği kapsamında pestisit kalıntıları, mikotoksin, hormonlar, ağır metaller, antibiyotikler vb. analizler; aroma ve tekstür özellikleri kapsamında antioksidanlar, tatlandırıcılar, boyar maddeler, termal özellikler vb. analizler, gıda katkıları kapsamında ise aminoasitler, yağ asitleri, vitaminler, şekerler vb. analizler talep ediliyor. Özel gıda laboratuvarlarına önereceğimiz cihazları, aranan hassasiyet limitleri, elementler, etken maddeler, kalitatif (nitel) veya kantitatif (miktarsal) analiz talebi, kısacası kullanıcı beklentileri ve ihtiyaçları doğrultusunda belirliyoruz. Tüketilen ürünlerdeki çok düşük miktarlardaki kalıntıları analiz etmek için verimli ve hızlı analitik yöntemlerin kullanılması gereklidir. Örnek olarak, pestisit kalıntı analizlerinde gaz Kromatografisi-Kütle Spektrometresi (GC-MS) ve Sıvı Kromatografisi-Tandem Kütle Spektometresi (LC/MS/MS) sistemleri günümüzün en önemli dedeksiyon teknikleridir. Yapılarında Kütle Spektrometresi (MS) ünitesi veya üniteleri bulunan GC ve LC sistemleri eşzamanlı olarak kalitatif ve kantitatif analiz yapma imkanı sağlarlar. Ayrıca yapıları itibariyle 100’den fazla farklı kimyasal sınıfa ait olan pestisitleri, metabolitleri ve parçalanma ürünlerini ve kodekslerde belirtilen kalıntı limitlerini tespit edebilecek evrensel çoklu metodlara ihtiyaç duyuluyor.

 

Ant Teknik olarak anahtar teslimi laboratuvar teslimi yapıyorsunuz. Gıda laboratuvarları olarak bu projelerden söz eder misiniz? 

Anahtar teslimi laboratuvar projesi, belirlenen hedef uygulamalar, yönetmeliklerde belirtilen dedeksiyon limitleri ve bütçeler doğrultusunda en uygun laboratuvar altyapısının seçimi, projelendirilmesi, tezgah ve cihazların yerleştirilmesi, altyapının temini, kurulumu, çalıştırılması ve kullanıcıların verilen eğitimlerle belirlenen uygulamaları yapabilecek duruma getirilerek laboratuvarın faaliyete geçebilir hale gelmesi aşamalarını içeren kapsamlı bir süreci ifade ediyor. Her bir proje kendine özgü nitelik ve gereksinimler barındırıyor. Anahtar teslimi laboratuvar kuracak firma, yalnızca bir ürün listesindeki ürünlerin temin edebileceği firma değil, yatırımı yapacak olan firmaya deneyimleri çerçevesinde önerilerde bulunabilecek, çalışanlarının bilgi ve deneyimi, tedarikçileri, yerli ve yabancı iş ortakları ve referansları ile bir bütün olarak en üst kalitede ürün ve hizmet sağlayabilecek firmadır.

Ant Teknik olarak, müşterilerimizin bizlere duyduğu güven ve bağlılığı anahtar teslim projelerimizle de perçinlemeye devam ediyoruz. Bizimle çalışmayı tercih eden firmaları detaylarla boğmadan, yalnızca kritik karar aşamalarında sürece dahil ederek en iyi bildiğimiz iş olan laboratuvarları en profesyonel şekilde tamamlayıp teslim ederek başarılarına katkıda bulunuyoruz.

Sektörde çalıştığımız çok sayıda gıda kontrol laboratuvarı var. Özel laboratuvarların yanı sıra Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın İl Kontrol Laboratuvarları, TÜBİTAK, TSE gibi resmi kurumlara ait gıda kontrol laboratuvarları, ticaret borsaları ve üniversitelerin gıda mühendisliği bölümleri ile de yoğun şekilde çalışıyoruz. Bu sayede, gerek satış gerekse aplikasyon ekibimiz gıda laboratuvarlarının öncelik ve spesifik ihtiyaçları konusunda ciddi bir deneyim kazanmış durumda. Dolayısıyla önümüze bir gıda laboratuvarı projesi geldiğinde, laboratuvarda bulunabilecek fiziksel, kimyasal, katkı, kalıntı, mikrobiyoloji, mineral, ambalaj veya GDO laboratuvarlarının herbirinin işleyişini, gerekli ortam şartlarını biliyor ve gereksinimlerini öngörebiliyoruz. Kurulumun devamında sağladığımız ayrıcalıklı teknik destekle müşterilerimizin takdirini kazanıyoruz.

 

Firmanız açısından 2011 yılının bir değerlendirmesini yaparak kısa ve uzun vadeli hedeflerinizi bizimle paylaşır mısınız? 

