Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
A&D Kimya gücünü AR-GE’den alıyor

Ağırlıklı olarak et endüstrisinde kullanılan kombiler, fonksiyonel karışımlar, koruyucular ve oleoresinler gibi pek çok yardımcı ürünlerin üretimini yapan A&D Kimya, güçlü AR-GE yapısıyla ürün ve müşteri gamını genişletiyor.





zafer_kemer1.jpg

Firmanın Teknik Satış Mühendisi Zafer Kemer, “İlk önce bilgi” sloganıyla et üreticilerine fayda sağlayacak ürünler geliştirdiklerini söylüyor.

Başta et endüstrisi olmak üzere, pek çok sektörün ihtiyacı olan baharat kombinasyonları, fonksiyonel karışımlar ve gıda katkı maddelerinin üretimini yapıyorsunuz. Et sektörüne sunduğunuz ürünlerden bahseder misiniz?

Firmamız temel olarak et sektörüne yönelik çalışmaktadır. Et ürünleri üretiminde ihtiyaç duyulan tüm ürün gruplarının üretim ve satışını yapıyoruz. Güçlü AR-GE yapımızla müşteri bazlı çözümlere imza atıyoruz. Her geçen gün yeni ürün ve yeni teknolojiler ile firmamızı ve müşteri portföyümüzü büyütmeye çalışıyoruz. “İlk önce bilgi” sloganı ile yola çıkıp gerekli bilgi ve birikimi elde ettikten sonra AR-GE çalışmaları yapıyoruz. Böylelikle o sektörün sorunlarını araştırarak kolaylık sunacak ürünler üretiyor ve satıyoruz

Et sektörüne yönelik sunduğumuz ürünler arasında; kombiler (işlenmiş et ürünleri üretimi için kullanıma hazır baharat karışımları), fonksiyonel karışımlar (yüksek verim elde etme, su-yağ kaybı önleme, şekil bozukluklarını önleme, maliyet düşürme, emülsiyon yapma vb. sorunlarınızı çözecek AR-GE’ye dayalı karışımlar), emülgatörler, koruyucular, sıcak ve soğuk farklı pH aralıklarında fosfat karışımları, jelleştiriciler, ekstraklar, oleoresinler (sıvı baharatlar), doğal renklendiriciler, doğal antioksidanlar ve koruyucular vb. bulunuyor.

 

Üretim sürecinde üst düzeyde hiyjen uygulamaları

Üretim kapasiteniz, tesisiniz ve üretim sürecinde uyguladığınız gıda güvenliği ve hijyen kurallarınız hakkında bilgi aktarır mısınız?

A&D Kimya olarak hem toz hem de sıvı kombinasyonların karışımını ve üretimini yapabilecek ekipmana sahibiz. Kapasitemizi her iki yılda bir artırarak yolumuza devam ediyoruz. Tesisimiz toz ve sıvı karışımları üretmek üzere tasarlanmış olup müşteri talep ve ihtiyacına göre farklı kilo ve gramajlarda paketleme yapılabilmektedir. 5 gram ile 25 kg arasında farklı ambalaj seçenekleriyle ambalajlama opsiyonu sunmaktayız.

Üretimimiz “temiz başla temiz bırak” prensibine göre uygulanmaktadır. Üretimini KMK Laboratuvarları’nın yaptığı etkili dezenfektanlar ile üretim başlamadan önce ve üretim sonrası uygulama yapılmaktadır. Hem sisleme hem de yüzey uygulama dezenfektanları ile hava ve yüzeyler steril hale getirilmektedir. Bu sayede müşterilerimize ürünlerimiz minimum bakteri yükü ile ulaşabilmektedir. Zaten tesisimizde kullanmış olduğumuz tüm baharatlarımız steril olarak gelmekte ve işlenmektedir. Yani bu konuda temele kadar inilip ham madde bazında başlangıçtan itibaren sterillik vurgusu gözetilmekte ve ürünler paketleninceye kadar sürdürülmektedir.

 

Müşteri odaklı çözümler

A&D Kimya’nın felsefesinde müşteri bazlı çözümler oluşturuyor. Et sektörünü göz önünde bulundurarak bu felsefeden örnekler verir misiniz?

A&D Kimya aslında bir AR-GE firmasıdır. Zaten bizi rakiplerimizden ayıran en önemli özelliğimiz de budur. Firmamız bir üretim tesisinde bulabileceğiniz tüm ekipmanların laboratuvar boyutlarına sahiptir. Bu makinelerle müşterilerimizin istekleri doğrultusunda denemeler yaparak denemiş ve onay görmüş ürünleri sunuyoruz. Ayrıca bu sayede müşterilerimize dozaj ve kullanım bilgisi de vererek zaman ve iş gücü kaybı yaşamalarını da azaltmış oluyoruz. A&D Kimya olarak bizim rakiplerimizden farkımız, müşteri bazlı çalışmamız ve her müşterimizin üretim alanına, kapasitesine, mevcut ekipman ve ekibine uygun karışımlar ile onların sorunlarını minimuma indirmemizdir. Müşteri memnuniyeti bizim için esastır ve bunun için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz

Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi ISO 22000:2005‘e sahip bir firmayız. Dolayısıyla hammadde temininden başlayarak son ürüne kadar bütün aşamalarda izlenebilirlik sistemiyle ürünleri üretmektedir. Bu kapsamda yürütülen AR-GE çalışmalarıyla da ürün yelpazesi genişletilmiş ve her noktası kontrol altında olan bir sistem yaratılmıştır.

