Banner Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Lider Çikolata pasta üreticilerini Decors ile tanıştırdı

Geliştirdiği çikolata ve çikolatalı ürünlerle yaklaşık 60 yıldır faaliyet gösteren Lider Çikolata, bu yılın başından itibaren piyasaya çıkardığı Decors serisini pastanelere ve endüstriyel pasta üretimi yapan firmaların kullanımına sunuyor. Lider Çikolata A.Ş. Genel Müdürü Ömer Saydam, Decors ile Türkiye’de olmayan ürünleri sunmayı amaçladıklarını dile getirdi.




lider_cikolata_omer_saydamLider Çikolata’nın kısaca tarihçesini ve gelişim sürecini anlatır mısınız?
1954 yılında Danopulos ailesi tarafından İstanbul Bomontide kurulan Lider Çikolata, 1968e kadar çikolata atölyesi şeklinde çalıştıktan sonra fabrikasyon üretime geçmiştir. 1980li yıllarda Lider Çikolata Tuncay Sakarya ve ailesi tarafından Karaköye taşınmış, uzunca bir süre Karaköydeki tesislerinde faaliyetini sürdürdükten sonra geçtiğimiz Ocak ayı içerisinde Esenyurttaki yeni fabrikasına taşınmıştır.
Lider Çikolata, çikolata branşında eski değerli ustaların bilgi ve tecrübelerini göz ardı etmeden, yenilikçi anlayışıyla araştırma ve geliştirmeleri de üstüne ekleyerek amatör heyecanıyla profesyonelce mesleki faaliyetini sürdürüyor. Lider Çikolata, müşteri ve piyasa ihtiyaçlarını en iyi şekilde analiz ederek geçmişten günümüze hep ilklere imza atmanın haklı sevincini yaşadı. Maskot, Ganaş, Meşhur Beyoğlu Çikolatası bu ilkler için birer örnektir.
Kalitenin doğru hammadde alımı ile eş değer olduğunu aynı zamanda sunumun da mükemmel olması gerektiği düşüncesi ile en kaliteli hammaddeyi ve sarf malzemelerini kullandığımızı, satışa sunulan ürünler ile gözlemlemek mümkündür. Lider Çikolata, kalite ve hijyeni insan sağlığı çatısı altında birleştirir. Üretim prosesi boyunca kalitenin hijyene ya da hijyenin kaliteye baskın geldiği görülmez. İkisi mükemmel bir uyum içerisinde son üründe kendini belli eder. Lider Çikolata ambalaj konusuna da gereken önemi vermiş, açılıp kapanabilen kilitli ambalaj sayesinde hem ürünlerinin daima taze kalmasını sağlamış hem de müşterilerine kullanım pratikliği sağlamanın vermiş olduğu gururu yaşamıştır.

PASTA VE UNLU MAMUL ÜRETİCİLERİNİN VAZGEÇİLMEZİ OLMAYI BAŞARDIK
Portföyünüzde hangi ana ürün gruplarını bulunduruyorsunuz?
Kakao yağlı ürünler, nebati yağlı ürünler, pralin ve soslar, toz kakaolar, granül ve parça çikolata, draje çeşitleri, madlen ve çikolatinler, tablet çikolatalar portföyümüzde bulunan başlıca ürün gruplarıdır. Firmamız, kuvertür, konfiseri, pastacılık ve kazımalık çeşitleriyle pastacılık ve unlu mamuller sektörünün vazgeçilmezi olmuştur. Süsleme ve dekorda vermicelli ve boncuk şekeri çeşitlerimiz ön plana çıkarken, draje çeşitleri, tablet çikolataları ve meşhur Beyoğlu Çikolatası ile doğrudan damak tadına hitap etmekte ve aranılan tat olmayı sürdürmekteyiz. Lider Çikolata aynı zamanda spesiyal çikolataları ile otellerde kendini göstermiş ve tüm seçkin noktaların aradığı isim haline gelmeyi başarmıştır.

