Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Suyuna talep artınca karadut çiftçinin gözdesi oldu

Balıkesir Edremit Körfezi'nde genellikle dağlık bölgelerdeki ağaçlardan toplanan karadut, suyu ve şurubunun, marketlerde, yol kenarlarında, bakkallarda büyük talep görmesi ve fiyatının artması üzerine çiftçinin göz bebeği ürün oldu.





karadut.jpg

Birçok uzmanın, güçlü bir antioksidan özelliğine sahip olan karadutun, kalp sağlığına, halsizliğe iyi geldiği, ağız ve boğazdaki enfeksiyonları giderdiği, saçların ve dişlerin güçlenmesini sağladığına yönelik açıklamaları, son yıllarda karadut meyvesine ve suyuna talebi artırdı.

Genellikle zeytin, narenciye ve incir üretimiyle bilinen Edremit Körfezi'ndeki köylüler için de, karadut geçim kaynağı oldu. Reçeli ve şurubu yapılan karadutun ağacı, körfezdeki hemen her bahçede bir adet bulunuyor. Çiftçiler, kendi ihtiyaçları dışındakini satarken, birçok köylü dağlık bölgelerdeki ağaçlardan topladıkları karadutla geçimlerine katkı sağlıyor.

Bu yaz karadutun kilosu 4 liradan 10 liraya çıkarken, köylüler, bu meyveden toplayıp, şurubunu yaparak satışa sunuyor. Köylülerin hazırladığı şuruplar körfezdeki marketler, bakkallar ve özellikle yol kenarlarındaki meyve-sebzecilerde satılıyor. Yol kenarlarında, şuruplardan yapılan karadut suyunun bardağı ise 2 liradan alıcı buluyor.

Yazın deniz turizmi, kışın termal ve doğa turizmi için İstanbul, Ankara, Bursa, Eskişehir gibi birçok şehirden Edremit Körfezi'ne giden kişiler, yol kenarlarında kurulu tezgahlarda karadut suyu içmeden geçmiyor.

Edremit, Havran ve Burhaniye'nin Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü yetkilileri, bölgede karadutla ilgili bir kapama bahçe bulunmadığını ve düzenli üretiminin yapılmadığını belirterek, bu yüzden körfezde kaç ağaç bulunduğu, ne kadar toplandığının tam olarak bilinmediğini söyledi.

''Çiftçinin ve köylünün göz bebeği oldu''

Meyveci Halil Özbek, hem ürettiğini hem de yol kenarlarında sattığını belirterek, son yıllarda karadut suyunun gözde olduğunu söyledi. Herkesin bahçesinde bir adet olan karadut ağacına, artan taleple gözü gibi baktığını vurgulayan Özbek, şunları kaydetti:

''Çiftçinin ve köylünün göz bebeği oldu. Körfezde bir dönüm mandalina bahçesi olacağına bir adet karadut ağacınız olsun yeter. Ortalama verimle bir karadut ağacı, sahibine yılda en az bin 500 lira kazandırıyor. Dağlık bölgelerden toplayanlara da aynı miktarda gelir bırakıyor. Bunu köylülerden alıp satan bizler de kazanıyoruz. Düşünün ne kadar bereketli bir meyve.''

Özbek, oldukça zahmetle üretilen şurubunun litresinin 25 liraya kadar varan fiyatlardan satıldığını belirterek, ''Biz bu şuruptan yıl boyunca karadut suyu yapıp satıyoruz. Yazın serinletiyor, kışın güçlendiriyor. Kan yapıcı özelliği de var. Bunları bilenler talep gösterince, karadut suyu çok satılır oldu. Bir karadut ağacı, 20 mandalina ağacına bedel'' dedi.

Karadut suyuna talebin artmasıyla bölgelerinde sahtelerinin satılmaya başlandığını da dile getiren Özbek, bazı kişilerin özellikle yaz aylarında glikoz ve toz aromayla karadut suyu yapıp sattığını, haksız kazanç elde ettiğini sözlerine ekledi.