Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Danone Türkiye hijyen ve gıda güvenliğinde uluslararası standartları aştı

Türkiye süt ve sütlü ürünler pazarında 15 yıldır başarılı çalışmalara imza atan Danone Türkiye’nin Lüleburgaz Üretim Tesisleri, hijyen ve gıda güvenliğinin onay merci olarak kabul uluslararası denetim firması American Institute AIB denetiminden 1000 üzerinden 920 gibi yüksek puan alarak en iyi skorunu yaptı.




danone turkiye1998'den bu yana sütlü ürünler pazarında faaliyet gösteren Danone Türkiye; Danino, Danette, Activia, Danone Doğal, Danone Disney, Bi'tat markalarından oluşan sağlıklı, lezzetli, kaliteli ve geniş ürün yelpazesiyle tüketicilerine en iyiyi sunmayı hedefliyor. Ürünlerinde kullandığı çiğ sütün kontrollerini henüz süt toplama aşamasında başlatan Danone Türkiye, çiğ sütün kabulü sırasında, sıcaklık, soda kalıntısı, PH, alkol vb. analizler ile sütün hem kimyasal hem de mikrobiyolojik olarak güvenli olduğunu garanti etmeye çalışıyor. Daha da önemlisi fabrikaya giren tüm çiğ süt, iki aşamalı antibiyotik testine tabi tutuluyor ve antibiyotik içeren süt iade ediliyor. Çiğ süt ayrı tanklarda soğuk şekilde muhafaza edilirken, çiğ sütün temas ettiği tüm hatlar (CIP hattı dahil) pastörize hatlardan ayrı tutularak çapraz bulaşı riski elimine ediliyor.

Diğer tüm hatlarda olduğu gibi çiğ süt hatlarını da otomasyonla yönetilen CIP programı ile temizlendiği bilgisini veren Danone Türkiye yetkilileri, “Çiğ sütün ısıl işlem öncesi depolama sıcaklık ve süresini kontrol altında tutuyor, mikrobiyolojik yükün artmasını önlemek için belirlenmiş sıcaklık - süre parametrelerine uygun şekilde depoluyoruz. Çiğ süt dışında diğer hammadde ve paketleme malzemelerimizin de kimyasal, mikrobiyolojik ve duyusal analizler ile malzeme spesifikasyonlarına uygun olduğunu garanti ediyoruz. Hammadde ve paketleme malzemelerini üretim aşamasına kadar ayrı ayrı depolarda muhafaza ediyoruz. Çiğ süt, paketleme malzemeleri ve hammaddelerimizin kendi laboratuvarlarımızda yapamadığımız mikrobiyolojik, kimyasal kalıntı, migrasyon vb. analizlerini belirlenmiş periyodlarda dış laboratuvarlarda yaptırıyoruz. Bu analizler için her yıl ciddi miktarda bütçe ayırıyoruz” ifadelerini kullanıyorlar.

HİJYEN VE GIDA GÜVENLİĞİ STANDARTLARI SÜREKLİ EN ÜST SEVİYEDE
Danone Türkiye fabrikasında üretimin her aşamasında ve tüm proseslerde steril su kullanılıyor. Ayrıca pastörizasyon aşamasından itibaren tüm depolama tanklarında steril hava bulunuyor, böylece ürünlerin hava ile temas etmesi önleniyor. Ürünler üretimin hiçbir aşamasında hava ile temas etmediği gibi, sıra dolum aşamasına geldiğinde de havadan tamamen yalıtılmış hijyenik bir ortamda dolum gerçekleştiriliyor. Hijyen, kalite ve gıda güvenliği standartlarını sürekli en üst seviyede tutmaya özen gösteren Danone Lüleburgaz Üretim Tesisleri’nin, uluslararası denetim firması American Institute of Baking International’ın (AIB) denetiminden 1000 üzerinden 920 gibi yüksek bir puan alarak en iyi skorunu yapmış olduğunu anımsatan Danone Türkiye yetkilileri, “AIB bugün 120 ülkede 10 binden faza tesiste gerçekleştirdiği GMP denetimleriyle, tüm dünyada hijyen ve gıda güvenliğinin onay mercii olarak kabul ediliyor. 2003 yılından bu yana AIB denetimlerini alan Danone Lüleburgaz Üretim Tesisleri 2012’de 920 puan ile en yüksek skorunu kaydetti. Üretime uygunluğun 700 puan ve üzeri ile onaylandığı sistemde 920 puan yeni puan üstün başarıyı ifade ediyor. ‘Her gün kalite’ sloganıyla faaliyet gösteren Lüleburgaz Üretim Tesisleri’nin, AIB’den aldığı bu onay hijyen, gıda güvenliği ve iyi üretim uygulamaları açısından uluslararası standartların da üzerine çıktığını gösteriyor” şeklinde konuşuyorlar.

Üretim tesislerinde hijyenin sağlanabilmesi adına yapılan çalışmalar hakkında da bilgi veren Danone Türkiye yetkilileri şunların altını çiziyor: “Tüm üretim alanlarımız, ekipmanlarımız ve hatlarımız hijyenik dizayn gerekliliklerine göre tasarlanmıştır. Her yeni süreç yatırımımızda henüz tasarım aşamasından başlayarak tüm yatırım kalemlerinde ‘Danone hijyen ve kalite gereklilikleri'ne uygun spesifikasyonda hareket etmek birincil önceliğimiz. Depolama ve üretim alanlarında çevre, personel, atık vs. kaynaklı çapraz kontaminasyonu önlemek adına tüm gereklilikler karşılanmıştır. Hijyen bariyerlerimiz ve temizlik istasyonlarımız bu gerekliliklerden sadece iki örnektir. Hijyen konusunda da diğer tüm konularda olduğu gibi teknolojiyi çok yakından takip etmekte ve üretim alanlarımıza uygun gördüğümüz yeni sektör uygulamalarını da yatırım planlarımıza dahil etmekteyiz.”