Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
60 gün boyunca bayatlamayan ekmek !

Microzap isimli bir ABD'li teknoloji firması ekmeğin 60 gün bayatlamamasını sağlayan bir yöntem geliştirdiğini açıkladı.





ekmek1.jpg

Şirketin CEO'su Don Stull normalde salmonella bakterisini öldürmeye yarayan ve mikrodalga fırını andıran bir makineye uzun süre bekletilen bir dilim ekmek koyduklarını belirterek "10 saniye içinde üzerindeki küf tamamen yok oldu. 60 gün sonra test ettiğimizde tazeliğini ve temizliğini koruyordu" diye konuştu.

Bu buluş gıda üreticileri tarafından ilgiyle karşılansa da maliyeti ve yemeklerin tadına etkisiyle ilgili endişeler dile getirildi. Stull bu konuyla ilgili olarak "Dünya genelinde ekmek üreticileri küflenmeyi önlemek için koruyucu maddeler kullanıyor. Daha sonra bu koruyucuların tadını kapatmak için kimyasal maddeler kullanıyorlar. Geliştirdiğimiz teknikle bu süreçten kurtulabilirler" diye konuştu.

Stull bunun yanında küresel ekmek üretim alışkanlıklarının bir anda değişemeyeceğini ancak söz konusu yöntemin farklı gıdalarda da kullanılabileceğini belirtti.

Microzap'ın bu çalışması halen birçok bölgesinde açlık yaşanan dünyamızdaki yemek israfı sorununa çözüm olabilir. Yapılan bir araştırmaya göre ABD'de ortalama bir aile satın aldığı yemeğin yüzde 40'ını çöpe atıyor. İngiltere'de ise alınan somun ekmeklerin yüzde 32'si yenmeden çöpe atılıyor.