Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Doğal Katkı, ihtiyaca yönelik çözümlerle gıda endüstrisinin hizmetinde

Gıda sanayine nişastalar, tatlandırıcı ürünler, şeker ve doğal gıda katkı maddeleri gruplarında dünyaca ünlü markaları sunan Doğal Katkı, son 2 yıl içinde portföyünde ciddi artışlar sağlayarak yeni ürünleri ekledi.




efe_bulutoglu_dogal_katkiKendilerini lider markaların lider distribütörü olarak gördüklerini belirten Doğal Katkı’nın firma sahibi ve İş Geliştirme Müdürü Efe Bulutoğlu, “Başarı için çözüm üretiriz” sloganıyla müşterileri için ihtiyaçlarına uygun yöntemler belirlediklerini söylüyor.

Doğal Katkı, sağlıklı yaşam ürünlerinde kalite odaklı bir yaklaşımla, farklı ve yenilikçi çözümler üretiyor. Gıda sektöründeki uzun yıllara dayalı tecrübesiyle şirket, büyüyen ve gelişen piyasa ihtiyaçları, modern hayatın getirdiği yeni alışkanlıklar ve damak tatları doğrultusunda devamlı bir gelişme ve büyüme gösteriyor. Gıda katkı maddeleri distribütörlüğü ve paketlenmiş doğal bitki ihracatı gibi faaliyet alanlarında varlığını sürdüren Doğal Katkı’nın firma sahibi İş Geliştirme Müdürü olan Efe Bulutoğlu, “Bizim en güçlü ve en önemli yönümüz ürünlerimiz, her ürünümüz kendi sektöründe lider firmalardır..Ve 2 yıl içinde protföyümüzde ciddi bir artış sağladık yeni ürünler getirdik anlaşmalara da devam ediyoruz” diyor. Bulutoğlu ile firma olarak yaptıkları çalışmakları ve geleceğe yönelik hedeflerini konuştuk.

Doğal Katkı’yı tanıtarak kurulduğu tarihten bugüne gelişim sürecini ve faaliyet alanlarını genel hatlarıyla anlatır mısınız?
Doğal Katkı, kalite odaklılık ilkesiyle kurulmuş bir firma olup önceliğimiz pazarladığımız ürünlerin dünya çapında kabul edilmiş olmasıdır. Kalite odaklı yaklaşımımızla farklı ve yenilikçi çözümler üretiyoruz. Doğal Katkı, büyüyen ve gelişen piyasa ihtiyaçları, modern hayatın getirdiği yeni alışkanlıklar ve damak tatları doğrultusunda devamlı bir gelişme ve büyüme içerisindedir. Firmamız, müşterilerini nişastalar, tatlandırıcı ürünler, şeker ve doğal gıda katkı maddeleri ürün gruplarında dünyaca ünlü markaların ürünleriyle buluşturuyor. Güvenirliği ispatlanmış ürünleriyle gıda alanında dünya liderleri olan Cargill, IFF Flavors, Gerkens Cacao, Ewald Gelatin, Naturex ve Amilina markalarının Türkiye çapında distribütörlüğünü sürdürüyoruz.

DÜNYACA TANINAN MARKALARIN DİSTRİBÜTÖRLÜĞÜ
Portföyünüzde bulunan ürünlerden ve distribütörlüğünü yaptığınız firmalardan söz eder misiniz?
Cargill - nişasta, tatlandırıcılar ve Gerkens Cacao distribütörüdür. Doğal Katkı; aromada dünyanın en büyüğü olması dolayısıyla küre¬sel gıda sektöründe liderlik ve trend belirleme misyonuna sahip olan IFF’nin Türkiye’deki tek distribütörü konumunda bulunuyor. Merkezi Almanya’da bulunan Helm, 30 ülkede faaliyet göster¬iyor. Firma olarak, Helm’in gıda kimyasalları konusunda dis¬tribütörlüğünü yapıyoruz. Bunun yanı sıra dünyanın en büyük doğal buğday nişastası üreticilerin¬den Amilina ürünlerinin Türkiye distribütörüyüz. Gıda, içecek, beslenme, sağlık ve kişisel bakım sektörl¬eri için başta pektin olmak üzere özel bileşenler üreten Fransa merkezli Naturex’in temsilciliğini yapıyoruz.
Doğal Katkı olarak Hindistan’daki en büyük 5 gıda firmasından birisi olan soya üreticisi Shakti Sugars’ın distribütörüyüz. Özel izinle ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın gözetiminde ithalatını yaptığımız yaprak jelatinin üretici¬si Ewald Gelatine’in ürünleri ise 0 helaldir. Firmamız ayrıca Avrupa’da jelatin üretiminde hammad¬de olarak sığır derisi kullanarak toz jelatin üreten az sayıdaki üreticiden birisi olan Lapi Gelatine’in Türkiye distribütörülüğünü yürütüyor.