2011 yılında özellikle yapılanmamıza yoğunlaştığımızı ve büyüme kaydettiğimizi ifade etmeliyim. Analitik cihazların yanı sıra genel amaçlı laboratuvar cihazları ve sarf malzemeler gruplarında yapılanmamızı geliştirdik. Genel amaçlı laboratuvar cihazları satışı bizim işimizin olmazsa olmazı. Sektörde bu tip cihazları temin eden farklı ölçeklerde çok sayıda firma mevcut. Biz de başından beri analitik cihazların yanı sıra bu hizmeti veriyorduk. Ancak 2011 yılında kurduğumuz Endüstriyel Ekipmanlar Grubu ve bu grup için ayrı bir satış-servis yapılanmasına gitmemizle birlikte satışlarımız ciddi bir ivme kazandı. Özellikle Jeio Tech firmasının ürünleri fiyat-performans, satış sonrası servis desteği ve stoktan hızlı teslim olanakları sebebiyle müşteriler tarafından yoğun talep görmeye başladı.

Benzer şekilde 2011 yılında mümessilliğini aldığımız Restek firması ve Ankara ve İstanbul’da yalnızca kromatografi sarf ürünleri ile ilgilenen çalışanlarımızın olması sarf grubundaki bilinirliğimizi ve iş hacmimizi daha da artırdı. Tüm bunların yanı sıra Adana ve İzmir ofis yapılanmamız bu yıl içerisinde genişledi. Ayrıca genişleyen ekibimizin ihtiyaçlarını karşılayabilmek üzere bu sene başında yine Beylerbeyi’nde yeni binamıza taşındık. Ayrıca 2011 içinde bayi ağımızla ilgili de ciddi ilerleme kaydettik. Bayi ağı, firma olarak yapılanmamızda gerekliliğine daima inandığımız ve ön plana çıkan konulardan biri olmuştur. Gerek pazardaki gelişmeler gerekse de yeni açılan üniversiteler 81 ilin takibinin doğrudan İstanbul, Ankara ve İzmir ofislerimiz üzerinden değil, bayi ağımızı genişleterek yapılmasını zorunlu hale getirdi. Bu amaçla oluşturduğumuz ekibimiz ile gelen talepler çerçevesinde il-bölge bazında çalışabileceğimiz firmalarla görüştük. Sonuçta firmamızı temsil edebileceğine ve işbirliği yapabileceğimize inandığımız firmaları bölge bayilerimiz olarak belirledik. 4-5 Şubat tarihinde Ankara’da düzenlediğimiz Bayi Toplantısı’nda bayilerimize hem yeni ürünlerimize yönelik eğitim verdik hem de potansiyel pazar ve iş geliştirme çalışmaları yürütme fırsatı bulduk. 

2012 yılı için koymuş olduğumuz hedeflerin başında ise, sürdürülebilir bir büyüme performansı sergilemek geliyor. Stratejilerimizi bu doğrultuda belirledik ve uygulamaya koyulduk. Hedeflerimize ulaşmak için gerekli altyapıyı oluşturup, insan kaynakları ve eğitim yatırımlarımıza da devam edeceğiz. Ayrıca özellikle son iki yılda yurdun dört bir yanında düzenli olarak gerçekleştirdiğimiz eğitim seminerlerimizle ilgili olumlu dönüşler alıyoruz. Eğitimlerimize, içeriği zenginleştirerek hız kesmeden devam etmeyi planlıyoruz. Bunun yanı sıra, gelecek nesillere bir şeyler bırakan bir firma olmayı önemsiyoruz. Birbirimize, topluma ve çevreye karşı sorumlu olduğumuzun farkındayız. “Daha yeşil bir dünya için hepimizin yapabileceği bir şeyler var” düşüncesiyle yola çıktığımız Ağaçlandırma Projemiz kapsamında müşterilerimizin satın aldıkları her bir cihaz için Ant Teknik Ormanları’na belirli sayıda fidan dikiyoruz. Proje başlangıcı olan 2007 yılından bugüne kadar 10 binin üzerinde ağaç dikmiş olmanın gururunu taşıyoruz.

 

Özel gıda laboratuvarları zorlu bir akreditasyon sürecinden geçiyor

Tüm dünyada gıda güvenliğine verilen önem artmasına paralel olarak gıda endüstrisine hizmet veren laboratuvarların sayısının çoğaldığını söyleyen Ant Teknik Cihazlar Genel Satış Direktörü M. Gürhan Uluğ, “Dışarıdan bakıldığında çoğu yatırımcı için cazip görünebilecek sektöre olan yakınlığımız sebebiyle bazı sıkıntılar yaşandığını gözlemliyoruz. Öncelikle özel gıda kontrol laboratuvarları yoğun rekabetçi bir ortamda müşterilerine uygun maliyette ve en kaliteli hizmeti vermek için sürekli bir yarış halindeler. Ayrıca zorlu bir akreditasyon sürecinden de geçiyorlar. Metodlarını ve cihaz ya da aksesuar gereksinimlerini değişen yasal regülasyonlara uyarlamak ve son derece dinamik olmak zorundalar. Firma olarak bizim payımıza düşen de bu süreçte kullanıcılarımızın yanında olmak ve kendilerine en hızlı ve güvenilir hizmeti sağlamak” şeklinde konuşuyor.

 “Dünyanın önde gelen laboratuvar cihazı ve kromatografi sarf üreticilerinden Shimadzu, Kratos, Jeio Tech, Peak Scientific, Restek, GL Sciences, Teknokroma, PSS, CHC Lab, Fungilab, Celsis gibi 15’in üzerinde firmanın Türkiye mümessilliğini yapıyoruz.”