Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Gıdaların besin değerleri 5E ile güvence altında

Gıda teknolojisinin önemli aşamalarından ısısal işlem kapsamında, spiral soğutma ve şoklama makineleri geliştiren 5E Tasarım Makine, son teknolojiyi kullanarak kaliteli, güvenilir, değişen ve gelişen müşteri beklentilerine uygun yeni sistemler üretiyor. Müşterilerine sundukları sistemlerin gıdanın besin değerlerini en az kayıpla koruduğunu vurgulayan 5E Tasarım Makine Genel Müdürü Erkan Biçkioğlu, “Makinelerimiz ayrıca kullanım kolaylığı, daha az iş gücü, depolama tasarrufu, hazırlama ve sunum açısından da birçok avantajlar sunuyor” şeklinde konuşuyor.





5e.jpg

Thermoform paketleme makinelerinin mekanik ve elektronik donanımlarının iyileştirilmesi, yenilenmesi ve sistemlerinin geliştirilmesiyle başladığı faaliyetlerine spiral şoklama ve soğutma sistemi makinelerin üretimini ekleyen 5E Tasarım Makine, et ve et ürünleri sektöründen deniz ürünlerine, unlu mamuller süt ve süt ürünlerine kadar pek çok alana hizmet veriyor. Makinelerinin belirlenen kapasiteler ve işletmelerin üretim prosesleri doğrultusunda özel olarak imal edildiğini belirten 5E Tasarım Makine Genel Müdürü Erkan Biçkioğlu, gıda işleme teknolojileri alanında geliştirdikleri spiral sistemlerin özelliklerini ve yeni yatırımlarını Gıda Teknolojisi’ne anlattı.

 

5E Tasarım Makine ve Bilişim Teknolojileri’nin firma profilinden bahseder misiniz?

Şirketimiz gıda sektörünün ihtiyacı olan makine ve ekipmanların üretimini gerçekleştirmek amacıyla kuruldu. Faaliyete başladığı ilk yıllar thermoform paketleme makinelerinin mekanik ve elektronik donanımlarının iyileştirilmesi, yenilenmesi ve sistemlerinin geliştirilmesi konusunda hizmet veren firmamız, sektördeki 40 yılı aşkın bilgi birikimi ve tecrübesiyle farklılığını ortaya koyarak, kalitesi ve hizmet anlayışı sayesinde kısa sürede tanınan ve talep gören bir firma konumuna geldi. 2005 yılında AR-GE çalışmalarına başladığımız ve üretimi yaklaşık 2 yılı bulan spiral şoklama, soğutma sistemi makine üretiminde attığımız ilk adımdır. Spiral soğutma olarak kurulan ilk hat bugün itibariyle rutin bakımları dışında herhangi bir servis almadan çalışmasına devam etmektedir. Sonraki dönemlerde, kazanılan tecrübe ve bilgi birikimiyle üretimlerimizde son teknolojiyi kullanarak; kaliteli, güvenilir, değişen ve gelişen müşteri beklentilerine uygun yeni sistemler üretmeye devam ettik. Türkiye’nin dört bir yanında ve sınırlarımız dışında çalışan makinelerimiz ile bu başarının verdiği haklı gururu ve mutluluğu yaşıyoruz.

