Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Banvit etlerde sıcaklık ve PH kontrolleri yapıyor

Başta piliç, hindi ve kırmızı et üretimi olmak üzere, ileri işlenmiş hazır ürünler ve yem üretimiyle gıda sektöründe 45 yıldır faaliyet gösteren Banvit’te hammadde tedarik, üretim ve lojistik süreçlerde üstün kalite kontrol ve hijyen standartları uygulanıyor.




banvit ileri islemGıda sektöründe 45 yıldır faaliyet gösteren Banvit, üretim sürecinde kullanılan hammaddelerin üretim tesislerine girişinden üretim tamamlanıncaya kadar devam eden süreçte yüksek seviyede gıda güvenliği ve hijyen standartları uyguluyor. Firmada, satın alınan gıda bileşenleri ve gıdaya değen ambalaj malzemeleri için girdi kontrol mekanizmasının bulunduğunu belirten Banvit Kalite Güvence Direktörü Çiğdem Kızılay Karaoğlu, satın alma öncesinde firma bilgileri ve ürün spektlerinin temin edildiğini söyledi. İlgili firmalardan detaylı spekt çalışması ve ürün özelliğine göre (migrasyon testi vb.) analizlerin istendiğini kaydeden Karaoğlu, “Satın almaya karar verilen gıda bileşeni ya da ambalaj malzemesi, sevk edildiğinde spektine uygunluk kontrolü yapılır. Uygun malzemeler kabul edilir, uygun olmayanlar firmaya iade edilir. Satın alma yapılan tedarikçilerimizi gıda güvenliği risk analizine göre en az yılda bir kez üçüncü taraf denetimlerine tabi tutarız. Belli bir puanı aşamayan tedarikçilerimize süre verip, uygun olmaması sonucunda da alım yapmayı durdururuz” diye konuştu.

Üretimde kullanılan et ve et hammaddelerinin kendi çiftliklerinde ve kesimhanelerinde üretmiş oldukları etlerden oluştuğunu ifade eden Çiğdem Kızılay Karaoğlu, etlerde de belli kontrollerin yapıldığını, süreç boyunca HACCP gıda güvenliği ilkeleri uygulandığını, işletme ve personel hijyeninin sağlandığını anlattı. Ayrıca bu sistemin doğru yürümesi için gereken kontroller ve iç denetimlerin gerçekleştirildiğini aktaran Karaoğlu, “Dış denetimlerle de doğrulaması gerçekleşir. Banvit tesislerini yılda en az 10 kez müşterileri denetlemekle beraber, yılda iki kez de iç denetimlerle kendi kendimizi denetlemekteyiz. Ayrıca devamlı iki vardiyada bulunan resmi veterinerler de her gün tesiste bulunarak resmi denetimlerini gerçekleştirmektedir” dedi.

Banvit’in üretim aşamalarında HACCP gıda güvenliği yönetim sistemi açısından, etlerde sıcaklık ve PH gibi kontrolleri yapılıyor. Üretim belirlenen limitler dahilinde belli periyotlarda yapılırken, örneğin metal dedektör her yarım saatte bir kontrol ediliyor. Firmanın gıda laboratuvarlarında ise devamlı analizler yapılarak sistemin doğruluğu ispat ediliyor. Detaylı analize alma ve etlerin kontrol planlarının mevcut olduğu bilgisini veren Banvit Kalite Güvence Direktörü Çiğdem Kızılay Karaoğlu şöyle devam etti: “Örneğin, işçi eli, temizlik sonrası ekipman temizlik kontrolü gibi analizler planlı olarak yapılıyor. İşletmemizde yapılamayan bazı analizler ise dış laboratuvarlara yine planlı olarak gönderilerek testlerin yapılması sağlanıyor. Kalite Güvence Bölümü’nün bütçesi, genel bütçenin binde üçüdür. Üretim bölümlerinde yapılan iyileştirme ve yatırımlar bu bütçe içerisine dahil değildir.”

Üretim tesislerinde hijyenin sağlanabilmesi adına yaptıkları yatırımlardan da söz eden Çiğdem Kızılay Karaoğlu şunları söyledi: Üç adet gıda kontrol laboratuvarımız mevcut olup, mikrobiyolojik ve kimyasal analizler yapılmaktadır. Laboratuvarlarımıza devamlı yatırım yapılmakta; hızlı patojen bakteri testi yapabilen cihazlar satın alınmaktadır. Temizlik ve dezenfeksiyon konusunda ekipman yatırımları yapılmakta ve son model ekipmanlar kullanılmaktadır. Tüm üretim çalışanlarına ve denetim yapanlara eğitim yatırımları yapılmakta olup, eğitim sonunda etkinlikleri de değerlendirilmektedir.”

Banvit geçtiğimiz yıl hizmete soktuğu banvitburada.com isimli web sitesi üzerinden online olarak satışını yaptığı ürünlerini kapıda tüketiciyle buluşturuyor. Ürünlerin tazeliğinin ve hijyeninin sağlanması amaçlı gerçekleştirdikleri çalışmalardan bahseden Karaoğlu, tüm dağıtım yapan araçlarda uydu sistemi ile takip yaptıkları sıcaklık kontrollerinin olduğunu, kamyonlarda sıcaklık sapması yaşandığında alarm vererek uyarıldıklarını belirtti. Ayrıca ‘datalogger’ olarak tabir edilen sıcaklık kayıt cihazları ile de doğrulaması yapıldığını vurgulayan Karaoğlu, “Sıcaklık kontrollerini aynı şekilde şube ve bayi depolarımızda da yapmaktayız. Ayrıca şube ve bayilerimizi belli aralıklarla üçüncü taraf denetimlerine de tabi tutuyoruz” şeklinde konuştu.