Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Sinerji ürün ve hizmet kalitesiyle gıda ve içecek sanayicilerine artı değer sağlıyor

Gıda ve içecek sanayine yönelik makine ve ekipman çözümleri sağlayan Sinerji, özellikle meyve suyu konsantresi ve şarap üretiminde prosesin başından sonuna kadar ihtiyaç duyulan tüm makine ekipmanları ve proses yardımcı ürünlerini portföyünde bulunduruyor. Firmanın Satış ve Pazarlama Müdürü Mehmet Can, temel stratejilerinin sundukları ürün ve hizmetlerle müşterilerine artı değer sağlamak olduğunu vurguladı.




sinerjiSinerji Taah. Paz. Tic. San. A.Ş.’nin kuruluş hikayesi ve gelişim sürecini anlatır mısınız?
Firmamız 1994 yılında kurulmuştur. Meyve suyu, şarap, zeytinyağı sektörlerine ürün ve hizmet tedariğimiz ise 2001 yılında başladı. 2001-2004 yıllarını kapsayan süreci başlangıç dönemi olarak kabul edebiliriz. Bu süreçte sektörün ihtiyaçları, potansiyel müşteri talep ve beklentileri anlaşılmış ve bu beklentileri en iyi şekilde karşılamak amacıyla yapılanma sağlanmıştır. 2004’ten 2009’a kadar olan süreci, 2009 yılı sonunda Novozymes ile başlattığımız işbirliğini dikkate alarak gelişme süreci olarak değerlendiriyoruz. Bu süreç içinde firmamız her yıl sürekli olarak belirli bir büyüme grafiği yakalamış ve faaliyet gösterdiği alanlarda konumunu sağlamlaştırmıştır. 2009 yılından bu yana olan süreci de ciddi bir şekilde ihtisaslaşma, uzmanlaşma dönemi olarak değerlendiriyoruz. Ihtisaslaşmamızın, firmamızın kuruluş felsefesinde bulunan sürekli olarak öğrenme ve bilginin paylaşılması prensipleriyle sürekli olacağını umuyoruz.

MÜŞTERİLER İLE KESİNTİSİZ DİYALOG
Meyve suyu, şarap, bira, zeytinyağı gibi farklı sektörlere makine ve ekipman çözümleri sunuyorsunuz. Ürünlerinizden ve temsilciliğini yaptığınız firmalardan bahseder misiniz?
Geldiğimiz konum itibariyle, özellikle meyve suyu konsantresi ve şarap üretiminde prosesin başından sonuna kadar ihtiyaç duyulan tüm makine ekipmanları ve üretimin yapıldığı süreçte ihtiyaç duyulan proses yardımcı ürünlerini tedarik ediyoruz. Bu açıdan bakıldığında, üreticiyle diyalogumuz sadece yatırım aşamasında kalmamakta, üretime geçtikten sonra da devam etmektedir. Diyaloğun sürekliliği, verdiğimiz ürün ve hizmetlerin geliştirilmesi anlamında bize ciddi veri ve tecrübe sağlamaktadır. İşbirliği yaptığımız firmaları seçerken esas aldığımız en önemli ölçü, ilgili firmanın kendi alanında sektöre teknik destek verebilecek deneyim ve donanımda olmasıdır. Çünkü biz sürekliliğimizin ancak ve ancak içinde bulunduğumuz sektöre fayda sağlamayla mümkün olabileceğine inanıyoruz. Ürünlerimizle ilgili olarak da; Eaton (eski adıyla Begerow) firması ile filtrasyon, durultma ve stabilizasyon ürünlerini, Novozymes firması ile enzimleri, Bucher Vaslin firması ile başta sap ayırma-tane patlatma makineleri, seçme bantları, presler, cross flow filtreler olmak üzere üzüm işleme ekipmanlarını, GAI firması ile şişeleme-etiketleme makinelerini, Seguin Moreau ile meşe fıçı ve tankları, Laboratoires Dujardin Salleron ile de laboratuvar cihazları tedarik ediyor ve bu ürünlere ait teknik desteği sağlıyoruz.

SEKTÖRE SUNDUĞUMUZ ÜRÜNLER ADATA EZBERE BİLİNİYOR
Bugün itibariyle firmanızın pazar payı nedir? Ürünlerinizin pazarda kullanım ve bilinirliği ile ilgili neler söylemek istersiniz?
Firmamız, 2001 yılında faaliyetine Begerow ile yaptığımız işbirliğiyle başladı. Geçen süreçte, iş anlayışımız ve sektöre katkılarımızı gören firmalar bizimle işbirliği yapmak istedi ve işbirliği yaptığımız firma sayısı her geçen yıl kademeli olarak arttı. Bu süreçleri dikkate aldığımızda, ürün grubuna göre %80-25 oranında pazar payından bahsedebiliriz. Ürünlerimizin bilinmesi konusunda ise, proses yardımcı ürünlerinden özellikle filtre kartonu ve enzimlerin sektörde akla gelen ilk ürünlerden olduğunu söyleyebiliriz. Her iki ürün grubunda da son derece inovatif ürünlerin ortaya çıkması nedeniyle çalışmamızı daha çok bu yeni ürün gruplarına yoğunlaştırıyoruz. Örnek olarak, Begerow filtre kartonlarından K serisi (K1, K2, K30, K40 vs.) filtre kartonları gerek meyve suyu sektöründe gerekse şarap ve zeytinyağı sektörlerinde çoğu kullanıcının ezbere bildiği ürün çeşitleri olmuştur. Ancak, Begerow'un geliştirdiği, içinde kieselguhr ve perlit olmayan, sadece selülozdan üretilen yeni nesil filtre kartonu Becopad, kullanıcılarla yeni yeni tanışmaktadır. Üretimde sorun yaşanmadığı sürece, proses girdilerinin değiştirilmemesi genel bir eğilim olduğu için, Becopad yeni nesil filtre kartonları da bu sürece tabi olmaktadır.

