Banner Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Muratbey inovatif ürünlerle büyüme hedefinde

Gerçekleştirdikleri AR-GE yatırımları kapsamında üretim sistemlerini tamamen otomasyona entegre ettiklerini belirten Muratbey Peynirleri Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Erol, sağlıklı, lezzetli ve katma değeri yüksek peynir üretimiyle iç piyasada %20, ihracatta da %20’nin üzerinde büyüme hedeflediklerini açıkladı.




necmi_erolMuratbey olarak süt ve süt ürünleri sektöründeki faaliyetlerinizden bahseder misiniz?
Muratbey olarak, Türkiye'nin en lezzetli peynir markası olarak anılıyoruz. Sağlıklı ve lezzetli ürünleri sunmak için geliştirdiğimiz yöntemlerle sektörümüzde örnek ve öncü firma olduğumuza inanıyoruz. Yenilikçi bir peynir markası olan Muratbey’in 250’ye yakın peynir çeşidi bulunuyor. Tesisimizin günlük 700 ton civarında süt işleme kapasitesi var. Ürünleri, İstanbul, Ankara, Antalya, İzmir, Bursa bölge müdürlükleri ve distribütörleri aracılığıyla Türkiye çapında 7 bini aşkın noktaya ulaştırılıyoruz. AR-GE’ye büyük önem veren ve inovatif ürünleri ve sistemleri ile Türk sanayinde katma değeri yüksek ürünler geliştirilmesi yoluyla ticari getiri avantajı sağlayan Muratbey, dünya pazarlarına da sunduğu inovatif ürünlerle ülkemiz adına da başarılar elde etmektedir.
Verimlilik çalışmalarıyla, inovatif ürünlerle pazarı büyüterek, yeni kullanım alanları yaratarak, dağıtımımızı genişleterek ve dış pazarlardaki faaliyetlerimizi artırarak hem karlılığımızı koruyor hem de satışlarımızı artırıyoruz. 2013 yılında da bu konumumuzu koruyarak iç piyasada %20, dış piyasada %20’nin üzerinde büyüme hedefliyoruz. Peyniri sadece kahvaltılık ürün olmaktan çıkartıp, günün her saatinde yenilebilen sağlıklı alternatif ürün olarak konumlamaya çalışıyoruz. 2013 yılında da verimlilik çalışmalarına yoğunlaşacağız. İnovatif ürünlerle pazarı büyütmek, yeni kullanım alanları yaratmak ve dış pazarlardaki faaliyetlerimizi artırmak hedeflerimiz arasındadır. Modernizasyon teknolojileri ile ilgili yatırımlarımız da devam edecek.

SÜT ANALİZLERİ 30 SANİYE İÇİNDE SONUÇLANMAKTA
Uyguladığınız gıda güvenliği standartlarınız neler? Üretim tesislerinizde uyguladığınız otomasyon sisteminin özelliklerinden söz eder misiniz?
Muratbey olarak üretimin hiçbir safhasında hiçbir katkı maddesi kullanmıyoruz. Hem lezzetli hem de güvenilir, sağlıklı ürünler sunmayı garantilemek istiyoruz. Muratbey tesislerinde, spektrofotometrik yöntemlerle 30 saniyede süt analizleri sonuçlanmakta. Geçen her saniye süt ve süt ürünlerinde kalite ve hijyen açısından çok önemlidir. Sadece 30 saniye içinde sonuç alabiliyor ve süt alımda, üretimin her aşamasında anlık kontroller ile hijyen, güven ve standardizasyon sağlayabiliyoruz.  

Sektörde çok az firmanın sahip olduğu yüksek yatırımla kurulan spektrofotometrik ölçüm sistemi ile anlık kontrolleri, analizleri ve saniyeler içinde müdahalelerle sonsuz güvenle ailelere sunulabilecek ürünler üretiyoruz. Tüm üretim bandında sadece pastörize edilmiş saf süt kullanıyoruz. Ortam havasını temizlemek için kullanılan ultraviyole dezenfeksiyon sistemiyle ortam her türlü bakteri, toz gibi dış etkilerden temizleniyor. Özenle seçilen köylerden süt alımı bu iş için özel olarak İtalya'da tasarlanan antibakteriyel paslanmaz tanklarla yapılıyor. Ayrıca Muratbey için geliştirilen ve ülkemizde sadece kendi tesislerimizde kullanılan özel bir yazılım sayesinde her bir ürünün dış yüzeyi ayrı ayrı optik lenslerle taranıyor. Böylece ürün mükemmeliyeti sağlanmış ve insan hatası riski sıfırlanmış oluyor. Uygun olmayan ürünler ise bilgisayarlarca anında üretim bandının dışına atılıyor. Ürünlerimizin tamamı TÜBİTAK Laboratuvarları’nda testler ve kontrollerden geçmektedir. Fabrikanın tamamında, kameralarla üretimin her saniyesi gıda mühendisleri ve kalite kontrol mühendislerince gözlem altında tutuluyor.

