Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Hedef 270 bin ton fındık ihracatı

Karadeniz İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Gürsoy: "Bu sezon yaklaşık 270 bin ton fındık ihracatının yapılması hedefleniyor"





findik.png

Karadeniz İhracatçı Birlikleri (KİB) Koordinatör Başkanı Dursun Oğuz Gürsoy, "Bu sezon yaklaşık 270 bin ton fındık ihracatının yapılması hedefleniyor" dedi. Gürsoy, 1 Eylül'den itibaren fındık ihracatının başladığını hatırlattı.

 

Sezonun açılmasıyla yüze yakın ülkeye fındık ihracatının devam ettiğini belirten Gürsoy, "Şu ana kadar yaklaşık 84 bin ton ihracat yapıldı" diye konuştu.

 

Fındık ihracatının hızla devam ettiğini söyleyen Gürsoy, şunları kaydetti:

"Fındık üretimine büyük bir katkı sağlayan Türkiye'de ihracatta buna paralel olarak hızla devam ediyor. Şu ana kadar 1 Eylül'den bu yana yaklaşık 84 bin ton fındık ihracatı yapılmış ve bunun karşılığında ise 470 milyon dolar civarında döviz girdisi temin edilmiş durumdadır. Bunu geçen yıl aynı dönemle karşılaştırdığımızda geçen yıl 65 bin ton fındık ihracat etmişiz. Ama döviz girdisi ise 500 milyon dolar civarında olmuştur. Bunu oranlarsak geçen seneye göre yüzde 30 civarında daha fazla fındık gitmesine rağmen yüzde 6 daha az döviz girdisi sağlamışız Bu da fiyatların geçen seneye oranla daha düşük gerçekleşmesinden kaynaklanmıştır."

 

Hedef 270 bin ton fındık ihracat etmek

 

Fındık ihracatının sona ereceği 2013 yılının 31 Ağustos tarihine 270 bin ton fındığın ihracat edilmesinin hedeflendiğini de kaydeden Gürsoy, şöyle devam etti:

"Bu sezon yaklaşık 270 bin ton fındık ihracatının yapılması hedefleniyor. Bizim beklentilerimiz bu yönde. Ancak bu durum çeşitli faktörlerin yaşanmasıyla değişebilir. Bizim fındık pazarladığımız ülkelerin çoğu ortak pazar. Dolayısıyla bu ülkelerde ciddi anlamda ekonomik sorun olduğunu da biliyoruz. Bunların nasıl gelişeceği ve bizim fındık ihracatına nasıl olumsuz yönde etkileyeceğini şu anda bilemiyoruz. Fındık ihracatının 2013 yılının ilk 6 ayında nasıl bir seyir izleyeceğini de kestirmek mümkün değil. Ancak hangi durum olursa olsun bizim tahminlerimiz geçen yılın üzerinde ihracat olacağı yönünde. Geçen sezon 230 bin ton ihracat yapmıştık. Bu sezon 270 ton civarında bir ihracat yapılacak gibi görünüyor. Rakamlar bize bunu gösteriyor."

Gürsoy, 1 Eylül'den bu yana değişik ülkelere ihracat edilen fındığın çeşitli nedenlerden dolayı geriye dönmediğini ve bunun da sevindirici olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: Dünya Gazetesi