Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Peynirin 7 bin 500 yıllık tarihi

Araştırmacılar, 7 bin 500 yıl önce Polonya'da peynir yapıldığına dair kanıt bulunduğunu açıkladı. Uzmanlar ilk peynirin 9 bin 500 yıl kadar önce Anadolu topraklarında yapıldığı düşüncesindeydi ancak buna ilişkin somut kanıt bulunamamıştı.





peynir3.jpg

Associated Press'in haberine göre, söz konusu keşif, bilim insanlarının Polonya'da bulunan en az 7 bin 500 yıllık 34 kilden yapılma eleğin ne için kullanıldığını belirlemek amacıyla elek parçaları üzerinde yaptığı kimyasal analiz sonucu ortaya çıktı.

 

İngiltere'deki Bristol Üniversitesi'nden Richard Evershed başkanlığındaki ekibin yaptığı kimyasal analizler, kilden elek parçalarının üzerinde, aynı bölgede bulunan diğer yemek pişirme ve saklama kaplarına oranla büyük miktarda yağlı süt çökeltisi bulunduğunu ortaya koydu.

 

Bilim adamları bu bulgunun eleklerin ekşimiş sütteki yağ açısından zengin kesilmiş süt ile suyunu birbirinden ayırmak için kullanıldığını gösterdiğini ve bunun da basit bir peynir yapma işlemi olduğunu bildirdi.

 

Tahmin var kanıt yok

 

Vermont Üniversitesi Beslenme ve Gıda Bilimleri Profesörü ve "Peynir ve Kültür" adlı kitabın yazarı Paul Kindstedt, "Eleklerde bulunan yağlı süt çökeltisinin peynir dışında bir şey için kullanıldığını düşünmek mümkün değil" dedi.

 

Kindstedt, "birçok uzmanın ilk peynirin 9 bin 500 yıl kadar önce Türkiye'de yapıldığı görüşünü dile getirdiğini" belirtti ancak elde buna dair somut bir kanıt olmadığını sözlerine ekledi.

 

Araştırmacılar, şu an Türkiye ve Libya sınırları içinde kalan topraklarda 8 bin yıl öncesine ait süt çökeltileri bulmalarına karşın bu sütlerden peynir yapıldığına ilişkin kanıt bulamamıştı.

 

Bugüne kadar bulunan en eski kanıtlar, Polonya'da kullanıldığı tespit edilen eleklerden binlerce yıl sonra çizilen, peynir yapma işleminin tasvir edildiği duvar resimleriydi.