Üretim aşamalarında gıda güvenliği standartlarının sağlıklı uygulanması adına çalışanlarınıza yönelik ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?
Üretim aşaması bir fabrikanın en önemli ve hassas noktasıdır. Biz de bu noktada çalışanlarımıza düzenli olarak gıda ve güvenliği konusunda eğitimler veriyoruz. Muratbey, TS EN ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi ve ISO 22000 Gıda Güvenliği Sistemi belgelerine sahiptir. Bu sistemlerin gereği olan tüm çalışmaları yapıyor ve sürekli denetleniyoruz.
Ayrıca HACCP, TSE Uygunluk, BRC, TS EN ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi ve ISO 22000 Gıda Güvenliği Sistemi Belgeleri’ne sahip olan Muratbey’in, üretim süreci web sitesi üzerinden 24 saat canlı olarak yayınlanıyor.

Süt ve süt ürünlerinde öne çıkan gıda güvenliği kriterleri nelerdir?
Sağlıklı peynir üretimi aşırı özen ve özel koşullar gerektirir. Aldığınız hammaddenin, kullandığınız suyun, çalıştığınız ortamdaki havanın, kullandığınız ekipmanın son derece hijyen koşullara sahip olması gerekir. Şu an işletmemizde kullanılan süt tamamen soğuk zincirde toplanmakta olup, buna ilave olarak üretime sevk edilirken önce bakteri seperatörlerinden geçirilerek içindeki sporlu bakteriler %99 oranında uzaklaştırılıyor. Devamında ısıl işlemle diğer bakteriler (faydalı bakteriler korunarak) 0 oranında yok ediliyor. Yine ortam havası filtrasyon sistemlerine ek olarak özel ultra viole lambalarla, kullanılan suyu da ‘revers ozmos’ işlemine tabi tutuyoruz. Burada memnuniyetle ifade etmek gerekiyor ki, ürünlerimizi tüketen insanlardan bunların karşılığını övgü dolu ifadelerle alıyoruz.
Tesisimizde 18 ayrı kamerayla üretimin her saniyesi gıda mühendisleri ve kalite kontrol mühendislerince gözlem altında tutuluyor. Hastanelerde kullanılan ultra viyole dezenfeksiyon sistemiyle her türlü bakteri, toz gibi dış etkilerden temizlenen tesisin tüm üretim bandında sadece pastörize edilmiş süt kullanılırken, seçilen köylerden süt alımı İtalya'da tasarlanan antibakteriyel paslanmaz tanklarla yapılıyor. 250‘ye yakın ürün çeşidiyle son aşamaya giren üretimin son safhasında ise özel hazırlanan bilgisayar programıyla her ürünün dış yüzeyi optik lensler ile ayrı ayrı taranıyor

TAM OTOMASYON SİSTEMİ WEB ÜZERİNDEN KONTROL EDİLİYOR
Üretim tesisinizde gıda güvenliği ve otomasyon sistemlerinin kalitesini daha da artırmak adına gerçekleştirmeyi planladığınız yeni yatırımlarınız olacak mı?
Peynir konusunda sağlıklı ve kaliteli olma iddiamızı her zaman sürdürüyoruz. Yeni ürünlerimiz için yeni yatırımlarda da bulunuyoruz. 1000 metrekarelik çelik modüler bina ilavesi yapılıyor. Ayrıca firma olarak tüketiciye farklı lezzette inovatif ürünler sunmak için yeni makinelerin tasarlanması ve iklimlendirme sistemlerinin ileri teknolojilerle entegrasyonu gibi AR-GE çalışmalarına devam ediyoruz. Türkiye’de ve dünyada ilk olan yalnızca Muratbey’e ait makinelerimiz mevcut. AR-GE yatırımları kapsamında sistemi tamamen otomasyona entegre ediyoruz. Bu kapsamda fabrika ortam değerlerini, nemi, basıncı, sıcaklığı, tüm sistemdeki elektrik, su, buhar, gaz tüketimlerini, tek bir bilgisayardan anlık olarak yönlendireceğiz. Tam otomasyon sistemimiz web üzerinden de kontrol ediliyor. Türkiye’de Muratbey dışında hiç bir firmanın kullanmadığı ileri teknolojilere sahibiz. Ayrıca yeşil üretim kriterlerine uygun olarak gerçekleştirdiğimiz “çevre dostu” üretim ilkemizden hiçbir zaman ödün vermiyoruz.   

Peynir tüketimini artırmaya odaklandık
Muratbey yenilikçi bir anlayış benimsediği ve bu doğrultuda 2012 yılı faaliyetlerinde ürün standardını, çeşitliliğini ve marka bilinirliğini artırmaya yönelik çalışmaları ve yatırımları ön plana aldıklarını dile getiren Necmi Erol, “Kişi başı peynir tüketimini artıracak yönde ve peyniri daha sevimli hale getirecek inovatif ürünler yapıyoruz. Bu konuda Muratbey Naturena serimizle oldukça aşama kaydettik. Muratbey’in inovatif faaliyetleriyle birlikte son 4 yılda bir yandan ihracat yaptığımız ülke sayısı artarken, diğer yandan ihracat yaptığımız ülkelerdeki satışlar da yükseldi. Naturena, Muratbey Peynirleri’nin daha da büyümesini ve marka algısının pozitif etkilenmesini sağladı ve 2011/2012 yılında en sık satın alınan 3 peynir markasından biri oldu” diye konuştu.