Banner Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Konya ovasında mısır ve ayçiçeği bereketi

Türkiye'nin tahıl ambarı olarak gösterilen Konya'da son üç yılda mısır üretiminin yaklaşık yüzde 400, ayçiçeği üretiminin ise son iki yılda yüzde 250 oranında arttığı bildirildi.





aycicegi1.jpg2009 yılında Konya genelinde yaklaşık 100 bin ton mısır üretilirken, bu miktar 2012 yılında 500 bin tona ulaştı. 2010 yılındaki 55 bin tonluk ayçiçeği üretiminin ise 2012 hasat sezonu itibariyle yaklaşık 175 bin tona çıktığı tahmin ediliyor.

Bölge üreticisinin hem ürüne yönelik desteklemenin artması, hem de büyük ve güvenilir alıcı olarak Konya Şeker Ham Yağ Fabrikası'nın devreye girmesiyle ayçiçeği üretimine ilgisi artarken, Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi'ne, gelecek yılın ekimi için üreticiden gelen tohumluk talebinin, bir önceki yılın tohumluk satışlarına göre üç katı olduğu belirtildi. Konya Şeker yetkilileri, 2013 yılında Konya'daki ayçiçeği üretiminin yaklaşık 300 bin ton civarına çıkacağını tahmin ettiklerini belirttiler.

Hem Yem Fabrikası'nın, hem de Ham Yağ Fabrikası'nın Türkiye'nin en büyük üretim kapasiteli tesisleri olduğunu belirten Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, "Her iki tesis de hasat sezonunda büyük miktarlarda ve doğrudan çiftçiden alım yaptı. Bu tesisler fiyatları çiftçi lehine düzeltti ve bunun sonucunda da üretici pazarda güvenle ürününü vereceği bir alıcı olduğu için her iki üründe de üretimi arttırdı.

Bazı tarımsal ürünlerde yurt içi üretim yetersizliği nedeniyle ülkemiz ithal ikamesine mecbur kaldı ancak hükümet yurt içi üretimi arttırmak ve tarımsal ürün ithalatını sıfırlamak amacıyla bazı ürünlere yönelik prim desteğini son yıllarda üreticiye cazip gelecek şekilde arttırdı. Artan ürün desteğinin tarlada karşılık bulması, yani tarımsal üretimin fiilen artması için primlerin artması tek başına yeterli olmuyor. Üreticinin üretimi arttırabilmesi için, piyasada çiftçinin ürününe yönelik talep garantisinin de oluşması, büyük ve güvenilir yeni alıcıların da pazara dahil olması gerekiyor.

Aksi takdirde prim ile üretim artıyor, ancak ürüne talep gelmediği zaman ya da pazarda sadece sınırlı sayıda tüccar olduğu zaman özellikle hasat sezonunda ürünün fiyatı çok çok aşağıya düşüyor ve sonuçta prim desteğinden gelen fark, ürün fiyatı aşağıya düştüğü için bir şekilde üretici yerine aracıların kazancına dönüşüyordu. Bir üretici kuruluşu olan Konya Şeker, hem Yem Fabrikası'nı, hem de Ham Yağ Fabrikası'nı kurarak hasat sezonunda gerçekleştirdiği yüksek tonajlı alım ile bölgedeki mısır ve ayçiçeği fiyatlarının düşmesinin önüne geçerek, hükümetin mısır ve ayçiçeğinde uyguladığı desteğin tarlada daha büyük karşılık bulmasını sağladı" dedi.

Yem Fabrikası'nın 2009 yılında üretime başladığını ve yüzde 50 kapasite artırımı yatırımının da bu sene tamamlandığını, Ham Yağ Fabrikası'nın ise bu hasat sezonunda üreticiden ilk alımı gerçekleştirdiğini hatırlatan Konuk, "Her iki fabrikada önümüzdeki yıl ve yıllarda daha çok üreticiden daha çok alım yapacak. Artan bu alım da bölgenin mısır ve ayçiçeği üretimini daha da arttırmasını sağlayacak. Konya Şeker olarak bizim bir misyonumuz var. Tarım sektörünün her meselesinde biz çözüm merkezi olma ya da meselenin çözümüne katkı verme gayretindeyiz" şeklinde konuştu.

Geçtiğimiz hasat sezonunda Konya'da üretilen toplam mısırın yaklaşık altıda birini, ayçiçeğinin ise dörtte birinin alımını Konya Şeker'in gerçekleştirdiğini kaydeden Konuk, "Yaklaşık 4 bin 500'ü ayçiçeği üreticisi olmak üzere her iki tesisimize 6 bin 700 civarında üreticimiz ürün teslim etti. Bu rakam özellikle ayçiçeğinde önümüzdeki yıl katlanarak artacak. Hiç ayçiçeği ekmeyen binlerce üreticimiz daha ayçiçeğinden geçimini sağlayacak. Onlar üretimleriyle kazanırken, ülkemizin de ithalatı azalacak ve hem ülkemiz, hem de çiftçi bu işten karlı çıkacak" diye konuştu.