Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Eker, 'Helal Gıda'yla Ortadoğu kapısında

'Helal Gıda' sertifikası alan Eker, özellikle Ortadoğu pazarında büyümeyi hedefliyor.





eker_fabrika.jpg

Yoğurt, pastörize süt, tereyağı, kaymak, peynir çeşitleri, kefir ve sütlü tatlı grubuyla süt ürünleri lezzetini Bursa'dan tüketiciye ulaştıran Eker Süt, kapasitesini 3 katına çıkardığı fabrikasıyla ihracata da yöneldi.

'Helal Gıda' sertifikası alan Eker, özellikle Ortadoğu pazarında büyümeyi hedefliyor. Bu yılın başında Bursa merkezdeki fabrikasını kapatarak üretim faaliyetlerine Mustafakemalpaşa'da 35 milyon euro yatırımla kurduğu tesiste devam eden Eker, yeni tesis ile birlikte üretim kapasitesini 3 kat artırarak günlük 600 ton süt işleme kapasitesine ulaştı.

Yeni ürün çalışmalarına da hız veren firma, önümüzdeki 2 yıl boyunca 2 ayda bir pazara yeni ürün sunmayı hedefliyor. Yıl içerisinde Irak'a gönderdiği yoğurtla ihracata da başladıklarını belirten Eker Süt ürünleri Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Eker, "İlk etapta 500 bin dolarlık az miktarda yoğurt ve ayran ihracatı ile başladık. Eskiden fabrikamızda kapasitemiz olmadığı için ihracata yönelememiştik. Ama artık değerlendiriyoruz. Özellikle de Ortadoğu pazarını mercek altına aldık. Çok hızlı ilerlemesek de önümüzdeki yıllarda bu pazarda etkin olmayı istiyoruz" dedi.

Eker, Türkiye'de helal gıda belgelendirmesi yapan TSE; süt ve süt ürünleri ürün grubunda helal gıda uygunluk sertifikası aldıklarını da belirterek, bu belgenin Ortadoğu pazarında yeni ihracat pazarlarına girilmesinde etkili olacağını düşündüklerini söyledi. Ortadoğu'nun yanı sıra Türklerin yoğun olarak yaşadığı Almanya'da da üretim planladıklarını vurgulayan Eker, "Ortağımızın Almanya'da bir fabrikası var. Önümüzdeki günlerde oraya gidip bir pazar araştırması yapacağız. Orada da Eker markası ile ayran üretmek için şartları değerlendireceğiz" diye konuştu.

Ayranda pazar payı Eker Süt'ün Bursa'da 1977 yılında bir aile şirketi olarak kurulduğunu ve 2006 yılında Fransız Andros Grubu'na ait süt ürünleri firması Novandie ile ortaklık yaptığını hatırlatan Ahmet Eker, yakaladıkları hızlı çıkışla birlikte bugün 100'den fazla ürün çeşidini 250 frigofrik dağıtım aracıyla 17 bine yakın satış noktasına günlük olarak ulaştırdıklarını anlattı.

Üretimlerinin yüzde 50 ayran, yüzde 30 yoğurt olarak şekillendiğini ifade eden Eker, yüzde 20'lik dilim içerisinde ise kaymak ve tatlı gibi diğer kalemlerde üretim yaptıklarını dile getirdi. Firma yoğurtta Türkiye pazarından yüzde 2 pay alırken, ayranda pazar payı ise yüzde 12 ile 14 arasında değişiyor.

Yerinde tüketim noktaları olarak tabir edilen restoran, fast food, lokanta gibi ev dışı tüketim yerlerinde Türkiye'nin 2. büyük firması konumunda olan Eker'in yıllık yüzde 15'lik büyümesini bu yıl da korumayı planladığını anlatan Ahmet Eker, geçen yıl 135 milyon TL olan cirolarının bu yılsonunda 165 milyon TL'ye ulaştıracaklarını belirtti.

Bu yılki satışlarını 63 bin ton olarak açıklayan Eker, önümüzdeki yıl bu rakamı 80 bin tona çıkaracaklarını, 4 yıl içinde ise hedeflerinin fabrika kapasitesi olan 120 bin ton/yıla ulaşmak olduğunu vurguladı.