Banner Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Balıkçılıkta da "iyi tarım" dönemi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, iyi tarım uygulamalarının kapsamını genişletiyor.





balikci1.jpg

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, iyi tarım uygulamalarının kapsamını genişletiyor. Bakanlık, bitkisel ürünlerden sonra iyi tarım standartlarına uygun olarak yetiştirilen balıklara da sertifika vermeye başladı.

 

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, Türkiye’de daha çok bitkisel üretimde görülen iyi tarım uygulamasının kapsamı, Bakanlığın su ürünleri yetiştiriciliğini kapsayacak şekilde genişletildi. İyi tarım uygulaması kapsamında su ürünleri yetiştiriciliği yapabilmek için balıklara verilen yemin özellikleri(Bakanlıktan izin alan yem fabrikalardan gelip gelmediği, katkı maddeleri, depolandığı alan) hastalık durumunda izlenecek yolları içeren veteriner sağlık planının hazırlanması, ilaç kalıntı arınma sürelerine uyma gibi birçok kriter bulunuyor. Tüketicilerin ve üreticilerin lehine olan bu avantajların yanında iyi tarımla yapılan balık yetiştiriciliğiyle çevre ve kaynaklar korunup işletmeden sofraya izlenebilirlik daha sıkı takip ediliyor.

 

Bakanlığın yasal düzenlemesiyle birlikte Afyonkarahisar’da yıllık 400 ton üretim yapan alabalık tesisi, Muğla’da ise yıllık 50 ton üretim yapan fangri balığı yetiştiriciliği tesisi, iyi tarım uygulaması standartlarında üretime başladı.

 

Bakanlık, ayrıca yetkilendirilmiş kontrol ve sertifikasyon kuruluşlarında çalışmak ve sektörün bu konuda oluşan bilgi açığını kapatmak amacıyla Türk Standartları Enstitüsü ile işbirliğine gitti. Bu kapsamda su ürünleri yetiştiriciliğinde iyi tarım uygulamaları kontrolörü eğitimleri düzenleniyor. Eğitim sonunda yapılacak sınavlarda başarılı olan kursiyerlere, Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde İyi Tarım Uygulamaları Kontrolörü Sertifikası veriliyor.

 

Su ürünleri yetiştiriciliğinde iyi tarım uygulamaları kararını vermeden önce yetiştiricilerin risk değerlendirmesi yapması gerekiyor. Risk değerlendirmesi, yetiştiricilik alanı, su kalitesi, çevre ve biyo çeşitlilik, potansiyel kirlilik kaynakları, organik atıklar, tesiste bulunan yabancı türler, kuluçkahanede kullanılan canlı yem gibi kriterler göz önünde bulundurularak yapılıyor.

Üretici iyi tarım yapmaya karar verdikten sonra Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş kontrol ve sertifikasyon kuruluşlarına başvuruda bulunması gerekiyor. Eğer başvuru kabul edilirse üretici yetkili kuruluş ile sözleşme imzalanıyor. Sertifikasyon kuruluşu tarafından kontrol edilen tesis Bakanlığın getirdiği kriterlere uygun üretim yapıyorsa balıklar sertifikalandırılıyor. Bu süreç kapsamında Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş toplam 27 kontrol ve sertifikasyon kuruluşu bulunuyor. Bu kuruluşlardan üçü su ürünleri yetiştiriciliği kapsamında sertifika veriyor.