Buradan bir yönüyle müşterilerimizin hali hazırda tedarik ettiğimiz üründen son derece memnun olduğu sonucunu da çıkarabiliriz. Makine ekipman konusunda ise, özellikle son 5-6 yıl içinde şarap sektörüne yatırım yapan ve yatırım aşamasında uzman kuruluş veya kişilerden danışmanlık alan firmaların Bucher Vaslin, GAI, Seguin Moreau’nun makine ekipmanlarını tercih etmesi, tedarik ettiğimiz bu ürün gruplarında da bilinirliğimizi hem nitelik hem de nicelik olarak üst düzeye çıkarmıştır.  

Bu kapsamda pazarlama ve satış çalışmalarınızdan ne tür stratejiler izliyorsunuz?
Temel stratejimiz, müşterimizin tedarik ettiğimiz ürün veya hizmetten artı değer sağlayabilmesidir. Bunu gerçekleştirebilmek için, müşterilerimle birebir görüşmeyi ve ihtiyaçlarını yerinde tam olarak anlamaya öncelik veriyoruz. Tedarik ettiğimiz ürünlerden, enzimler gerek verimlilik gerekse down stream olarak adlandırdığımız sonraki tüm proses kademelerinin (durultma, stabilizasyon ve filtrasyon) etkinliğini doğrudan etkilediği için, öncelikle müşterinin işletme koşullarında denemeler yaparak tedarik ettiğimiz ürünün avantajlarını ortaya koyuyoruz. Yerinde yaptığımız uygulamalar, gerçekleştirdiğimiz çalışmalardan daha hızlı sonuç almamızı sağlamaktadır. Makine ekipman konusunda da, müşterilerimize hem teorik hem de uygulamalı eğitimler veriyoruz. Bunlara ilave olarak her 2-3 yılda bir, çoğu müşteri ve iş ortağımızla aynı anda bir araya gelmemizi ve sektörel buluşmayı sağlayan 1-2 gün sureli seminerler düzenliyoruz.

Gıda ve içecek endüstrisinde ürün sunduğunuz firmalarla ne şekilde çalışıyorsunuz? Müşteri portföyünüzde bulunan bazı firmalar hakkında bilgi aktarabilir misiniz?  
Meyve suyu konsantresi ve şarap sektöründeki firmaların hemen tamamiyle sürekli bir işbirliğimiz söz konusudur. Meyve suyu konsantresi sektöründe firma sayısı sabit kalmakta, ancak mevcut firmalar yeni yatırımlarla kapasite büyütme arayışındalar. Şarap alanında ise, resmi rakamlara baktığımızda yapılan üretim miktarı sabit kalmasına rağmen her yıl yeni yatırımcılar ortaya çıkıyor. Her iki durumda da, yani gerek yeni yatırım gerekse kapasite artırma durumunda müşterilerimize makine ekipman ve projelendirme konularında hizmet sunuyoruz. Bunun dışında, üretim aşamasında, enzimler, durultma ve stabilizasyon ajanları (aktif bentonit, jelatin, silikasol, aktif karbon vs.), filtrasyon yardımcı ürünleri (filtre kartonları, filtre kartüşleri, kieselguhr, selüloz vb) tedarik ediyoruz.

İthalatçı bir firma olarak ülkemizde kullanılan gıda makinelerinin kalitesi hakkında neler düşünüyorsunuz?
Yatırımcılarımızın büyük çoğunluğunun makine ekipman konusunda, sadece yatırım maliyetini değil, bunun yerine yatırım maliyeti-verim-kalite kriterlerini dikkate aldığını ve bu doğrultuda karar verdiğini söyleyebiliriz. Bu veriyi, tedarik ettiğimiz Bucher Vaslin, GAI, Cadalpe, Seguin Moreau gibi salt fiyat avantajı yönüyle değil, ancak maliyet-verimlilik-nihai ürün kalitesine katkıları yönüyle değerlendirildiğinde ön plana çıkan ekipmanların tercih edilmesinden alıyoruz.

2012’DE 2 HANELİ BÜYÜME RAKAMLARINA ULAŞTIK
Sinerji olarak 2012’yi, kendileri açısından çok iyi geçtiğini düşündükleri 2011’e göre iki haneli büyüme oranıyla kapattıklarını açıklayan Mehmet Can, “Bu yönüyle 2012 yılının büyüme açısından memnuniyet verici olduğunu söyleyebiliriz. Amacımız, sürekli gelişimle ihtisaslaşmayı gerçekleştirerek, sunduğumuz ürün ve hizmetlerle müşteri memnuniyetini sağlamak olacaktır. Bu amacımıza ulaştığımız halde, sürekli büyümenin de bir sonuç olarak ortaya çıkacağına inanıyoruz” diye konuştu.