Makine üretimiyle birlikte bilişim sektöründe de faaliyet göstermeye başlayan firmamız, yazılım, donanım, destek ve danışmanlık hizmetleri vermektedir. 2009 yılında makine ve yedek parça imalatı, bilgi işlem yazılım hizmetleri, bilgi işlem donanım hizmetleri konusunda ISO 2008 alınarak Türk Standartları Enstitüsü hizmet yeterliliğimiz belgelenmiştir. Ayrıca makinelerimiz insan sağlığı, can ve mal güvenliği, hayvan ve bitki yaşam ve sağlığı, çevre ve tüketicinin korunması açısından asgari güvenlik koşullarına sahip olduğunu gösteren CE belgelerine de sahiptir. Gelişen teknolojiyi yakından takip eden firmamız, yeni fikirlere açık, her zaman daha iyisini üretmeyi amaçlayan, üretiminde kalite kontrol çalışmalarına önem veren, deneyimli ve işinde uzman kadrosuyla müşterilerimizin istek ve önerileri doğrultusunda çalışmalarına devam etmektedir. Kurulum ve işletmeye alma aşamaları, daha sonraki bakım kontrol gibi ihtiyaç anlarında, her türlü teknik destekte müşterilerini yalnız bırakmayan bir firma olarak sorumluluğumuzun bilincinde çalışmalarımıza devam ediyoruz.

 

Gıda işleme teknolojileri alanında geliştirdiğiniz spiral sistemlerinizi tanıtarak özelliklerini anlatır mısınız?

Gıda teknolojisinin önemli aşamalarından biri olan ısısal işlem, gıdanın besin değerindeki kayıpları en düşük seviyeye indirmek, virüs, bakteri ve diğer mikroorganizmaların ürün ile kontaminasyonunu engellemek ve ürünün kalitesini korumaya yönelik bir uygulamadır. Şoklama, soğutma, pastörizasyon ve sterilizasyon gıda ısıl işlem teknikleri ile dayanıklı hale getirilen gıdalara uygulanan sıcaklık ve zaman parametreleri muhafaza zincirinin en önemli halkasıdır. Üretimini yaptığımız spiral sistemler dış ortama karşı yalıtılmış kabin içinde yer alan taşıma bandı sayesinde, işlem uygulanacak ürünü, spiral bir yol izleyerek yukarıya veya aşağıya taşır. Bandın spiral oluşu az bir hacim kaplayan sistemde büyük miktarda ürünün işlenmesine olanak sağlamaktadır. Isıl işlem sırasında önemli noktadan biri ürüne uygulanacak hava akımıdır. Örneğin şoklama işlemi, gıda teknolojisinde durgun havada ve hava akımında olmak üzere iki farklı yöntemle yapılmaktadır. -30 °C’de çok düşük hareketli hava ile işlem uygulanan ürünlerin yüzeyleri arasındaki ısı transferi düşüktür. Bu sebeple ürün şoklama süresi çok uzun zaman almaktadır. Ayrıca üretim hattından gelen ürünlerin şok odalarına aktarılması ve donmuş ürünlerin dışarı çıkartılması esnasında izolasyonlu odanın kapılarının açılması sıcak havanın soğuk ortama doğru hareketine neden olacaktır. Bu durum ürünlerin şoklanma süresinin daha da uzatmasına, enerji sarfiyatının artmasına, üretim ve ürün kalitesinin azalmasına sebep olmaktadır. Sürenin uzaması donma sırasında oluşan buz kristallerinin hücre duvarını parçalamasına neden olur.

Yapısı bozulmuş gıda çözünme sırasında bakterilere direnç gösteremez ve çabuk bozulur. Bu yüzden kristal yapının büyümesine izin vermeden çok hızlı şoklama yapmak gerekmektedir. Spiral kule -40 °C kabin içindedir. Üretim hattından spiral banta aktarılan ürünlere oda içerisinde üst katlara ya da aşağıya doğru taşınması sırasında yatay bir soğuk hava akımı etki eder. Spiral sistemi oluşturan spiral bandın da hava akımına müsaade edecek yapıda olması ürünün tüm yüzeylerinin soğuk havayla doğrudan temas etmesine olanak sağlar. Şok odası içerisinde evaparaötlerden geçerken soğuyan hava, güçlü fanlar yardımıyla ürüne aktarılır. Bu şekilde kabin içerisinde oluşturulan türbülans ile su kaybına bağlı ağırlık azalması minimuma indirilerek ürün yüzeyi ile hava arasındaki ısı transferi yükseltilir ve çok hızlı bir şoklama gerçekleşir. Şoklama süresi ürünün cinsine, geometrik yapısına, su miktarına, istenilen muhafaza sıcaklığına göre değişmektedir. Üretimini yaptığımız spiral sistemler -40 °C evaporasyonda çalışarak ürün çekirdek ısısını -18 °C’ye düşürür. Soğutma amaçlı kullanılan spiral sistem 0-4 °C kabin içerisinde soğutma işlemini gerçekleştirir. Bununla birlikte 71 ile 125 °C arasındaki sıcaklılarda pastörizasyon ve sterilizasyon işlemlerini de gerçekleştirmektedir.

