Banner Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Bu yıl hamsi az olacak

Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Avlanma ve İşleme Teknolojisi Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Yakup Erdem, deniz suyu sıcaklığının geçen yıllara oranla yüksek olmasının yanı sıra aşırı ve kontrolsüz avlanma nedeniyle bu yıl hamsinin az olacağını söyledi.





hamsi1.jpg

Yrd. Doç. Dr. Yakup Erdem, Karadeniz kıyılarında deniz suyu sıcaklığının yüksek olması nedeniyle bu yıl hamsi göçünün 2 ay geciktiğini söyledi. Hamsilerin 8-12 derece deniz suyu sıcaklığında gruplar halinde göçe başladığını belirten Yrd. Doç. Dr. Erdem, "Şu an Karadeniz kıyılarında deniz suyu sıcaklığı 15-17 derece civarında. Bu da Ukrayna ve Romanya kıyılarında olan hamsinin güneye yapacağı kış göçünün gecikmesine neden oldu. Bir hafta önce bir hamsi grubu Batı Karadeniz kıyılarında avlanmaya başlandı. Ancak şu an Zonguldak çevresinde henüz Doğu Karadeniz'deki deniz suyu sıcaklığı yüksek olduğu için doğuya gelmediler" diye konuştu.

 

Bu yıl 100 bin ton hamsi

Hamsi sezonun bir hafta önce başladığı belirten Yrd. Doç. Dr. Erdem, aşırı avcılık olmazsa ve hamsinin rahat göç etmesine izin verilirse, av sezonunun mart ayına kadar devam edebileceğini söyledi. Yrd. Doç. Dr. Yakup Erdem, "Ancak bu yıl avlanan hamsi miktarının daha az olacağını tahmin ediyorum. Çünkü geçen yıl özellikle Gürcistan kıyılarında vahşi hamsi avı yapıldı. Ülkemizde de kontrolsüz avlanma nedeniyle hamsi göçünü rahat tamamlayamadı ve bizim kıyılarımızdan uzaklaştı. Türkiye'de 2010 yılında 300 bin ton, 2011'de 150 bin ton hamsi avlandı. 2012'de ise 100 bin ton hamsi avlanacağını öngörüyorum. Yani bu sezon da hamsiyi geçen yıllara oranla daha az yiyeceğiz. Hamsi miktarı daha az olacak" dedi.