Banner Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Elso Kimya AR-GE yatırımlarıyla büyümeyi hedefliyor

Kalite ve fiyat dengesini sağlayarak aroma ve esans sektöründe ürün ve müşteri portföylerini sürekli geliştirdiklerini belirten Elso Kimya Genel Müdürü Ali Bello, yapacakları AR-GE’ye yönelik teknolojik yatırımları ve üretim kapasitesi artırımı ile sadece yurtiçinde değil, Avrupa, Ortadoğu, Rus Cumhuriyetleri, Afrika ve Asya’da da iddialı olduklarını söylüyor.

  





ali_bello.png

Elso Kimya’nın kuruluşundan günümüze geçirdiği gelişim sürecini genel hatlarıyla anlatır mısınız?

Elso Kimya kuruluşundan sonraki ilk yıllarda farklı ülkelerin sektörlerinde lider olan firmaların mümessili olarak hizmet vermeye başladı. Zaman içinde firma esans ve aroma konusunda odaklanarak mümessil şirket olarak yıllar boyunca gıda ve kozmetik sektörlerine hizmet verildi. Türkiye pazarındaki gelişime paralel olarak müşterilerimize daha iyi hizmet verebilmek için mümessili olduğumuz Fransız firma ile teknik işbirliği anlaşması yapılarak 1967 yılından itibaren küçük çapta yerel üretim yapılmaya başlanmıştır. Yerel üretim yaparken oluşan bilgi birikimi ve konusunda uzun yıllar çalışmış yabancı uzmanların firmamızla paylaştıkları tecrübeler harmanlanarak son yıllarda kurulan teknik altyapı sayesinde firmamız 0’e yakın yerli üretim oranı yakalamıştır. Bugün Elso Kimya, Türkiye’de ve çevre ülkelerde farklı sektörlerde 1000’in üzerinde müşterisi bulunan bir portföye sahiptir. Firmamız uluslararası alanda hizmet veren aroma ve esans sektörünün en önemli bölgesel firmalarından biri haline gelmiştir. Firmamızın kütüphanesinde on binlerce esans ve aroma formülü ve yüzlerce son ürün formülasyonu bulunuyor, Elso Kimya kalite fiyat dengesini layıkıyla sağlayarak ürün ve müşteri portföyünü sürekli geliştirmektedir.

 

Firma olarak üretimini ve mümessilliğini yaptığınız doğal ve doğala özdeş sıvı ve toz tüm besin aromaları hakkında bilgi verebilir misiniz?

Dünyada işlenmiş tüm ürünlerde çok geniş kullanımı olan gıda aromaları, ürünün özelliklerine göre gerek sıvı gerekse de toz şeklinde kullanılırlar. Bu aromalar son ürünlerde maruz kalabilecekleri işlemlere dayanacak şekilde endüstriyel kullanıma uygun dozajlarda sonuç verecek biçimde üretilirler. Günümüzde neredeyse aroma kullanılmayan bir ürün yoktur diyebiliriz. Sakız, çikolata, dondurma, bisküvi, gofret, kremalar, ketçap, hardal, mayonez, soslar, şekerlemeler, unlu mamuller, sigara, puro ve nargile tütünleri,  alkollü ve alkolsüz içecekler, muhtelif aromalı çaylar, kahveler, meyveli yoğurt ve süt-margarin-peynir ürünleri, şarküteri et-tavuk-balık aromaları, kedi-köpek mamaları, çerezler, reçeller ve daha birçok farklı üründe aroma kullanılmaktadır.

 

Elso Kimya bünyesinde yaptığı AR-GE çalışmalarıyla her yörenin zevklerine uygun aromalar üretiyor. Müşteri odaklı çalışan bir firma olmanızın olumlu ve olumsuz tarafları nelerdir?

