Banner Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Yalova'da elma bahçeleri söküldü

Yalova'da çiftçi elma ağaçlarını söktü, yerine kivi dikti.





Yalova Ziraat Odası Başkanı Şaban Beşli, kentin isminin bir zamanlar elma ile anıldığını, ancak artık bunun bittiğini ifade ederek, "Yalova elması artık bitti. Üretim yüzde 95 oranında azaldı. Neredeyse bütün elma bahçeleri söküldü" dedi.

elma_agaci.jpg

Beşli, gazetecilere yaptığı açıklamada, Yalova elmasının, geçmişte tüm Türkiye'ye satıldığını, diğer türlere göre daha yüksek fiyata alıcı bulduğunu hatırlatarak, çeşitli nedenlerle türün üretiminin azaldığını belirtti.

Elma üretiminin azalmasının en büyük nedeninin şehirleşme olduğunu vurgulayan Beşli, "Yalova'nın ismi bir zamanlar elma ile anılıyordu, fakat artık bu bitti. O zamanlar Yalova'da yerleşim alanları çok azdı. Dağ taş elma bahçesiydi. Şimdi dağ taş bina oldu. Hacımehmet Ovası tamamen elma bahçesiydi. Şimdi ise yerleşim yeri oldu. Yalova'nın o dönemlerde mahalle aralarında bile elma ağaçları vardı. Şimdi yok. O zamanlar Yalova'da yetişen elma çok ünlüydü" diye konuştu.

 

Beşli, elma üreticilerinin gelirlerindeki düşüşün de bu süreçte etkili olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"Yıllar içinde elma üretimi yapan çiftçinin gelirinin düşmesi de üretimde azalmaya yol açtı. Yeni türlerde elmalar çıktı. Üretici artık elmadan para kazanamıyor. Artık bir dönüm kivi bahçesi 10 dönüm elma bahçesinden daha değerli. Ekonomik getirisi daha yüksek. Yalova elması artık bitti. Yalova'da artık elma üretimi çok düşük. İl dışına yok denilecek kadar az ürün gönderiliyor. Üretim yüzde 95 oranında azaldı. Neredeyse bütün elma bahçeleri söküldü."

 

Yeni gözde kivi

Yalova'nın artık adını kivi ile duyurmaya başladığını bildiren Beşli, şu bilgileri verdi:

"Bir zamanlar elmasıyla tanılan Yalova, artık kivisiyle tanınacak. Yalova çiçek ve kivi cenneti. Bu yönde gelişimlerin sağlanması gerekiyor. Kivi bahçelerinin artırılması ve TİGEM'in çiçekçilere verilerek marka değeri yaratılması lazım. Yalova, artık kivisiyle bir marka. Bu markayı, değerini daha da artırmak gerekiyor. Yalova'nın artık kividen daha fazla yararlanması gerekiyor. Türkiye'nin en büyük kivi üreticisi Yalova. Yalova kivide depolama alanı olarak pilot bölge yapıldı. Bunu başarırsa Türkiye'de üretilen bütün kiviler, Yalova'da toplanacak. Böylece kivi borsası Yalova'da olacak. Yalova'da bu depolama alanı konusunda bakanlık ve il müdürlüğü iyi çalışmalar yapıyor. Sivil toplum örgütleri olarak buna destek veriyoruz. Yalova'da kısa zamanda boş arazilerin kivi üretiminde kullanılması için teşvik edilmesi gerekiyor."