Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Gamma-Pak 2012’de 4 bin 246 ton gıdayı ışınladı

Gıda ışınlama teknolojisinin, gıdaların korunması, gıda kaynaklı hastalıkların önlenmesi ve gıdalarda raf ömrünün uzatılması için uygulanan alternatif bir gıda koruma yöntemi olduğunu belirten Gamma-Pak Işınlama Tesis Müdürü Dr. Hasan Alkan, firma olarak 2012 yılında 4 bin 246 kg gıda ışınlaması yaptıklarını söyledi.




hasan alkanTekirdağ’ın Çerkezköy ilçesinde faaliyet gösteren Gamma-Pak, tıbbi ürünlerin sterilizasyonu, gıda ışınlaması ve plastiklerde çapraz bağlama işlemleri olmak üzere 3 alanda faaliyet gösteriyor. Baharattan kuru meyve ve sebzeye, kuruyemişten tahıl ürünlerine, yağlı tohumdan bitkisel çay ve dondurulmuş kırmızı ve beyaz ete kadar çeşitli ürünlerdeki mikroorganizmaları temizleyerek ürünün raf ömrünü ve kayıpları azaltmaya yönelik gıda ışınlaması yapan Gamma-Pak, gıda kayıplarını en aza indirerek gıda kaynaklı hastalıkları önlemeyi, sağlıklı ve güvenilir ışınlanmış ürünleri tüketime sunmayı hedefliyor. Gamma-Pak Işınlama Tesis Müdürü Dr. Hasan Alkan, gıda güvenliğinin sağlanmasında ışınlamanın detaylarını, gıda endüstrisindeki yerini ve bu kapsamda yaptıkları çalışmaları Gıda Teknolojisi’ne anlattı.

GELENEKSEL YÖNTEMLERE ALTERNATİF GIDA KORUMA YÖNTEMİ
Gıdada gama ışınıyla sterilizasyon yönteminin öneminden ve avantajlarından söz eder misiniz?
Gıda ışınlama teknolojisi, gıdaların korunması, gıda kaynaklı hastalıkların önlenmesi, gıdalarda raf ömrünün uzatılması için uygulanan, geleneksel yöntemlere alternatif bir gıda koruma yöntemidir. Konserve, kurutma, tuzlama, dondurma, pastörizasyon gibi gıda işleme teknolojilerinin dışında gıda ışınlama yöntemi de güvenilir ve üstün bir teknoloji olarak diğerlerinin yanında önemli bir yer edinmiştir. Kısaca özetlemek gerekirse, gıdalar şu amaçlar için ışınlanırlar: Gıda zehirlenmelerine sebep olan mikroorganizmalardan arındırmak için, gıdalarda bozulmaya, çürümeye, neden olan mikroorganizmaları yok etmek ve raf ömrünü artırmak için, baharat, bitkisel çay, kurutulmuş sebze ve meyvelerde hastalık yapan mikrooganizmalardan temizlemek, böceklenmeyi önlemek, raf ömrünü artırmak için, dondurulmuş kırmızı et, tavuk ve deniz ürünlerinde hastalık etmeni mikroorganizmalardan arındırarak raf ömrünü artırmak için, soğan, kök ve yumrularda filizlenme, çimlenme ve tomurcuklanmayı önlemek için.

BAHARATLAR 2 GÜNDE IŞINLANIYOR
Gıda sanayinde hangi alt sektörlerde kaç işletmeye ışınlama hizmeti sunuyorsunuz? Bunu kendi tesislerinizde mi yoksa firmaların üretim merkezlerinde mi gerçekleştiriyorsunuz?
Işınlama hizmetini Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan gama ışınlama tesisimizde gerçekleştiriyoruz. Baharatlar özellikle yetiştiği bölge itibariyle Gaziantep, Kahramanmaraş, İzmir gibi güneydoğu ve batı illerinden yüklü tırlar vasıtasıyla tesisimize ulaştırılıyor ve en fazla iki gün içerisinde ışınlayıp gideceği adreslere sevk ediyoruz.  Dondurulmuş kırmızı ve kanatlı et, deniz mahsülleri gibi ürünler de, firmaların kendi frigo araçlarlarıyla tesise geldikten sonra kendi bünyemizde bulunan 2 adet soğutucu depoya aktarıyoruz. Bu tür ürünler, uygun sıcaklığa eriştiğinde ışınlama işlemine başlıyor ve aynı gün içinde ışınlama işlemini tamamlayıp sevk ediyoruz.

Gıda sektörü ışınlamayla sağlanan gıda güvenliğinin farkında mı? Bunun için nelerin yapılması gerekiyor?
Gıda ışınlaması, ülkemizde çok yeni bir teknoloji gibi algılanmakta ve gıda sektörü tarafından fazla iyi bilinmemekle beraber günümüzde doğru bilgilendirilmemiş bazı kesimler tarafından ışınlanmış gıdalara karşı olumsuz bir bakış halen mevcuttur. Halbuki gıda ışınlaması dünyada en çok araştırılmış, güvenirliliği ve etkinliği kanıtlanmış bir gıda koruma ve işleme teknolojisidir. 30-40 yılı aşkın çalışmaların ardından 1980’li yıllarda Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) tarafından oluşturulan uzmanlar komitesi ışınlanmış gıdaları tüketmenin güvenli ve yararlı olduğuna ilişkin verdiği kararın ardından bu yöntem, tüm dünyaya yayılmıştır. Şirket olarak bizler konunun önemini vurgulayabilmek için Tübitak destekli uluslararası projelerde yer alıyor, üniversite, diğer kamu kurum ve kuruluşlarına konuşmacı olarak katılıyor ve sizin gibi bazı basın yayın kuruluşlarına röportaj ve demeçler veriyoruz. Ayrıca bazı gıda ve medikal firmalara tanıtıcı ve bilgilendirici ziyaretler düzenliyoruz.

2012 yılı içinde kaç gıdayı ışınladınız? Ürün grupları bazında rakamları bizimle paylaşır mısınız?
2012 yılında 4 bin 246 kg gıda ışınlaması gerçekleştirdik. Aşağıdaki grafikten de anlaşılacağı gibi bu miktarın %70’lik oranını baharat ışınlaması teşkil etmekte, geriye kalan %30’luk oranı da kırmızı et, dondurulmuş gıda ve bitkisel çay gibi gıda grupları oluşturmaktadır.

Işınlanmış etler güvenle tüketilebilir
Işınlama ile et ve diğer gıda ürünlerinde Salmonella, E-coli, Listeria gibi hastalık yapan mikroorganizmalardan arındırılarak bunların sebep olduğu gıda kaynaklı hastalıkların ve zehirlenmelerin önüne geçildiğini söyleyen Dr. Hasan Alkan, “ Işınlanmış etleri tüketmenin, insan sağlığı açısından hiçbir sağlık riski oluşturmadığı uluslararası kuruluşlar tarafından onaylanmıştır. Işınlama işlemi, et ve diğer ürünlerin yapısında herhangi bir değişiklik meydana getirmemektedir. Sadece gıda kaynaklı hastalık yapıcılar arasında gösterilen E-Coli, Salmonella, Listeria gibi mikroorganizmalardan temizlenmesi veya ürünün bozulmasına sebep olan aerobik bakterileri azaltmak suretiyle raf ömrü uzatılmaktadır” dedi.