Banner Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Atomika Sortex K ve E serisiyle dondurulmuş gıdada %85’lik pazar payına ulaştı

Buhler Sortex K ve E serisi makineler ile dondurulmuş gıda ve konserve üreticilerine çözümler sunduklarını kaydeden Atomika Makina Satış Temsilcisi Gürhan Nergizoğlu, dondurulmuş meyve –sebze sektöründe yaklaşık %85’lik bir pazar payına sahip olduklarının altını çiziyor.




gurhan_atomikaAtomika Makina olarak satışını yaptığınız makine ve sistemler hangi sektörlerde kullanılıyor?
Atomika Makina olarak 1989 yılından bu yana birçok yurtdışı firmanın gıda ve plastik sektörüne yönelik üretmiş olduğu endüstriyel makinelerin Türkiye temsilciliğini yürütmekteyiz. Bu firmalardan bazıları; Buhler Sortex Ltd.-Elektronik Optik Ayıklama Makineleri, CPM Wolverine Proctor & Schwartz - Kavurma ve Kurutma Fırınları, S+S GmbH- metal dedektör ve x-ray sistemleridir.

Buhler Sortex marka konserve ve dondurulmuş sebze – meyve işleme makineleriniz hakkında bilgi verir misiniz? K ve E serisi makineler nerelerde kullanılıyor?
Buhler Sortex Ltd. 70 yıla yakın bir süredir gıda sektörüne yönelik renk ve yabancı madde ayıklama makineleri üretmekte olup, bu alanda dünya lideridir. Yenilenmiş K serisi makinemiz ilk olarak Özgörkey Gıda’da kullanılmaya başlanmıştır. Geçtiğimiz 2 yıl içinde ise dondurulmuş gıda sektöründe Martaş A.Ş., Agrigreen ve geçtiğimiz yıl da Dorte Gıda ve Ülker Kerevitaş firmalarında K ve E serisi makinelerimiz kullanılmaya başlandı. Konserve ve dondurulmuş gıdada kullanılmak üzere üretilen Sortex K ve E serisi makinelerde bulunan Bichromatic renk kameraları ve geliştirilmiş InGaAs kameralar, ürün içerisinde bulunabilecek yabancı maddeleri, renk farkı olan ürünleri ve hatta şekil bozukluklarını yüksek performans ve yüksek kalite ile ayıklayabilmektedir.   

Yine aynı markanın dondurulmuş sebze ve meyve işleme makinelerinin pazar payı ve özelliklerinden söz eder misiniz?
Sortex K ve E serisi makineler ile dondurulmuş meyve –sebze sektöründe yaklaşık %85’lik bir pazar payına sahibiz. Bunda etken faktör; makinelerimizin dondurulmuş gıda sektörünün ihtiyaçlarını yüksek oranda karşılayabilmesidir. Sortex K ve E serilerini diğer markalardan farklı kılan özellikleri ise kısaca; dünyanın en iyi besleme sistemine, en iyi renk ve yabancı madde ayıklama özelliği olan kameralarına, en iyi ejektör sistemine ve bunların hepsini mükemmel bir şekilde işleme yeteneğine sahip bir yazılıma sahip olmasıdır. Bu özelliklerin herhangi birindeki eksiklik makinenin beklentilere yeterli cevap verememesine neden olur.    

SORTEX B SERİSİ İLE BAKLİYAT VE KURUYEMİŞ ÜRETİCİLERİNE HİZMET VERECEĞİZ
Özellikle portföyünüze eklemeyi planladığınız yeni makineler olacak mı?
Hali hazırda portföyümüzde yer alan firmaların yeni modelleri 2013 yılında piyasaya çıkmaya başlayacak. Bakliyat sektöründe kullanılmakta olan Buhler Sortex A serisi makinemizin, Bichromatic modeli olan B serisi için de önümüzdeki birkaç ay içinde saha denemelerine başlanacak ve yılın ikinci yarısı bakliyat ve kuruyemiş sektöründeki müşterilerimizin hizmetine sunulacaktır. Bu modelimiz de, diğer modellerde olduğu gibi yine sektöre yön veren ve gıpta edilecek bir makine olacaktır. Tüm bunların dışında, Atomika Makina olarak sektörde uzun zamandan beri faaliyet göstermemiz nedeniyle, yurtdışı firmaların temsilcilik arayışlarında da tercih sebebi oluyoruz. Sektöründe lider olan birkaç firma ile görüşmelerimiz halen devam etmektedir.

Ülkemize ithal yolla giren gıda makinelerinin kaliteleri hakkında neler düşünüyorsunuz?
Türkiye, gıda sektörüne yönelik ithal edilen endüstriyel makineler konusunda çok fazla seçici davranmıyordu. Fakat son yıllarda yatırım yapan firmalar, önceden olduğu gibi kısa vadeli çözüm yolları aramayı bırakıp sektörde kendini kanıtlamış makinelere, yatırımcıya uzun vadede sıkıntı çıkarmayacak ve işlediği ürüne gerçek değerini verecek makinelere yönelmeye başladı. Bu durum Türkiye ekonomisi için de bir avantaj oldu. Bundan sonra bu sektöre yönelik makine üreten herkes, belirli standartları, kaliteyi yakalayamadığı ve AR-GE’ye yeterli yatırımı yapmadığı takdirde, ürünlerinin talep görmeyeceğini bilmeli.
     
2013’ten umutluyuz
2012 yılının ilk yarısının bakliyat sektörü için güzel başladığını ve beklentilerimizi karşılamış olsa da, ikinci yarıda yaşanan birçok olumsuzluğa rağmen, 2012 iyi bir yıl olarak geçti. Bunda etken faktörlerden biri de portföyümüzde gıda sektörüne yönelik birçok makine ve model olmasıdır. 2013’te genel anlamda ufak da olsa bir daralma olmasını bekliyoruz ama kendi adımıza, gıdanın diğer dallarına yönelik satışlarımız sayesinde geçen seneden daha iyi olacağını umuyoruz.