DECORS PASTALARIN SÜSLENMESİNDE KULLANILIYOR
Pastacılık sektörüne yönelik olarak yaptığınız çalışmalardan söz eder misiniz?
Pastacılık sektörüne yönelik olarak çikolata ve çikolatalı ürünler, kakao ve kakaolu ürünler, pralin, kratür, granül ve parça çikolata, draje çeşitleri üretiyoruz. Kaliteli hammadde kullanarak üretim yapan elit ve marka olmayı başarabilmiş pastanelere ürün sunuyoruz. Bu pastanelere yabancı markaların muadili olan Premium ürünlerimizi satıyoruz. Beş yıldızlı oteller, dondurma ve unlu mamul üreticileri de bu ürünleri satın alıyor. Bunun yanı sıra Lider’in faaliyetlerine başladığı 1954 yılından beri üretimini yaptığı klasik serisi var. Bu kategoriyi az önce bahsettiğim pastanelerin dışında kalan pastane grubuna tedarik ediyoruz.
2013 yılıyla bitlikte Decors markasıyla yeni ürünümüzü piyasaya çıkardık. Bunlar, kek, dondurma ve pastaların üzerinde süsleme olarak kullanılan ürünler. Decors serisinin kendi içinde 30’a yakın çeşidi bulunuyor. Bunlar çikolatadır. Bu serinin aynı zamanda şekerlerini de ürettik. Pastaların etrafında küçük şeker toplar vardır. Biz de bu kategori kapsamında şekerden küçük granül toplar, çikolata küçük granüller, parça çikolatalar yapıyoruz. Küçük pirinç patlaklarını çikolatayla kaplıyoruz. Bunlar da küçük toplar şeklinde keklerin süslenmesinde kullanılıyor.
Decors serisini cidden emek isteyen, meşakkatli bir üretim sürecinde geliştiriyoruz. Mesleğe duyduğumuz sevgimiz bu ürünü üretmemizden etkili oluyor. Decors ile ülkemizde bulunmayan ancak Avrupa’da mevcut olan ürünleri üreterek özellikle şeflerin kullanımına sunuyor, bir anlamda onların önemli bir ihtiyacını karşılamış oluyoruz. Özellikle müşteri seçiminde özen gösteriyoruz. Ürünlerimizi doğru kullanabilecek kapasitelerdeki müşteriler ile çalışmayı tercih ediyoruz. Pastanelerin yanı sıra endüstriyel pasta üretimi yapan firmalara sunuyoruz.
Pastacılık sektörünün durumu hakkında neler düşünüyorsunuz?     
Her sektörde olduğu gibi pastacılık alanında da işini düzgün yapan, kaliteye ve hijyene önem vererek üretim yapan firmaların yanı sıra merdiven altı diye tabir ettiğimiz üretim yerleri de mevcuttur. Biz firma olarak az önce de vurguladığım gibi kendini kanıtlamış, marka olmayı başarmış, üretimi kaliteli yerleri tercih ediyoruz. Bunların dışında yılda 2 defa şefleri yurtdışına götürmek suretiyle ülkemizde bulunmayan yeni teknikleri görmelerini sağlıyoruz.
Bu noktada şunu da söylemekte yarar görüyorum. Ülkemizde aşçıların ve pastacıların tek bir çatı altında hareket etmelerini sağlayan adeta Futbol Federasyonu’na benzetebileceğimiz bir yapının olması gerekiyor. Oysa aşçıların pek çok odası ve derneği mevcut olup her birinden farklı sesler çıkıyor. Halbuki ortak çatı altında buluşuyor olsalar, taleplerini daha net ifade etmelerini sağlayabilir, böylece mesleki gelişimlerinin de önü açılabilir.

         
HAKİKİ BEYOĞLU ÇİKOLATASI LOGOSUNDAN BELLİ OLUR
Lider Çikolata hep ilklere imza atmış bir firma olarak önümüze çıkıyor. Beyoğlu Çikolatası da bunlardan biri. Bu ürününüz hakkında bizlere bilgiler verebilir misiniz?
Beyoğlu Çikolatası, kendine has lezzeti ile buram buram İstanbul’u, direkler arasını yaşatan o dönemin entelllektüel kesiminin de ilgi gösterdiği, günümüzde hala yaşayan bir ekoldür. 1960’lı yıllarda Dr. Danapulos tarafından geliştirilen ve sadece Lider Çikolata tarafından aynı özen ve formülle üretilen tescilli bir üründür. Beyoğlu Çikolatası’nın hamuru insana olan sevgiyle yoğrulmuş şeker, kakao yağı, kakao mass, tam yağlı süt tozu ve çeşidine göre ülkemizin en kaliteli fındığı, bademi ve antepfıstığı kullanılarak üretiliyor. Yarım asırdır bu eşsiz lezzeti Lider, kalitesini İstiklal’e, Beyoğlu’na adı ile taşımıştır.
Günümüzde bu isimden faydalanarak ürünlerini satmaya çalışan taklitçi ve fırsatçı pek çok firma türemiştir. Türkiye Patent Enstitüsü tarafından Beyoğlu Çikolatası markası Lider Çikolata A.Ş.’ye 16 Mayıs 2000 tarihinde tescil edildi. Sahte isimlerle üretim yapan firma ürünlerine dikkat edilmesi gerekiyor. Her şey taklit edilebilir ancak tarım asırlık tecrübe ve sizlere sunduğumuz o ilk günkü lezzetimizi sizlere asla sunamazlar. Bu sebeple gerçek Beyoğlu Çikolatası, sadece çikolatanın üstünde bulunan Beyoğlu logosuyla tanınabilir.    
Son olarak neler söylemek istersiniz?
Lider Çikolata A.Ş. 1954 yılından bu yana endüstriyel anlamda gerçek çikolata üreten çikolata fabrikaları arasında istikrarlı çalışmalarını hala sürdürmektedir. İlk günkü heyecanı ile yenilikleri ülkemize kazandırmaya devam ediyor. Her şeyin çikolata tadında olması dileğimizle.

ÇİKOLATA DİŞLERİ ÇÜRÜTMÜYOR, KALBİ KORUYOR
Lider Çikolata A.Ş. Genel Müdürü Ömer Saydam çikolatanın faydalarıyla ilgili olarak şu bilgileri paylaştı: 1Çikolata beyni mutlu eder. Çikolata beyni rahatlatıp gevşetir, mutluluk hormonu olan endorfin salgılamasını artırır. Besleyici bir diyetin olmazsa olmazıdır. Çikolata içerisinde büyük oranda barındırdığı magnezyum, demir ve kalsiyum ile ciddi oranda besleyici gıdalar arasına girmiştir. İçeriğindeki antioksidanlar sayesinde kalp krizi ve beyin kanamasını önler. Yine antioksidanlar sayesinde insan ömrünü uzatır. Çikolatanın içerisindeki stearic asit vücuda girince oleik asite dönüşür ve bu yağ türü de kalp için çok faydalıdır. Ayrıca çikolata dişleri çürütmüyor. Kakaonun içerisinde bulunan bir bileşim dişi kaplar ve dışarıdan gelecek bakterileri engeller. Dolayısıyla dişi çürüten çikolata değil, ağız hijyenine gerekli önemin verilmemesidir. Çikolata aynı zamanda hastalıklara karşı kalkan görevi görmektedir. Çünkü tatlı yiyeceklerin depresyonu giderici özellikleri vardır. Bir dilim çikolata vücudun kalsiyum ihtiyacını karşılamaktadır.”