Spiral sistemde ısıl işlemini kısa bir sürede tamamlayan ürünler izolasyonlu odanın çıkışından alınarak depolamaya veya sevkiyata hazır hale geliyorlar. Bu süreçte üretim hattı hiç durmadan işlemine devam eder. Makinelerimiz belirlenen kapasiteler ve işletmelerin üretim prosesleri doğrultusunda özel olarak imal edilmektedir. Kullanılan bant materyali, gövde, zemin ve tüm malzemeler gıda standartlarına uygun malzemelerden oluşmaktadır. Bahsettiğim amaçlar için müşterilerimize sunduğumuz sistem, gıdanın besin değerlerini en az kayıpla koruduğu gibi, kullanım kolaylığı, daha az iş gücü, depolama tasarrufu, hazırlama ve sunum açısından da birçok avantaj sunmaktadır.

 

Bu sistemler gıda endüstrisinde hangi alt sektörlerde kullanılıyor?

Spiral sistemler şoklama, soğutma, pastörizasyon ve sterilizasyon amaçlı kullanıldığı için hemen hemen tüm alt sektörlerde kullanılabilir. Et ve et ürünleri, deniz ürünleri, unlu mamuller, süt ve süt ürünleri, çoğu meyve-sebze çeşitleri ve şekerli ürünler üreticileri bu sistemi kullanabilmektedir. İşlenmiş ürünlerin hızlı ve çok az iş-enerji kaybıyla istenilen muhafaza derecesine ulaşmasını sağlamak, işlenmiş ürünün ambalajlama sürecini hızlandırmak, ürünleri steril etmek, farklı sıcaklıklara maruz bırakmak, üretim hattını durdurmadan ve elle taşıma yöntemini kullanmadan hareket halinde ürünün dinlendirilmesini sağlamak gibi özelliklere sahip olduğundan, çoğu ihtiyaca cevap verebilmektedir. Ayrıca herhangi bir yapay sıcaklık ortamı yaratılmadan kullanılan spiral bantlı kule, farklı sektörlere küçük alanlar içerisinde çözümler sunabilmektedir. Bu sebeple kullanım alanı geniş bir ürün yelpazesini kapsar. Tüm köfte çeşitleri, milföy hamuru, mantı, börek, pastane ürünleri, ekmek ve soğutulması gereken unlu mamulleri, tüm balık türleri ve deniz ürünleri, kanatlı hayvanlar, büyük parçalı sebze ve meyveler, pizza, işlenmiş patates, peynir, bal ve bunun gibi daha birçok gıda için spiral sistemler kullanılabilmektedir.  

 

Müşterileriniz arasında hangi firmalar bulunuyor? İhracat çalışmalarınız var mı?

