Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Eker'den et tesisleri için kapatın talimatı

31 Aralık tarihine kadar Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yönetmeliğine uygun hale getirilmeyen ya da hakkında proje sunulmayan kesimhane ve et işleme tesislerinin faaliyetlerine son verilecek.





et1.jpg

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın ''Gıda İşletmeleri Kayıt ve Onay İşlemleri Yönetmeliği'' gereğince 31 Aralık tarihine kadar düzenleme yapılmayan ya da haklarında proje sunulmayan kesimhane ve et işleme tesisleri kapatılacak.

Yönetmelikle daha önce ''çalışma izin belgesi'', ''çalışma izni ve gıda sicili belgesi'' ya da bu belgelere eşdeğer belgeyle faaliyetlerini yürüten işletmelere, 31 Aralık tarihine kadar yönetmelikte yer alan şartlara uyumluluk göstermesi ve onay belgesi alması zorunluluğu getirildi.

Onay belgesi alamayan işletmelere, istenen koşulların aşamalarının uygulanacağı tarihlerin yer alacağı plan ve proje hazırlatmaları ve ilgili merciye bunu onaylatmaları durumunda faaliyetlerini 2013 yılı sonuna kadar devam ettirme izni verildi.

Gerekli koşullara uygunluk sağlamayan, plan ve proje hazırlamayan işletmelerin faaliyetlerinin, 31 Aralık'tan sonra durdurulması kararlaştırıldı.

Yıllık 11 bin ton dolayında karkas et üretimiyle sektörde önemli bir yere sahip olan ve büyükşehirlerin et ihtiyacını önemli ölçüde karşılayan Afyonkarahisar'da birçok işletmenin kapanma riski bulunuyor.

 

İşletmecilerin çoğu yönetmelikten haberdar değil

Afyonkarahisar Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hüseyin Arap, AA muhabirine, 17 Aralık 2011'de Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmeliğin, Avrupa Birliği (AB) standartlarına uygun hazırlandığını söyledi.

Yönetmeliğin çıkarılmasındaki amacın, AB normlarına uygunluktan öte gıda üretiminde standart oluşturulması ve vatandaşların belirlenen standartlarda üretilen ürünleri tüketmesi olduğunu belirten Arap, sektördeki birçok üreticinin yönetmelikten haberdar olmadığını bildirdi.

Arap, düzenledikleri programlarla üreticileri yönetmelik hakkında bilgilendirdiklerini ve konunun ciddiyetini anlattıklarını dile getirerek, istenen koşullara uyum sağlamayan ya da projelendirme yapılmayan işletmelerin 31 Aralık'tan itibaren kapatılacağının yönetmelikte belirtildiğini ifade etti.

Geçen yılın verilerine göre, Afyonkarahisar'da, yönetmelikteki koşullara uygunluk gösteren işletme oranının yüzde 3 olduğu bilgisini veren Arap, işletmelerin koşullara uygun hale getirilmesi konusunda devletin hibe dahil önemli destekler verdiğini ve son bir ayda 21 işletmeyle ilgili hazırlanan projelerin kendilerine ulaştırıldığını, bunların 19'unu onaylayarak ilgili birimlere gönderdiklerini söyledi.

Arap, 31 Aralık tarihine kadar haklarında proje sunulan işletmelerin, 2013 yılı sonuna kadar üretime devam edebileceğini anlatarak, ''Sundukları projeleri 2013 sonuna kadar hayata geçirmeleri gerekiyor. Bir işletmecinin, tesislerini modernize etmesi zor olabilir. İşletmeler çıkan mali portrenin altından kalkamayacak durumdaysa bir araya gelerek ortaklık kurabilir'' dedi.

 

Projelere yüzde 50 hibe desteği

Tarımsal ve Kırsal Kalkınmaya Destekleme Kurumu (TKDK) Afyonkarahisar Koordinatörü Metin Şehitoğlu da et işleme sanayi, mezbaha ve kombina sayısı bakımından Türkiye'nin önde gelen illerinden biri olan Afyonkarahisar'da 55 et işleme tesisi, 33 kesimhane ve kombina bulunduğunu ifade etti.

Bu tesislerde çevre illerden gelen hayvanların da kesildiğini anlatan Şehitoğlu, geçen yıl tesislerde 43 bin 116 büyükbaş, 9 bin 307 küçükbaş hayvan kesildiğini ve 10 bin 910 ton karkas et üretildiğini bildirdi.

Şehitoğlu, yönetmelik koşullarını yerine getirecek işletmelere önemli destekler sağlandığını dile getirerek, ''Kırmızı et ve kanatlı eti kesimhaneleri ve işleme tesislerine, proje ve plan hazırlama, inşaat ve makine ekipman yatırımları gibi hizmetlerde yüzde 50'ye kadar hibe desteği sağlanıyor'' diye konuştu.

Destekten yararlanmak isteyen işletme sahiplerinin, kendilerine başvurarak koşullar hakkında bilgi sahibi olabileceğini kaydeden Şehitoğlu, işletmelerin koşullara uygun şekilde devamlılığının sağlanmasını amaçladıklarını sözlerine ekledi.