Banner Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Piliç eti üretiminde dünya 8'incisi olduk!

Türkiye'de geçen yıl günde ortalama 3 milyon 250 bin piliç kesildi. Bu rakamla Türkiye, piliç eti üretiminde dünya sıralamasında 8. oldu





pilic.jpg

Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR)'in ''Piliç Eti Sektör Raporu''ndan derlenen verilere göre, dünyada piliç, hindi, köy ve yumurta tavuklarıyla diğer kanatlıların etlerinden oluşan kanatlı eti üretimi sürekli artış gösteriyor. 2000 yılında 68,2 milyon ton olan üretim, 2011 yılında yüzde 47 artarak 100,2 milyon tona ulaştı.

Artan dünya nüfusu nedeniyle hayvansal protein ihtiyacının karşılanması ve pek çok ülkede görülen yetersiz kanatlı eti tüketiminin yeterli hale gelebilmesi için bu artışın gelecek yıllarda da süreceği öngörülürken, kanatlı eti üretiminin büyük kısmını piliç eti oluşturdu.

Geçen yıl itibarıyla dünya kanatlı eti üretiminin yaklaşık yüzde 43'ünü sağlayan Amerika kıtasını, yüzde 36 ile Asya, yaklaşık yüzde 17 ile Avrupa, yüzde 4 ile Afrika kıtası izledi.

Buna göre, dünyada piliç eti üretimi 2011 yılında, 2007 yılına göre yüzde 15,5 artarken aynı süreçte Türkiye'deki artış yüzde 54,2 oldu.

 

Sektörün geçen yılki cirosu 6,5 milyar lira

AB ülkeleri sıralamada dikkate alınmadığında, geçen yıl piliç üretimi sıralamasında dünyada 8. olan Türkiye'de her gün ortalama 3 milyon 250 bin piliç kesildi.

Toplam kanatlı eti üretimi 1990'da 216 bin 759 tonken, 2000 yılında 752 bin 382 tonla 3,5 kat, 2011'de 1 milyon 727 bin tonla 8 kat arttı.

Piliç eti üretimi 1990 yılında 162 bin 569 ton olan Türkiye'de, bu rakam, geçen yıl itibarıyla 10 katına çıkarak 1 milyon 625 bin tona ulaştı.

Türkiye'de kanatlı eti sektörünün yıllık cirosu geçen yıl itibarıyla yaklaşık 6,5 milyar lira olarak gerçekleşti. Her geçen yıl artarak ülkeye önemli döviz girdisi sağlayan kanatlı eti ihracatı ise 400 milyon dolara çıktı.

Bu yıl 1 milyon 876 bin 500 tona ulaşacağı öngörülen kanatlı eti üretiminin, 2025 yılında 3 milyon 524 bin tona çıkacağı tahmin ediliyor.

Rapora göre, kanatlı eti sektöründe ham madde üreticisi çiftçi, sektörle ilgili esnaf, yem, ilaç-aşı, yan sanayi, nakliye, pazarlama dalları dahil yaklaşık 500 bin kişinin istihdam edildiği tahmin ediliyor.