Banner Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Çiğ Süt Alımında pH Ölçümü.

Gıda Proseslerinde kullanılan Cam pH Elektrodlarının herhangi bir nedenden ötürü kırılması Diğer sektörlerdeki proseslerden çok daha tehlikeli sonuçlar meydana getirebilmektedir. Ne kadar küçük olursa olsun , cam elektrot kırılmaları prosesin durdurulmasını gerektirmektedir.





cig_sut_ph_olcumu.jpg

Background

Günümüzde artık Çoğu batch prosesler , ileri proses kontrol Sistemleri sayesinde tamamen otomasyonel üretim yöntemleri kullanılarak yapılmaktadır.

Bu otomasyonel sistemlerin kullanımpotansiyeli ancak prosesten alınacak gerçek zamanlı anlaşılır proses bilgisi ile kazanılabilir.

Süt Alımında pH ve İletkenlik Güvenlik sebeblerinden dolayı ölçülür

pH 6.5…6.8

< 5 °C

Hava Separatör

Çiğ Süt Depolama Tankı Proses

Çiğ süt pH değeri 6,6-6,8 arasındadır. Depolandığında çiğ süt daha asidik olma eğilimindedir. pH belli bir pH değerinin altına düşer düşmez Süt doğrudan alım olarak piyasaya gönderilemez fakat farklı süt ürünleri olarak proseslendirilebilmektedir. Bu yüzden Taze suttee kalite kontrol için güvenli pH ölçümü oldukça kritik olmaktadır.

Süt pH ölçülürken elektrotta en sık karşılaşılan problem protein çökelmesi ile diyaframda tıkanmadır. Bu problem pH elektrotunun kalibrasyon değerlerinde önceden farkedilemeyen değişikliklere(Sıfır noktası, Slope değerleri) sebebiyet vermektedir. Ayrıca pH elektrotu , depolama tankları ve boru hatlarında uygulana zorlu CIP temizlik şartlarına dayanabilecek yapıda olmalı ve kalibrasyon değerlerinde yüksek drifler vermemelidir. (haftada 0,1 pH’dan daha küçük)

 

Kalibrasyon ve Sıcaklığa Bağlılık

Ölçüm sistemi normalde her hafta bir kez kalibre edilir. Elektrod , deiyonize saf su ile temizlenir ve ardından Elektrod pH buffer solusyonuna daldırılarak buffer sıcaklığına ulaşması beklenir ve nihayetinde pH 7 ve pH 4 buffer solusyonları ile elektrot kalibre edilir.

Sterilize edilmiş Taze Sütün pH değerinin sıcaklığa bağlı örnek tablosu aşağıda verilmiştir.

Sıcaklık  C° / °F  pH Deperi

10 °C /   48 °F      pH 6.82

20 °C /   68 °F      pH 6.73

30 °C /   86 °F      pH 6.68

40 °C /  104 °F    pH 6.53

KAlibrasyon Bufferlarının sıcaklığı kontrol edilmezse, yüksek oranda ölçüm hatalarınına sebebiyet vermektedir. Kalibrasyon başlamadan once pH bufferları sütün ölçüm sıcaklığına getirilmesi gerekmektedir.

 

ApplicationNote

Mettler-Toledo Çözümü

pH non-glass electrode InPro® 3300/ISFET

• Process Güvenliği: Camsız dizaynı sayesinde sensörde kırılma problem olmaz.

• Hijyenik Dizayn: EHEDG tested,3-A Hijyen Standartlarına uyumlu,  FDA uyumlu malzemeler, Sterilize edilebilir.

• Yüksek Üretilebilirlik ve maliyet verimliliği:

Gerçek zamanlı ölçüm ile proses kontrol numune alım ve analizde zaman kayıpları yoktur

• IP68 VP konektör.

• Standartlara uyugn basınç dayanımı (PED).

