Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Et ürünlerinde yeni dönem

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü; sucuk, salam, sosis gibi et ürünlerinde sahteciliğin önüne geçmek için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından bir takım önlemler alındığını bildirerek, ilgili tebliğin 3 Mart 2013 tarihinde yürürlüğe gireceğini duyurdu.





kirmizi_et.jpgAçıklamada, bundan sonra kırmızı et ve kanatlı etinin karıştırılarak et ürünleri üretiminin artık yapılamayacağı, et ürünleri içerisine nişasta, nişasta içeren madde konulamayacağı, et ürünlerinde mekanik olarak ayrılmış etlerin kullanımına izin verilemeyeceği gibi maddeler yer alıyor.

Döner 3 şekilde sunulacak

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından yayınlanan açıklamada, et üretiminde sahteciliğin önüne geçmek için alınacak diğer önlemler şöyle sıralandı: “Tebliğ kapsamındaki ürünlere ilişkin genel etiketleme kurallarına ek olarak özel kurallar belirlenmiştir. Ürün isimleri, aynı renk, aynı yazı karakterinde olması gerekmektedir. Tebliğ kapsamındaki ürünlere monosodyum glutamat gibi katkı maddeleri ile aroma maddeleri katılamayacaktır. Yeni Tebliğe göre kırmızı etten yapılan döner; piyasaya, yaprak döner (üretiminde kırmızı et olarak sadece yaprak haline getirilmiş çiğ kırmızı etin kullanıldığı döner), kıyma döner (üretiminde kırmızı et olarak en çok yüzde 90 oranında kıymanın ve en az yüzde 10 oranında yaprak haline getirilmiş çiğ kırmızı etin kullanıldığı döner) ve karışık döner (üretiminde kırmızı et olarak en az yüzde 60 oranında yaprak haline getirilmiş çiğ kırmızı et ve en çok yüzde 40 oranında kıymanın kullanıldığı döner) olmak üzere üç şekilde sunulacaktır.

 

Yağ oranına düzeltme

Dönerin içerdiği yağ oranının kütlece en çok yüzde 25, tuz oranının kütlece en çok yüzde 2 olacağı, döner üretiminde hayvansal kaynaklı olmayan proteinler, nişasta ve nişasta içeren maddeler ile soya ve soya ürünlerinin kullanılamayacağı belirtilmiştir.

Dönerin raf ömrü pişirilme süresi dahil en fazla 24 saat, dondurulmuş dönerin raf ömrü ise en fazla 6 ay olarak belirlenmiştir. Kanatlı eti döneri ise, yaprak kanatlı eti döneri (üretiminde kanatlı eti olarak sadece yaprak haline getirilmiş çiğ kanatlı etinin kullanıldığı döner) ve karışık kanatlı eti döneri (üretiminde kanatlı eti olarak en az yüzde 60 oranında yaprak haline getirilmiş çiğ kanatlı etinin ve en çok yüzde 40 oranında kanatlı kıymanın kullanıldığı döner) şeklinde olmak üzere iki şekilde sunulacaktır.

Kanatlı eti dönerinin içeriğinde ise yağ oranı kütlece en çok yüze 15, tuz oranı kütlece en çok yüzde 2 olacaktır. Kanatlı eti dönerinin üretiminde de hayvansal kaynaklı olmayan proteinler, nişasta ve nişasta içeren maddeler ile soya ve soya ürünleri kullanılamayacaktır. Yine kanatlı eti dönerinin raf ömrü pişirilme süresi dahil en fazla 24 saat, dondurulmuş kanatlı eti dönerinin raf ömrü en fazla 6 ay olarak belirlenmiştir.

 

Diğer önlemler

Ayrıca tebliğe göre pastırmada; çemen hariç olmak üzere, nem miktarı kütlece en çok yüzde 45, ph değeri en yüksek 6.0, tuz miktarı kuru maddede kütlece en çok yüzde 7, çemen miktarı kütlece en çok yüzde 10 olacaktır. Fermente sucukta; toplam et proteini değeri kütlece en az yüzde 16, kollajen miktarı toplam et proteinlerinin kütlesinde en fazla yüzde 20, nem miktarının toplam et proteini miktarına oranı 2.5’in altında, yağ miktarının toplam et proteini miktarına oranı yine 2.5’in altında, ph değeri ise en yüksek 5.4 olacaktır. Kavurmada; nem miktarı kütlece en çok yüzde 45,tuz oranı kütlece en çok yüzde 5, yağ oranı kütlece en çok yüzde 30, jambonda; toplam et proteini kütlece en az yüzde 13, yağ oranı kütlece en çok yüzde 8, tuz oranı ise kütlece en çok yüzde 3 bulunacaktır.”