Firma olarak misyonumuz, yakın coğrafyalarda bölgesel bazda marka bilinirliğini oluşturmuş aroma ve esans kullanıcısı şirketlerin ilk akla gelen iş ortağı olmaktır. Bu misyonumuzu gerçekleştirmek için belirlediğimiz Elso Kimya değerlerinin başında müşteri odaklılık, sürekli gelişim, ekip çalışması ve kaliteye odaklılık gelir. Bugün Elso Kimya pazar araştırma departmanımız dünya ve yerel bölge trendlerini güncel olarak takip etmekte ve sektörel bazda stratejimizi belirlememizde kullanılan raporları hazırlamaktadır. Bu çalışmaların devamında AR-GE laboratuvarımız müşteri talepleri ve pazar trendleri doğrultusunda yeni aromalar oluşturuyor. Yaratılan bütün aromalar son ürün haline getirilerek kapsamlı panellerde denendikten sonra pazarlama gurubumuz bu ürünleri uygun sektörlerde hizmet veren müşterilerimizle paylaşıyorlar. Biz mesleğimizi çok seviyoruz ve Türkiye’de yerleşik, katma değer katan, son teknolojileri kullanmayı bilen, eğitimli ve tecrübeli kadromuzla her talebe cevap vermeye çalışıyoruz. Mutlak müşteri memnuniyeti ve kalite odaklılık felsefemiz doğrultusunda sıfır hata ile üretim yapmak ve hizmet vermek en önem verdiğimiz özelliklerimizdir.

 

Üretim sürecinin her aşamasında titizlikle uygulamakta olduğunuz kalite güvenliği standartlarınızdan bahseder misiniz?

Hammaddelerimiz ve aroma kompozisyonlarımız yıllardan beri denetlendiğimiz ISO- 9001 ve ISO-22000 standartlarına uygun olarak üretiliyor. Tüm ürünlerimiz dünya standartlarına uyumlu ölçümler yapılarak sektöre özel tam otomatik özel programlar kullanılarak oluşturulan uygun analiz ve sağlık sertifikamızla beraber müşterilerimize ulaştırılıyorlar. Firmamız İstanbul Sanayi Odası ve İstanbul Ticaret Odası, AREP (Esans ve Aroma Sanayicileri Derneği), PLAT (Private Label Derneği) yönetim kurullarında ve genel kurullarında üye nezdinde temsil edilmektedir. Aynı zamanda periyodik olarak Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinin gastronomi laboratuvarlarında ve sektörel kongrelerde konuşmacı olarak sektöre yönelik sunumlar ve bilgilendirmeler yapmaktayız.

 

Ürettiğiniz gıda aromalarını nerelere ihraç ediyorsunuz?

İhracatını yaptığımız ülkeler arasında halihazırda Bulgaristan, Irak, İran, Suriye, Azerbaycan, Tunus, Mısır, Libya, Birleşik Arap Emirlikleri, İsrail, Kazakistan, Ukrayna, Beyaz Rusya, Hindistan, Slovenya, Sırbistan, Bosna Hersek, Uganda gibi ülkeler bulunmakta ve her geçen gün bu listeye yeni ülkeler eklenmektedir. 

 

Türkiye gıda aromaları sektörünün değerlendirmesini yaparak firmanızın kısa ve uzun dönemli projelerinden söz eder misiniz?

Elso Kimya yerel piyasa ve çevre ülkelerdeki tüm ana üreticiler tarafından tanınıyor. Bu üreticiler Elso Kimya (Elso Flavor and Fragrance) markasına, kalitesine ve fiyat politikasına güven duyuyorlar. Kısa vadede amacımız, yapacağımız AR-GE’ye yönelik ek teknolojik yatırım ve üretim kapasitesi artırımı ile yerel piyasa ve çevre ülkelerde çalıştığımız partner sayısını artırmaktır. Uzun vadede amacımız, Elso Kimya’yı sadece yerel piyasada değil aynı zamanda Avrupa, Ortadoğu, Rus Cumhuriyetleri, Afrika ve Asya’da sektörün öncü firmalarından biri haline getirip Türkiye’de daha fazla istihdam yaratmak, ülkemize daha fazla ihracat olanağı ve döviz girişi kazandırmaktır.