Thermoform paketleme makineleri üzerinde çalıştığımız zamanda çoğu et mamulleri üreticisi olan Türkiye’nin dört bir yanında bulunan firmalar ile işbirliğimiz oldu. Burada hepsini tek tek saymam belki mümkün değil ama bazı firmaların ismini verebilirim. Aytaç, Beşler, Apikoğlu, Polonez, Maret, Altın Gıda, Tahsildaroğlu, 5 Yıldız, Boğaziçi Sucukları, Bereket Döner, Oret, İkbal, Danet, Özlem Sucukları, Murat Peynirleri, iş yaptığımız firmalardan bazılarıdır. Spiral şoklama, soğutma sistemleri üretimiyle beraber gıda sektörünün farklı alt sektörlerine de ulaşma imkânımız oldu. Eskişehir’de faaliyet gösteren Altın Gıda’da 750 kg/saat kapasiteli spiral döner soğutma hattı, Antalya’daki Bahar Tavukçuluk’ta biri 250 kg, diğeri 500 kg kapasiteli iki spiral köfte-hamburger şoklama sistemi,  İzmir’deki Ofis Gıda’da tek bir hatta 250 kg/saat kapasiteli milföy hamuru şoklama ve 1000 kg saat kapasiteli unlu mamul soğutma sistemi, Tekirdağ’da bulunan Bolca Gıda’da 500 kg/saat kapasiteli spiral mantı şoklama hattı, Bandırma Şeker Piliç tesislerinde 750 kg/saat kapasiteli spiral döner soğutma hattı ve Rusya’da çikolata bisküvi hattında çalışan 500 kg/saat kapasiteli gofret bloğu soğutma hattımız bulunmaktadır. Şu an itibari ile Türkiye’nin gıda sektöründe önde gelen firmaları ile sürekli görüşme halindeyiz. Taleplerini projelendirip, karşılıklı görüşmeler ile yapacağımız sistemlerin son şeklini vermeye çalışıyoruz.

Önceki yıllarda yurtiçi çalışmalarına ağırlık verdik, fakat 2012 yılında ihracat konusunda da ciddi adımlar atmayı planlıyor ve çalışmalarımızı bu yönde gerçekleştiriyoruz. Yurtdışı pazarlarına açılmamız için tabii ki fuarlar çok önemli. Özellikle sektör ve pazar dilimi bazında gerçekleştirilen yurtdışı ihtisas fuarlarında çok sayıda gıda üreticisi ve ithalatçısı ile karşılaşıp ticari ilişkiler kurmayı hedefliyoruz. Ayrıca sektörde kalıcı olabilmek için sürekli bir bilgi akışına ihtiyaç var. Hem o ülkedeki gelişmelerin nabzını tutabilmek hem de müşteri ile daha yakın bir iletişim kurabilmek adına bayilik vermeyi planladığımız ülkeler var. Bu konu ile ilgili görüşmelerimiz devam ediyor.

 

5 E Tasarım Makine ve Bilişim Teknolojileri’nin planlama çalışmalarından bahseder misiniz? Önümüzdeki dönemde şirketinizin yeni yatırımlarını görecek miyiz?

Makine üreticisi için olmazsa olmaz AR-GE çalışmalarıdır. Aslında her AR-GE çalışması da bir yatırımdır. Bizim için her zaman yeni ürünler ve yeni metotlar ile ilgili yatırımlar söz konusu. Ne yapılacağı, ne satılacağı ve ne geliştirileceği konusunda kararlarımızı aldık. Kullanıcı ihtiyaçlarına ve müşteri beklentilerine göre sistemlerimizi sürekli olarak geliştirmeye önem veriyoruz ve sürekli olarak planlamamızı bu kriter şekillendiriyor. Teknoloji destekli ve tasarım yönelimli yeni makinelerimizi üretim hattımıza eklemek düşüncesindeyiz. Hali hazırda üzerinde çalıştığımız iki projemiz var. Kısa vadede öncelikli yatırımlarımız arasında makine parkurumuzu genişletmek ve mevcut projelerimizi tamamlamak olduğunu söyleyebilirim. Farklı dönemlerde yeni ürün geliştirme projelerimiz de olacak. Söylediğim gibi üretim ve geliştirme aşamaları dışında pazar araştırmaları da yapıyoruz. Ancak önemli olan yeni teknolojiler geliştirerek zihinsel sermaye yaratmanın, parasal sermaye yaratmaktan daha önemli olduğunu düşünüyoruz.