Banner Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
ETBİR 2012’yi değerlendiriyor

Et Üreticileri Birliği (ETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ahmet Yücesan, 2012 yılında et sektöründe yaşanan gelişmelerle ilgili olarak şu değerlendirmelerde bulundu:





etbir.jpg

“2012 yılı, sektörde 2009 krizinden sonra yapılan yatırımların geri dönüşlerinim alınmaya başladığı bir yıl oldu. Özellikle yılın ikinci yarısından itibaren hayvan varlığı iç piyasaya yeter hale gelmeye başladı. Buna bağlı olarak karkas et gümrük vergisinin 0’e çıkarılmasıyla, ithalat artık yavaşladı. Beklentimiz de zaten yatırımların geri dönüşünün başlamasıyla kendimize yeter hale geleceğimiz yönündeydi. Besicimiz kendi ürettiği hayvanı piyasaya arz ediyor. Üretimindeki bu artışın, yılın son aylarında karkas et fiyatını düşürdüğü gözlemleniyor. Öte yandan yeni Et ve Et Ürünleri Tebliği’nin yürürlüğe girmesiyle, arzu ettiğimiz bir husus olan kırmızı et ve beyaz et karışımı et mamulü üretiminin önüne geçilmiş oldu. Sanayici ve tüketici için yararlı olacağını düşündüğümüz uygulamanın etki ve sonuçlarını 2013 yılı içinde göreceğiz. Ancak 2012 yılına kayıt düşmemiz gereken önemli noktalardan biri, yılın son döneminde et tüketiminin azalması ve özellikle et mamulleri satışlarında düşüş yaşanmasıdır.”