Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Küresel refah gıda makineleri satışını 53 milyar dolara çıkaracak

Uluslararası iş araştırmaları konusunda öncü şirketlerden Freedonia’nın yaptığı araştırmaya göre, gıda işleme makinelerinin dünya çapında satışlarının 2016 yılına dek her yıl %7,3’lük artışla 53,3 milyar dolara ulaşması öngörülüyor. Unlu mamuller ve şekerleme sektöründe gıda işleme makinelerine olan küresel ölçekli talebin, gelişmekte olan ülkelerde artan istihdam ve gelirlerle birlikte önümüzdeki birkaç yıl içerisinde büyük artış göstereceği tahmin ediliyor.




gida_makineleriGıda işleme makinelerinin dünya çapında satışlarının 2016 yılına dek her yıl %7,3’lük artışla 53,3 milyar dolara tırmanması bekleniyor. Uluslararası iş araştırmaları konusunda öncü şirketlerden biri olan, pek çok uluslararası şirketin stratejik planlamada verilerinden yararlandığı Freedonia’nın güncel çalışmasına göre, unlu mamul ve makarna üretim makineleri, gıda işleme makineleri arasında en büyük değer artışlarının yaşanacağı, en büyük alt birim olmayı sürdürecek.
Öte yandan, 2016 yılına dek her yıl %8,4’lük artışla 18 milyar dolara ulaşacağı düşünülen gıda güvenilirliği ürünlerine yönelik küresel talebin büyük bölümünün de gıda işleme tesislerinden gelmesi bekleniyor. Buradaki talep içinde en büyük pay ise et, süt ve içecek sanayinden gelecek. Gıda güvenilirliği ürünleri arasında dezenfektan ve temizlik malzemeleri en büyük birim olarak varlığını korurken, diagnostik (tanısal) test ürünleri ve akıllı etiketler de hızla büyüyen alanlar olarak öne çıkacak. ABD bu alanda en büyük ulusal market olmaya devam edecek, ama en hızlı büyümeler gelişmekte olan ülke pazarlarında yaşanacak.

GELİR ARTIŞI MAKİNELEŞMEYİ ARTIRACAK
Unlu mamuller ve şekerleme sektöründe gıda işleme makinelerine olan küresel ölçekli talebin, gelişmekte olan ülkelerde artan istihdam ve gelirlerle birlikte önümüzdeki birkaç yıl içerisinde büyük artış göstereceği tahmin ediliyor. Makarna, ekmek, pasta çeşitleri ve diğer fırınlanmış ürünlere yönelik dünya çapında yaşanan talep artışı, unlu mamuller sektörü için tasarlanmış endüstriyel işleme makinesi satışlarında da 2016’ya dek her yıl %6,8’lik bir büyüme etkisi yapacak. Aynı şekilde, gelişmekte olan ülkelerde çalışanların gelirlerinde gözlenecek artışlar ile endüstrileşmiş ülkelerde sağlanacak ekonomik iyileşmelerin, yüksek fiyatlı çikolata ve şekerleme ürünlerine yönelik talebi artırması da bekleniyor.  Çikolata ve şekerlemede daha kaliteli ürünlere olan talep, daha üstün işleme teknolojilerine yönelik talebin de 2016’ya dek her yıl %8,3 artışla 4,3 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşmasına yol açacak. Bununla birlikte pazar araştırma şirketi Freedonia, yeni ünitelerin dayanıklılığı ve verimlilikte sağlanan artışlar nedeniyle ekipman satışlarının sınırlı olacağını, operatörlerin daha az makine satın almaları gerekeceğini eklemeyi de ihmal etmiyor.

UNLU MAMUL EKİPMANLARI BAŞI ÇEKİYOR
2016 yılına uzanan süreçte en büyük segment olması beklenen unlu mamul araç gereç ve ekipmanları, dünya çapında satış rakamları eksiksiz olarak rapor edilmiş durumda olan 2011 yılı verilerine göre de, tüm gıda işleme makinesi satışları içerisinde (1/5’lik bir oranla) en çok satılan ürün grubunu oluşturuyor. Uzmanlar, gıda işleyicilerinin “daha karmaşık” fırınlanmış ürünler ortaya koyabilmesini, dolayısıyla kârlarını daha da artırmalarını olanaklı kılacak yeni makinelerin varlığına dikkat çekiyorlar. Ancak Freedonia’nın öngörüsüne göre, perakende işyerlerinde ve marketlerde etkinlik gösteren ve genellikle endüstriyel ekipman kullanmayan unlu mamuller sektörü, önümüzdeki dönem birçok gelişmiş ülkede bile - potansiyel kazançları göz ardı ederek – büyümesine devam edecek.

REFAH ARTTIKÇA ALIŞKANLIKLAR DEĞİŞİYOR
Freedonia’nın öngörüsüne göre, Çin ve Brezilya gibi ülkelerde artan gelirlerle birlikte beslenme alışkanlıkları değişerek, çikolata ve et gibi yüksek katma değerli gıda ürünlerine yönelimi hızlandıracak. Bu da gıda üreticilerini etkinlik alanlarını genişletmeye ve ilave üretim kapasiteleri için yatırım yapmaya yönlendirecek. Bu noktada, gıda makineleri imalatının (İtalya ve Fransa’da şarap üretiminde kullanılan ekipmanlar veya Brezilya’da kesimhanelerde kullanılan makineler örneğinde olduğu gibi) yerel ihtiyaçlar tarafından belirlendiğinin özellikle altı çiziliyor. Gıda işleme makinelerinde dünya genelinde 2016 yılına dek en hızlı talep artışı, her yıl için ortalama %9.5’lik bir oranla Asya Pasifik bölgesinde kaydedilecek ve bu gelişme kabuklu yemiş, sebze, meyve ve tahıl işleme proseslerinde endüstrileşmeyi artırarak, işlenmiş gıdaların daha verimli teknolojilerle hazırlanmasına katkı yapacak.

