Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Messan, spiral soğutma ve şoklama sistemleriyle unlu mamul üreticilerine kalite sunuyor

Spiral soğutma ve şoklama sistemlerinin a’dan z’ye üretimini yapan Türkiye’deki ilk ve tek firma olduklarını vurgulayan Messan Soğutma Genel Müdürü Erdinç Yapan, şoklama süresini en aza indirerek ürün kalitesini artıran MQF Messan spiral şoklama sistemlerinin hazır mantı, börek, pizza, milföy hamuru gibi donmuş uygulamalar için ideal olduğunu belirtiyor.




erdinc_yapan_messanMessan olarak üretimini gerçekleştirdiğiniz Spiral Freezer soğutma sistemlerinin teknik özellikleri hakkında bilgi verebilir misiniz?
Öncelikle firmamız, MQF spiral soğutma ve şoklama sistemlerinin spiral konveyörlerini, soğutma veya şoklama ünitelerini, sandviç panel ve izolasyonlu kapılarının üretimlerinin her birini kendi bünyesinde gerçekleştiren ve kendi montaj ekibiyle birlikte anahtar teslim müşteriye sunan Türkiye’deki ilk ve tek firmadır. Buradan yola çıkarak, Spiral Freezer uygulamalarında tek başına şoklama sisteminde veya konveyör grubunda üretim yapmanın yeterli olmadığı bir gerçektir. Soğutulacak ya da dondurulacak ürünün kütlesine göre yapılan hesaplarla hem konveyör grubunun hem de soğutma sisteminin ve hava yönlendirme isteminin bir bütün olarak düşünülmesi bize göre temel esastır.
MQF Messan spiral sistemleri, her bir müşterimizin ürettiği ürüne göre ayrı ayrı projelendirilir ve müşterilerimizin üretim sahalarına ve akışlarına uygun olarak tasarlanır. HACCP gibi üretim standartlarını göz önünde bulunduran üretimlerimiz her ihtiyaca göre değişik bant ve soğutma kapasiteleri seçenekleriyle müşterilerimize sunulur.

İŞLETMELERE EL DEĞMEDEN YÜKSEK KAPASİTELERDE ÜRETİM YAPMA KOLAYLIĞI
Spiral Freezer gıda üreticilerine ne türden avantajlar sağlıyor? Bu sistemlerin ürün yelpazeniz ve satış cironuz içindeki payı nedir?  
MQF Messan spiral soğutma ve şoklama sistemleri, özellikle yoğun gıda üretimi yapan firmaların daha az alanda daha yüksek kapasitelerde el değmeden üretimlerini gerçekleştirmede ideal üründür. Spiral soğutma ve şoklama sistemleriyle üretilen ürünün kalitesi de ürün kapasitesi ile beraber doğru oranda artar. Örnek vermek gerekirse; bir şoklama odasına arabalarla giren ürün toplam ürün giriş tonajının hepsi şoklandığında çıkarılır. Spiral şok sistemlerinde ise her bir ürün kendi şoklanma süresinde çıkar. Bu süre ürün yapısı ve kütlesine göre ortalama 15-90 dakika arasında değişebilir. Toplu olarak şoklama odasına giren ürünün şoklanma süresi 4 ile 8 saat arasında gerçekleşir.
Gıdayı şoklayarak dondurup muhafaza etme işleminin temel ilkesi, ürünü önce -40°C’de hızlı bir şekilde soğutarak sahip olduğu hücre özsuyunun hücre zarını çatlatmadan dondurulması ve ürünün daha sonra -18°C’de depolanarak bozulmalara neden olan mikroorganizmaların çalışma ve çoğalma faaliyetlerini en yavaş seviyeye düşürmeye dayanmaktadır. Şoklama sırasında ürün sıcaklığının hızlı bir şekilde düşmesi sağlanarak gıdalarda hücre yapısı içerisindeki özsuyun küçük kristaller halinde donması hedeflenmektedir. Bu uygulama ile ürün çözündürüldüğünde hücre yapısı bozulmadan içerisindeki özsuyu kaybetmeyecek ve doku kalitesiyle ürün tazeye en yakın halde muhafaza edilmiş olacaktır. Bu bilgilerden hareketle ürünün şoklama süresi minimize edilerek ürün kalitesi artırılır.
Spiral soğutma sistemleri unlu mamuller sektöründe ne şekilde kullanılıyor?
Günümüzde un ve unlu mamuller sektöründe hızla çoğalan ve talep bulan donmuş ürünler, MQF Messan spiral soğutma ve şoklama sistemleriyle müşterilere büyük kolaylık sağlamaktadır. Özellikle hazır mantı, börek, pizza, hazır sandviç, kruvasan, milföy hamuru vb. donmuş uygulamalar için MQF Messan spiral şoklama sistemleri ideal ürünlerdir.