İthalatını yaptığınız bu ürünler gıda sanayinde nerelerde kullanılıyor?
Portföyümüzde bulunan ürünlerin hitap ettiği üretim dalları şöyle: Dondurma ve buz krem üretimi, pastacılık katkı ürünleri üretimi, kakaolu mamul üretimi, baklava ve diğer hamur tatlı üretimi, helva ve lokum üretimi, bisküvi ve gofret üretimi, reçel üretimi, çikolata üretimi, şekerleme üretimi, sakız üretimi, süt ürünleri üretimi, cips ve çerez üretimi, gazlı ve gazsız içecekler, ketçap, mayonez ve sos üretimleri, sucuk, salam ve sosis üretimi, doğal bitki ve baharatlar. Ayrıca ürünlerimiz ambalaj sanayi, tekstil ve kağıt sanayilerinde de kullanılıyor.

Teknik destek ekibinizin çalışmalarından bahseder misiniz?
Teknik destek ekibimiz, müşterilerimizin ürün geliştirme, analitik inceleme ihtiyaçlarına yüksek kalite çözümleriyle yanıt veriyor. Ekibimiz müşterilerimiz için yeni tatlar ve reçeteler yaratmakta uzmanlaşmıştır. Mevcut sistemimizde distribütörlüğünü yaptığımız firmaların laboratuvarlarını kullanıyorduk. Fakat bu yıl kendi bünyemizde AR-GE laboratuvarı oluşturma çalışmalarına başladık.

Ürünlerinizin satış ve pazarlama çalışmalarında hangi stratejileri izliyorsunuz? Bu yıl içinde hangi ulusal ve uluslararası fuarlara katılacaksınız?
“Başarı için çözüm üretiriz” sloganımızla müşterilerimizin ihtiyaçlarına uygun yöntemler belirliyoruz. Teknik desteğimiz ürün odaklı olmakla beraber aynı zamanda kullanıldığı reçeteye yönelik de oluyor. Satış stratejimizin dinamiğini devamlılık oluşturuyor, satış sonrası desteğimizle bu devamlılığı sağlamış oluyoruz. Böylece satışlarımızda süreklikliliği koruyoruz. Bu yıl Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek dünyaca ünlü Food Ingredients Fuarı’na katılacağız.

YENİ MARKAMIZ DKT İLE ÇÖZÜMLERİMİZİ GENİŞLETTİK
Kısa ve uzun vadeli olarak gerçekleştirmeyi planladığınız yeni projeleriniz olacak mı?    
2010 yılında yaptığımız “her yıl yeni bir ürün, yeni bir lider marka temsilciliği” şeklindeki stratejimizden yola çıkarak portföyümüze IFF’nin temsilciliğini kattık. 2011’de ise dünyada iki üreticiden biri olan EWALD markalı yaprak jelatini portföyümüze ekledik. 2012 yılında gıda kimyasalları konusunda Avrupa’da lider firmalardan Helm firmasının temsilciğini bünyemizde kattık. Bu yılın sektörümüz ve bizim için güzel haberi olarak gördüğümüz Naturex pektin ürün gruplarını ürün gamımıza dahil ettik. Bu stratejiden yola çıkarak, kısa vadede 2013 yılını yeni bir ürün yeni bir lider marka olarak tamamlamayı hedefliyoruz.
Uzun vadeli bir planımız olan ve 2013’de oluşturduğumuz yeni markamız DKT ile müşterilerimize 250 ml, 500 ml ve 1 lt ambalajlarda aroma, kristal şekerden endüstriyel margarin ürünlerine, patates nişastası, mısır nişastası, pirinç unu ve kakao gibi paketlenmiş toz ürünlere kadar geniş bir yelpazede hizmet vermekteyiz. Sektörün ihtiyaç duyduğu ürünleri farklı paketlerde sunan DKT, 6 adet tam otomatik ambalajlama hattına sahiptir.

SEKTÖR KALİTE ODAKLILIĞA GEÇİŞ YAPTI
Türkiye’de gıda katkı maddeleri sektörünün günümüzdeki durumunu değerlendiren Doğal Katkı İş Geliştirme Müdürü ve firma sahibi Efe Bulutoğlu şunları söyledi: “Tüketicinin bilinçlenmesiyle beraber üreticiler de fiyat odaklılıktan kalite odaklılığa doğru geçiş yaptılar. Son yıllarda sağlıklı bir hayat sürmek için güvenilir ve kaliteli gıdalarla beslenmek adına tüketiciyi bilinçlendirecek ciddi çalışmalar yapıldı. Bu çalışmaların neticesinin faydalarını bizler de görüyoruz. Böylece hammadde tedarikinde fiyatlarla rekabet etmek yerine, kaliteyle rekabet etmiş oluyoruz. Pazarladığımız ürünlerin sektörünün en iyisi olduğunun altını çizdiğimiz için de kalite odaklılığa geçiş bizim açımızdan olumlu bir etki oldu. Olumsuz etki ise, Uzakdoğu piyasasının her sektöre olduğu gibi bizim sektörümüze de el atmış olması.”