GIDA GÜVENİLİRLİĞİ BÜYÜK YATIRIM ALANI
Pazar araştırma şirketi Freedonia’nın bir diğer çalışmasına göre de, gıda işleme tesisleri, gıda güvenilirliği ürünlerinin en büyük pazarı olmaya devam edecek. Uzmanlar, gıda kaynaklı salgın hastalıklar ve gıda güvenilirliği gerekçesiyle yapılan ürün geri çağırmalarının tüketiciler, sektör ve yetkili merciler önünde “ana sorun alanı” olarak varlığını sürdürdüğünü belirterek, sorunun kaynağı olan gıda kirleticilerinin izlenebilmesi, teşhisi ve önlenebilmesi için gerekli ürünlere yönelik talebin de artmaya devam edeceğine işaret ediyorlar. Gıda güvenilirliği alanında daha zorlayıcı düzenlemelerin hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde benimsenmesi de, gıda güvenilirliği ürünlerine yönelik talebi yükseltmeye devam edecek. Bu ürünlerin en büyük pazarını oluşturan gıda işleme tesisleri ile hazır yemek sektöründe, genel olarak da gıda ve içecek sektöründe yaşanacak büyümenin bu talebi daha da artıracağı belirtiliyor.
Rapora göre, dünya genelinde gıda güvenirliği ürünlerine olan talep, 2016 yılına dek her yıl %8.4 artışla 18 milyar dolar düzeyine ulaşacak. Dezenfektan ve temizlik malzemeleri bu alanda en büyük segment olarak varlığını korurken, diagnostic (tanısal) test ürünleri ve akıllı etiketler de hızla büyüyen alanlar olarak öne çıkacak. Gıda işleme tesisleri arasında gıda güvenilirliği ürünlerinin en yaygın kullanıcıları et, süt ve içecek endüstrisi olacak. Çiğ et, kesim sırasında ve onu izleyen işleme sürecinde kolaylıkla kontamine olabildiği için kapsamlı gıda güvenilirliği önlemleri alınmasını gerektiriyor. Diğer taraftan süt üreticileri de, organik süt üretiminde bekledikleri büyümeye paralel olarak, gıda güvenilirliği alanındaki yenilikleri bu ürünlerin raf ömrünü uzatmada kullanmayı planlıyorlar. Yeni gıda güvenilirliği önlem ve uygulamalarının içecek sektöründeki yansımaları ise, dezenfeksiyon ekipmanlarına yapılacak yatırımlarda (özellikle de su kaynaklarının filtre edilmesi ve ultraviyole veya ozonlama yoluyla arıtılması için yapılacak yatırımlarda) kendini gösterecek.

EN BÜYÜK TALEP DEZENFEKSİYON ÜRÜNLERİNE
2016 yılına dek oluşacak toplam talebin yarıdan fazlasını temsil edeceği düşünülen dezenfeksiyon ürünleri, küresel gıda güvenilirliği pazarının en büyük alt birimi olarak varlığını sürdürecek. Bilindiği gibi, dezenfektan ve antiseptikler, gıdaların kontamine olabileceği olası tüm noktalarda; hazırlık aşamasından üretim, işleme ve dağıtıma dek her seviyede yaygın olarak kullanılıyor. Diğer taraftan tanısal (diagnostik) test ürünleri de, gıda güvenilirliğinde sıkı düzenlemelerin dünya çapında yaygınlaştığı bir ortamda, artan gıda işyeri denetimlerinde yararlı olabilecek yeni olanaklar sunuyor. Tek kullanımlık eldivenlere olan talebin de, yemek servisi endüstrisindeki (özellikle de hızla büyüyen “hızlı servis restoranları” sektöründeki) hızlı büyümeyle birlikte daha da artacağı düşünülüyor. Gıda tedarik zincirinin her aşamasında izlenebilirliğe yapılan vurgunun artması ve gıda paketlemede gelişen yeni teknolojilerin çabucak benimsenmesi sayesinde “akıllı etiket” uygulamalarında da yeni fırsatlar üretici ve kullanıcıları bekliyor.

ÇİN EN BÜYÜK İMALATÇI VE KULLANICI
Gıda işleme makinesi üreticileri arasında halen Çin en büyük imalatçı olarak başı çekiyor. Çin’i, ABD, Almanya ve Japonya takip ediyor.  Bu makinelere yönelik talepte en büyük artışın ise Çin, Hindistan, Endonezya ve Tayland öncülüğündeki Asya Pasifik bölgesinden gelmesi bekleniyor. Unlu mamuller (fırın) makinelerinde Çin, 2016 yılına doğru ulaşacağı 1,7 milyar dolarlık satış hacmiyle ABD ve Batı Avrupa’nın kıl payı önünde yer alacak. Aynı tarihte Kanada ve Meksika’nın ise 515 milyon dolarlık satış hacimleriyle bu alanda en düşük talebin gözleneceği ülkeler olması bekleniyor. Gıda işleme makinelerinde zirvede bulunan 6 tedarikçi firmanın (Bühler, Tetra Laval, Marel, John Bean Technologies, GEA Group ve SPX) 2011 yılında dünya çapında yapılan tüm gıda işleme makinesi satışlarının ’ünü gerçekleştirdiği hesaplanıyor.