Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Sağanak, Çukurova’da verimi düşürüyor

Çukurova ve çevresinde aralıklarla devam eden sağanağın hasat edilmemiş ürünlere zarar verdiği, bazı ürünlerin ekimini de geciktirebileceği bildirildi.





cukurova.png

Türkiye'nin önemli tarım merkezlerinden Çukurova bölgesi ve çevresinde aralıklarla devam eden sağanağın, hasat edilmemiş ürünlere zarar verdiği, bazı ürünlerin ekimini de geciktirebileceği bildirildi.

 

Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel, Mersin'de etkili olan sağanak sonrası Erdemli ilçe merkezi ile Kocahasanlı ve Elvanlı beldelerindeki tarım arazilerinin sular altında kaldığını belirtti.

 

Sağanağın, seraları yıktığını, muz ve narenciye bahçelerini çamurla doldurduğunu ifade eden Gökçel, şu bilgileri verdi:

"Bahçeler, ağaçların boyunu aşacak şekilde çamurla doldu. Çamur altında kalan muzlar, ekonomik anlamda değer kaybına uğrayacak. 20 güne kadar hasadının yapılması planlanan domates ve salatalıkların çiftçiye bir getirisi olmayacak. 700 dekardan fazla alanda zarara neden olan sağanak, çiftçiyi zor duruma soktu. Yağışın sürmesi üreticiyi korkutuyor. Çiftçinin üretim yapabilmesi için tarlanın güneş görmesi ve nemin çekilmesi gerekiyor. Tarlanın güneş görmemesi halinde topraktan ürün almak güçleşir."

 

Erdemli Ziraat Odası Başkanı Adnan Dölek de, ilçede yağışlar nedeniyle 400 dönüm muz ekili alan, 400 dönüm domates serası ve 40'a yakın da sera evinin sular altında kaldığını kaydetti.

 

İlçede 5 bin dönüme yakın limon bahçesinin de sular altında kaldığını ifade eden Dölek, "Limonlarda bir zarar yok, sadece ağaçların etek kısımlarında hafif sararma oluştu. Erdemli'de 12 bin dönümlük alanda seralar bulunuyor. Bunun 11 bin dönüme yakınını domates seraları oluşturuyor. Çiftçimiz sel sonrası ağır bir darbe aldı. Eğer güneş yüzünü gösterirse bir hafta içerisinde seralar tekrar hayat bulur. Güneş yüzünü göstermezse toparlanmamız güç" diye konuştu.

 

İkinci ürün ekimi gecikebilir

 

Adana'nın Seyhan ilçesi Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen de, yağışların hasat edilmeyen ikinci ürünlerde de gecikmelere ve zarara yol açacağını söyledi.

 

Yağışların henüz hasadın yapılmadığı pamuk tarlalarında da zarara neden olduğunu dile getiren Girmen, şunları kaydetti:

"Sağanağın devam etmesi halinde bazı ürünlerin ekimi gecikebilir. Yağışlar, özellikle pamuk hasadının yapılmadığı tarlalarda ve ikinci ürünlerin ekiminde gecikmeye yol açacak, hasat edilecek ürünlerde de zarara neden olacaktır. Buğday ekimini geciktirecek yağışların etkisini sürdürmesi halinde, ürünlerde daha fazla zarar meydana geleceğini düşünüyoruz. Özellikle pamuk hasadının yapılmadığı tarlalarda zarar kaçınılmaz. Şu an itibarıyla hasat edilmeyen ikinci ürünler, soğan alanları zarar gördü. Yağışların devamı durumunda, ürün kalitesini düşürecek zararlara neden olacak bir durum söz konusu."

 

Kaynak: Dünya Gazetesi