Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Türkiye Çikolata ve Şekerleme Sektörü

İstanbul İhracatçı Birliği’nden alınan verilere göre Türkiye gıda sanayinin en önemli alt sektörlerinden biri olan kakao, çikolata ve şekerleme sektöründe Ocak-Kasım 2011 döneminde 239 milyon kg üretim gerçekleştirilirken, aynı dönemde 679,5 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi.





cikolata.jpg

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) tarafından hazırlanan Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Envanteri ve İstanbul İhracatçılar Birliği’nin Şeker ve Çikolata Sektörünün Türkiye İhracatçı Kayıt Rakamları’na göre kakao, çikolata ve şekerleme sektörüne ilişkin verileri sizler için derledik.

 

  • Kakao, çikolata ve şekerleme sektöründe Ocak- Kasım 2011 toplam üretim miktarı: 239 milyon kg
  • Kakao, çikolata ve şekerleme sektöründe Ocak- Kasım 2011 toplam ihracatı: 679,5 milyon dolar
  • Kakao, çikolata ve şekerleme sektöründe 2010 toplam ithalat: 186 milyon dolar
  • Ocak- Kasım 2011 beyaz çikolata üretim miktarı: 124,9 milyon kg
  • Ocak- Kasım 2011 beyaz çikolata ihracat miktarı: 592 339,26 dolar
  • Ocak- Kasım 2011 alkollü çikolatalar(doldurulmuş olsun olmasın) üretim miktarı: 2 155,70 kg
  • Ocak- Kasım 2011 alkollü çikolatalar(doldurulmuş olsun olmasın) ihracatı: 4 584,28 dolar
  • Ocak- Kasım 2011 diğer çikolatalar(doldurulmuş olsun olmasın) üretim miktarı: 26 602 750 kg
  • Ocak- Kasım 2011 diğer çikolatalar(doldurulmuş olsun olmasın) ihracatı: 65,5 milyon dolar
  • Ocak- Kasım 2011 doldurulmamış diğer çikolata ve çikolata mamulleri üretim miktarı: 18,3 milyon kg
  • Ocak- Kasım 2011 doldurulmamış diğer çikolata ve çikolata mamulleri ihracatı: 48,6 milyon dolar
  • Ocak- Kasım 2011 doldurulmuş diğer çikolata ve çikolata mamulleri üretim miktarı: 9,8 milyon kg
  • Ocak- Kasım 2011 doldurulmuş diğer çikolata ve çikolata mamulleri ihracatı: 26,2 milyon dolar
  • 2008 yılı itibariyle kakao, çikolata ve şekerleme sektöründe işletme sayısı: 899
  • 2008 yılı itibariyle kakao, çikolata ve şekerleme sektöründe istihdam sayısı: 20 176
  • 2008 yılı itibariyle kakao, çikolata ve şekerleme sektöründe üretim miktarı: 4 6 milyar TL
  • 2008 yılı itibariyle kakao, çikolata ve şekerleme sektöründe satış ciroları: 5 099
  • 2008 yılı itibariyle kakao, çikolata ve şekerleme sektöründe girişim sayısı: 899
  • 2010 yılı kakao, çikolata ve şekerleme sektöründe ortalama sanayi üretim endeksi: -1,1
  • Aralık 2010 kakao, çikolata ve şekerleme sektöründe sanayi üretim endeksi artış oranı: 1,4
  • Aralık 2010 kakao, çikolata ve şekerleme sektöründe sanayi üretim endeksi değişim oranı: 18,3
  • Aralık 2010 kakao, çikolata ve şekerleme sektöründe istihdam endeksi değişim oranı: 8,2

 

 

Bunları biliyor musunuz?

-Aztekler zamanında kakao çekirdekleri para olarak da kullanıldı. 30 çekirdeğe 1 küçük tavşan, 3 çekirdeğe bir yumurta, 1 çekirdeğe 1 irice domates alınıyordu.

-İngilizler’ in Jamaika’da dünyaya gelen ilk nesil temsilcilerinden olan Albay Montague James, 104 yaşına kadar yaşamış ve hayatının son 30 yılında sadece kakao ve çikolata tüketmişti.

-Bugün dünyada tüketilen çikolata için gerekli kakaonun %70’i Afrika’dan geliyor.

-Çikolatadaki kafein miktarı, çay ve kahveye göre çok daha azdır. 28 gramlık bir çikolata barında, 5-6 mg kafein bulunuyor. 


Yorumlar

Hiçbir yorum bulunamadı


Yeni yorum yaz