Banner Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
‘Toprak İşlemesiz Tarım’ uygulaması için ilk adım atıldı

Kars Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özcan Yıldırım, ‘Toprak İşlemesiz Tarım’ ile ürün hasadından sonra toprağın sürülmediğini, ekimin direk anızlı tarlaya ‘Anıza Direkt Ekim Makineleri’ sayesinde yapıldığını söyledi.





toprak.png

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Yıldırım, bu çalışma ile tohumun, anızlı tarlada ‘Anıza Direkt Ekim Makinelerinin’ açtığı çizilere gömüldüğünü ve üzerinin toprak ve bitki artıkları ile örtülerek bastırılması ile ‘Toprak İşlemesiz Tarım’ yapıldığını belirtti.

 

Bu yöntemle ekim yapmanın çok sayıda faydası bulunduğuna değinen Yıldırım, "Böylelikle topraklarımız, su ve rüzgâr erozyonuna karşı daha çok korunmuş, anız yakma problemi büyük oranda azaltılmış olacaktır. Geleneksel metotlarla yapılan ekim işlemlerine göre yakıt masrafı yüzde 70-75 daha az olacaktır. Bununla birlikte, toprakta nem kaybı en az seviyede olacak, ekim işlemlerinde kullanılan iş gücü daha da azaltılmış olacaktır. Kars ilinde bitki vejetasyon süresi kısa olduğundan, ürün yetiştirmede daha fazla zaman kazanılacak, enerji ve iş gücü maliyetlerinin azaltılmasıyla tarımda karlılık ve verimlilik daha da artmış olacaktır. Yanısıra yabancı ot tohumları daha az oranda çimlenecektir. Bütün bu gerekçelerle, doğrudan ekim metodunu yaygınlaştırmak için anıza doğrudan ekim yapan makineler de destek kapsamına alınmıştır.” dedi.

 

Bu çerçevede, Yıldırım, bakanlıklarının 'Kırsal Kalkınma Yatırımları'nın desteklenmesi projesi kapsamında, yüzde 50 hibe desteği ile Kars Merkez çiftçilerinden Kemal Çelik’e “Anıza Direkt Ekim Makinesi” sağladığını ifade etti.

 

Anıza doğrudan ekim metodunun yaygınlaştırılması için İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün düzenlediği teslimat ve tanıtım programına, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özcan Yıldırım, şube müdürleri, teknik personel ve birçok vatandaş katılırken, bu ekim metodunun yaygınlaşması için eğitim programlarının yoğunlaştırılacağı kaydedildi.