Biraz da ihracat çalışmalarınızdan bahsetmenizi istiyoruz. Hangi pazarlara ürün satıyorsunuz ve önümüzdeki dönemde ulaşmak istediğiniz yeni ülkeler olacak mı?

İhracata özellikle bu sene çok ağırlık verdik. Temel pazarlarımız Afrika, Arap yarımadası ve komşu ülkelerimizdir.  Kendi üretimimiz olan temelde baharat karışımlarımızı ve diğer ürünlerimizi bu pazarlara sunmaktayız. Özellikle et ve çerez sektöründe başarılı işler elde ettik ve önümüzdeki süreçte bu hacimleri yeni ülkeler ile genişletmeyi hedeflemekteyiz.

Et sektörünün içinde bulunduğu durum hakkında neler düşünüyorsunuz? Size göre sektörde yaşanan olumlu ve olumsuzluklar gelişmeler neler?

Et sektörü şu an tüketicilerin etkisi ile yeni bir şekil kazanmaktadır. Yalnız bizim görüşümüze göre; et ürünleri üreticileri son dönemde çok fazla baskı altında kaldı ve çok değerli firmalar hak etmedikleri günleri yaşadılar. Ama tüketici kendi kararını kendisi vermektedir ve bildiği, güvendiği firmalardan vazgeçmemektedir. Bu da dürüst üreticiye şevk vermekte ve kalitesini artırmasını sağlamaktadır. Dolayısıyla son zamanlarda yaşanan problemler bir bakıma iyi üreticiyi daha iyi olmaya yönlendirmiş ve olumlu etkiler de yaratmıştır.

2012 A&D Kimya için nasıl geçiyor? Önümüzdeki süreçte hangi projeleri hayata geçirmeyi hedefliyorsunuz?

2012 yılı genel itibariyle gıda endüstrisi özellikle de et sektörü için durağan geçti. Firmamız bu dönemde AR-GE çalışmalarına ağırlık vermiş, E kodsuz ürün üretimi, doğal renklendiriciler, doğal antioksidan ve koruyucular, bitkisel lifler çalışmalarıyla kendine yeni bir kapı açmıştır. Pazardaki yeni arayışlar bu ürünlerimize olan talebi artırıyor. Biz de önümüzdeki dönemde bu konudaki çalışmalara ağırlık vererek sağlıklı ürün grupları diye adlandırılan ürünlerdeki payımızı artırmak istiyoruz. Tamamen müşteri bazlı çalışan firmamız, müşteri talep ve memnuniyetine göre şekil almakta ve yeni hedefler koymaktadır.

 

E kodsuz üretim de yapıyoruz

A&D Kimya Teknik Satış Mühendisi Zafer Kemer, bu yıl gıda üretim tesisleriyle ilgili yapılan haberlerin E kodsuz ürün üretimini daha popüler hale getirdiğini açıkladı. Toplumda E kodlarına karşı bir antipati olduğun kaydeden Kemer, “Aslında bir ürünün E kodu barındırması sağlıksız bir içeriğe sahip olduğunu göstermez. Aksine kullanılan hammaddenin kontrol altında olan hammaddelerden üretildiğini gösterir. E kodları Avrupa Birliği’nin ilgili sağlık/gıda otoritelerinin gerekli güvenlik testlerinden geçmiş ve tüm spesifikasyonu belirlenmiş gıda katkılarına verilen kodları gösterir. Dolayısıyla kullanımında uygun miktarların dışına çıkılmadığı sürece tüketime uygun ürünlerdir” diyor.

E kodsuz ürün üretimiyle ilgili kendilerine gelen talepler doğrultusunda bir süredir çalıştıklarını belirten Zafer Kemer, “Hatta bazı ürün gruplarında sıfır E kodu ile üretimi gerçekleştirdik ve müşterilerimizin kullanımına da sunduk. Diğer ürün gruplarına uygulama adına bu konudaki çalışmalarımız devam etmektedir. Müşterilerimizin ihtiyaç ve taleplerine göre biz de ürün geliştirmeye devam edeceğiz” diye konuşuyor.

Et sektörü şu an tüketicilerin etkisi ile yeni bir şekil kazanıyor. Et ürünleri üreticileri son dönemde çok fazla baskı altında kaldı ve çok değerli firmalar hak etmedikleri günleri yaşadılar. Ama tüketici kendi kararını kendisi veriyor, bildiği ve güvendiği firmalardan vazgeçmiyor.”