Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
At Eti skandalı Avrupa’yı birbirine düşürdü

Avrupa’da yaşanan at eti skandalı giderken büyürken, suçlamalar havada uçuşmaya başladı. Fransa'da birçok firma at eti skandalıyla ilgili birbirini suçlarken,  İngilizler, at etini dana etine karıştırarak pazarlayanların et kaçakçıları olduğuna inanıyor.




ab_at_etİngiltere ve İrlanda'daki bazı süpermarketlerde at ve domuz eti karıştırılan dana eti satışlarının tespit edilmesiyle ortaya çıkan at eti skandalı özellikle Avrupa gündemdeki yerini korurken, bazı Avrupalı firmaların birbirini suçlaması tartışmaların büyümesine neden oldu. Skandal geçen ay, İrlanda gıda denetçilerinin Birleşik Krallık genelindeki bazı süpermarket zincirlerinde içinde at ve domuz eti bulunan hamburger köftesi sattıklarını belirlemesiyle başladı. Bu olaydan iki hafta sonra da Müslüman mahkumların bulunduğu bir cezaevinde ''helal gıda'' olarak sunulan bazı ürünlerde domuz DNA'sı tespit edildi. Son olay ise lazanya ve kıymalı makarna üreten bir firmanın at eti kullandığının ortaya çıkması oldu.
İngiltere'nin yanı sıra Fransa ve İsveç gibi ülkelere de yayılan skandalın ardından başlatılan soruşturmada, etlerin İrlanda, Polonya, Romanya gibi ülkelerdeki bazı mezbahalardan ve firmalardan sağlandığına yönelik bulgulara ulaşılırken, Fransa merkezli büyük firmalar ise at eti skandalıyla ilgili birbirini suçladı.
Et skandalı zincirine, İrlanda, Polonya, Romanya, Güney Kıbrıs, Hollanda gibi ülkelerdeki birçok mezbahanın ve toptancının dahil olduğu tahmin edilirken, at etinin üretici firmalara nasıl sağlandığına ilişkin soruşturma Avrupa'daki karmaşık gıda dağıtımı yapısını da ortaya koydu.
At eti skandalı dünyayı sardı
Ocak ayı ortalarında  İngiltere ve İrlanda'daki bazı süpermarket zincirlerinin at eti ve domuz eti bulunan hamburger köftesi sattığı belirlendi. İncelenen25 hamburger etinin 10'unda at, 23'ünde ise domuz DNA'sı tespit etti. İngiltere Gıda Bakanı David Heath, son olarak lazanya yapan bir firmanın at eti kullandığının ortaya çıkmasının ardından, ''İnsanların yapılacak olası bir uyarıya kadar et ürünleri almaya devam edebileceğiniı'' bildirdi. Firma, ürünlerini marketlerden toplatarak, özür diledi.
İki ülkede tartışmalar sürerken, bu ayın başlarında at eti karıştırılan hamburger köftelerinin üretildiği Polonya ile İrlanda arasındaki ilişkilerde gerginlik yaşandı. İsveç'in en ünlü yiyecek markalarından birinin ürettiği hazır lazanyalarda da dana eti yerine at eti kullanıldığı ortaya çıktı. İsveç merkezli dondurulmuş gıda firmasının ürettiği lazanyalarda yüzde 100'e yakın at eti tespit edilmesi üzerine bu durum ürünlerin satıldığı Fransa'yı da alarma geçirdi. At eti tespit edilen ürünlerini satışa sunduğu bütün ülkelerden geri çeken firma, söz konusu lazanyaların kendileri tarafından üretilmediğini açıkladı. Bunun üzerine gözler aynı markanın Fransız tedarikçisi olan firmanın üzerine çevrildi. Yapılan ilk incemeler, etin Kıbrıslı bir tüccara sipariş verildiğini, bu tüccarın da eti Hollandalı bir toptancıdan tedarik ettiğini, Hollandalı toptancıya etin Romanya'daki iki mezbahadan ulaştırıldığını ortaya koydu.