Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Gıdada hijyeni kolaylaştıracak yaratıcı yenilikler yolda

Avrupa’da gelecek dönemde kullanıma girecek, yiyecek ve içecek numunelerindeki mikrobiyal bulaşıları otomatik olarak saptayan Green Light (Yeşil Işık) bulaşı dedektörü ve gıda ürünlerinin temas ettiği yüzeyleri dezenfekte etmek amacıyla geliştirilen Excelyte isimli çözeltinin gıda endüstrisinde hijyenin sağlanmasına önemli katkılar sağlayacağı bildiriliyor.




green lightGıda ürünlerine her aşamada bulaşabilecek bakterilerin ortaya çıkarılmasını sağlayacak yaratıcı bir buluşun, Avrupa’da bir yıl alması beklenen sertifikasyon sürecinin ardından kullanıma girmesi bekleniyor. Luxcel Biyolojik Bilimler Şirketi tarafından geliştirilen ve Mocon firması tarafından Amerika Birleşik Devletleri’nde piyasaya sunulmuş bulunan “Green Light” (Yeşil Işık) mikrobiyal kontaminasyon (bulaşı) dedektörü, şimdi de Avrupa’nın gündeminde.
Yiyecek ve içecek numunelerindeki mikrobiyal bulaşıları otomatik olarak saptayan “Yeşil Işık” toplam canlı bakteri sayımı yönteminin Avrupa ülkelerinde çiğ et ve kanatlı etinde kullanılması, Avrupa Birliği’nin konuyla ilgili yetkili birimi olan MicroVal’in onay ve sertifikasyonundan sonra mümkün olabilecek. Avrupa Birliği’nde yiyecek ve içeceklere yönelik alternatif mikrobiyolojik analiz yöntemlerinin geçerliliğini denetleyen MicroVal, mikrobiyal bulaşı dedektörü üzerindeki değerlendirmesini sürdürüyor. Microval’deki onay sürecinin bir yıl kadar sürmesi bekleniyor. Luxcel CEO’su Richard Fernandes, ABD’deki başarılı lansmandan sonra Avrupa çapında pazara girebilmek için onay süreci sonucunu dört gözle beklediklerini belirterek, “Geliştirdiğimiz mikrobiyal test metodolojisinin bağımsız bir kurum tarafından özenle test edilmesi, çiğ et ve kanatlı etindeki bakteri yükleriyle ilgili hassas testlerdeki yeterliliğimizin daha ileri düzeyde onayı anlamına gelecektir” diye konuşuyor.

LISTERIA VE E.COLI’Yİ ETKİSİZ KILAN YENİ BİR ÇÖZELTİ
Gıda işleme tesislerinde gıda ürünlerinin temas ettiği yüzeyleri dezenfekte etmek amacıyla, doğal bileşikler kullanılarak üretilmiş Excelyte isimli yeni bir çözelti, Amerikan Çevre Koruma Ajansı (EPA)’dan onay aldı. Bilindiği gibi, gıda işleme süreçlerinde yaygın olarak karşılaşılabilen E.Coli ve Listeria patojenleri, gıda kaynaklı zehirlenmelerin önemli bölümünden sorumlu tutuluyor. Solüsyonu üreten Integrated Environmental Technologies (IET) şirketi, hazırladığı dezenfektanın gıda kaynaklı patojenler Listeria ve E.Coli’yi saf dışı bıraktığını açıkladı. Şirket yetkilileri ürünün hipokloroz asit dahil bir dizi doğal element kullanılarak hazırlandığını; restoran ve kafeteryalarda ve tüm toplu gıda tüketim yerlerinde, aynı zamanda gıda işleme makinelerini dezenfekte etmek amacıyla makine yüzeylerine püskürtülerek de kullanılabileceğini ifade ediyor.

ŞÜPHELİ KİMYASALLARIN YERİNİ ALABİLİR
Şirket yönetimi, çözeltinin üretimini ABD geneline yayma sürecinde olduklarını, o arada deniz aşırı fırsatların da araştırıldığını dile getiriyor. Satış ve Pazarlama Direktörü Tim Shields, ürünün gıda sanayi ve haricinde birçok kullanım alanı daha bulunduğunu belirterek şunları söylüyor: “Hazırladığımız solüsyon, gerektiğinde günümüzde kullanılan birçok şüpheli kimyasalın yerini alabilecek nitelikte ve daha çevre dostudur. Solüsyonun pazarda son derece yararlı bir işlev üstleneceğini düşünüyoruz. Üretilmiş olduğu hipokloroz asit sayesinde neredeyse nötr asitlik düzeyinde, kalan kısmı ise esas olarak suya dayalı, son derece güvenli bir üründür. Amonyak türü ürünlerden çok daha etkili, buna karşın ekipman üzerindeki aşındırıcı (korozif) etkisi çok daha azdır.

Integrated Environmental Technologies (IET) Yönetim Kurulu Başkanı David LaVance, gıda kaynaklı zehirlenmelere yol açanlar arasında Listeria ve E. Coli’nin en sık rastlanan patojenler olmaya devam ettiğini anımsatarak, zehir içermeyen yeni dezenfektan çözeltiyle bu konuda getirilen çözümün ve EPA’dan alınan onayın, gıda işleme sektöründe kendilerine ayrıcalıklı bir yer kazandıracağını dile getiriyor.