Non-Glass pH elektrotu Gıda endüstrisi için çok önemli bir teknolojidir. Elektrot ISFET ( ion selective field transistor) yöntemi ile ölçüm yapmakta olup, katı jel dolgulu referans sistemi ile bakım gerektirmez. 130C ‘de 6 bar (PED97) basınca dayanıklı olup, yerinde ya da otoklavda full sterilize edilebilir yapıdadır. Elektrod ucu 45° eğik dizayn edilmiş olup bu sayede elektrot ucunda hava kabarcıklarının kalması önlenmiş olur.

3-A Standartlarına uyumluluğu ile Süt ürünleri, Gıda ve digger mikrobiyolojik hassasiyeti olan ürünlerde kirlenmeden kirlilik koruması sağlar. EHEDG testleri de ayrıca InPro3300 non-glass elektrotlarının hijyenik dizayn kritelerlerine tam uyumluluk sağladığını da kanıtlamaktadır.

InTrac798 Elektrot yuvası ,Prosese müdahale edilmeden, yerinde temizleme/strelizayon/değişim yapılmasına imkan verir. Ayrıca Elektrot geri çektirilerek, sıcak alkali CIP solüsyonlarından korunması sağlanır. INtrac798 Geri çekilebilir Elektrot yuvası hijyenil proses adaptörleri ile birlikte temin edilebilmektedir.

Mettler Toledo

Retractable housing InTrac® 798

• Güvenlik: Hijyenik dizayn ve sterilize edilebilir  temizleme odası ile her türlü kirlenme riskini ortadan kaldırır. EHEDG tesli ve 3-A uyumludur.

• Zaman ve maliyet kazanımı: Proses müdahalesi gerekmeden temizleme ve sterilizasyon.

• Kolay Kullanım:  Her türlü proses     montaj adaptörüne uyumludur

• Yeni elektrot görme sistemi ile geliştirilmiş güvenlik Standart.

 

Transmitter M400

• Sürekli sensor ve Transmitter ölçüm diagnostikleri ile güvenli çalışma

• ISM ( Akıllı sensor yönetimi) sayesinde dijital sinyal aktarımı

ISM özelliği ile Sensör ömür göstergesi, Kalibrasyon kalan sure ve bakım zamanı gibi diagnostic bilgileri sürekli olarak Ekranda görüntülenebilir.

 

• Entegre PID Kontrolörü.

•  4 wire ve 2 wire modeler mevcut olup,HART protokol ve EX uygulamalar

Sürekli batch proses için alternatif olarak İnPro2000i ISM elektrotu referans sistemindeki silver iyon bariyeri sayesinde diyaframı tıkayan partikül çökelmesini önler.

Bu Elektrod  InFit 764-50 CIP sabit hazneli ön basınçlı elektrot yuvası ile birlikte kullanılır. Proses basınıcından 1-2 bar fazla basınç verilerek ürünün diyaframdan içerisi girmesini engeller ve aynı zaman referans solusyonunu diyafram vasıtasıyla dışarı atarak diyaframın temiz kalmasını sağlar. 

Kombine ISM pH Elektrotu InPro® 2000i

• Artırılmış elektrot ömrü için Referans solüsyonu doldurabilir tip

• .Sıvı dolum dizayn ile hızlı cevap süresi ve en yüksek doğruluk sağlanır

• .Silver iyon bariyeri diyafram kirliliğini minimize eder.

•. Yüksek ölçüm doğruluğu için dahili  RTD sıcaklık sensörü

• IP68 VarioPin (VP) konektör

Stationary housing InFit® 764-50 CIP

•. En yüksek hijyen standartları

•. CIP uygulamaları için EHEDGE ve 3-A sertikalı

• Kurulum kolaylığı ile bakım zamanlarını azaltır

•. Hijyenik uygulamalar için yerinde sterilizasyon

Mettler-Toledo GmbH

Process Analytics

Im Hackacker 15

CH-8902 Urdorf

Switzerland