UNLU MAMUL ÜRETİMİ İÇİN EN BÜYÜK SPİRAL FREEZER UYGULAMASINA İZMİR’DE İMZA ATTIK
Spiral soğutma sistemlerini sattığınız pizza ve unlu mamul üreticileri arasında kimler yer alıyor?
Yaklaşık 3 yıldır spiral şoklama sistemleri olan projelerde mantı, börek, pizza, ve değişik unlu mamul uygulamaları için üretimler yaptık. Bunlarla birlikte et ve et ürünleri sektöründe hamburger, döner, köfte gibi ürünler için yapmış olduğumuz sistemler kullanılmaktadır. Özellikle İzmir’de yaptığımız 2 büyük proje unlu mamuller üzerine olup, içlerinde bir tanesi saatte 1500 kg kapasitesiyle şu an Türkiye’deki unlu mamuller üretimi için yapılmış en büyük spiral freezer uygulamasıdır.
Unlu mamul uygulamalarında ürün üzerinden geçecek hava hızı ile oda içerisindeki havanın her ürünün üzerine eşit dağılması gerekmektedir. Bununla birlikte spiral konveyör bandın yurtdışındaki tüm uygulamalarda olduğu gibi modüler plastik bant ile yapılmış olması hijyen, yapışma ile şekil değiştirme ve yıkama sistemlerindeki sorunların ortadan kaldırılmasında ideal ürün olarak tavsiye edilmektedir.
Bu sistemlerin ihracatına ilişkin yürüttüğünüz faaliyetler ne durumda? Yurtdışından kaç firmaya bu teknolojiyi sunuyorsunuz? Bunların kaçı unlu mamuller sektöründe faaliyet gösteriyor?
Röportajın başında da belirttiğimiz gibi, Messan Soğutma bünyesindeki departmanlarda sandviç paneller, soğuk depo kapıları, soğutma üniteleri, şoklama üniteleri, spiral konveyör bantlar ayrı ayrı üretilmektedir ve Messan Soğutma tüm bu kalemleri üretip müşteriye hazır ürün olarak sunan Türkiye’deki ilk ve tek firmadır.
Günümüze kadar müşterilerimiz, bu konudaki ihtiyaçlarını yurtdışındaki tedarikçilerle yürütmüştür. Spiral soğutma sistemlerinin üretim kalitesinde gelmiş olduğumuz nokta ve yurtdışındaki tedarikçilere göre sağlamış olduğumuz fiyat avantajı, spiral bant sitemlerinde Türkiye dışındaki pazarlarda da faaliyet göstermemizi sağlamıştır.

HIZLI ÜRETİM YAPACAK MAKİNELER ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ
Unlu mamul üreticilerinin kapasite ihtiyaçları ile birlikte, ürün kalite standartları da arttıkça el değmeden yapılan kontinü üretimlere daha fazla ihtiyaç duyulacağına dikkat çeken Messan Soğutma Genel Müdürü Erdinç Yapan, çalışmalarını yaptıkları yeni projenin, bu konudaki kapasite ihtiyaçlarına göre hızlı üretim yapacak makineler üzerine devam ettiğini, tüm üretim ve otomasyonun da kendileri tarafından gerçekleştirileceğini kaydetti. 2013 ve sonrasına ilişkim yeni hedefleri hakkında da konuşan Yapan şunları söyledi: “Firmamızın soğutma ve şoklama sistemlerindeki ürün kalitesi gıda üreticileri tarafından bilinmekte ve tercih edilmektedir. Spiral soğutma ve şoklama sistemleri vb. yapacağımız projelerle özellikle yurtdışındaki pazarımızın artacağına inanmaktayız. Soğutma ve şoklama sistemlerindeki tecrübemizin yeni ürünler üretmek hevesimizle birleşerek ihracat yüzdemizi yukarıya taşıyacağına inanmaktayız.