Banner Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
İçecek sektöründe aromaların önemi

Aroma AR-GE Departmanı Elso Kimya San. ve Tic. A.Ş.




elso_kimyaİçeceklerde aroma kalitesi, içeceğin kalitesini belirlemede en önemli etkenlerden biridir. Aroma maddeleri genellikle uçucu maddelerdir. Meyve ve sebzelerin içerdiği aroma bileşenleri çok az miktardadır ve işlenmesi çok dikkat edilmesi gereken bir husustur.
Meyveden konsantre elde edilmesi için; yıkama, ayıklama, hazırlama, presleme, durultma, yoğunlaştırma (evaporasyon) gibi birçok işlem basamağının uygulanması gerekiyor. Özellikle evaporasyon sırasında meyve suyundan ayrılan buhar, aromayı da beraberinde uzaklaştırır. Çoğu zaman, bu işlemelere maruz kalan konsantrelerdeki aroma bileşenleri değişime uğradığından gerçek meyve tadından uzak bir hale gelebilir.

Bu etkenlerin yanı sıra, meyvelerin üretildiği bölgeler, hasat zamanı ve randımanı gibi durumlarda da tat değişikliği gözlenebilir. İçecek sektörü yazları daha canlı olmakla birlikte, her mevsim talep gören bir sektördür. Bu gibi değişikler üretilen üründe tat değişikliğine sebep olabilir ve bu da tüketiciler tarafından tercih edilen bir durum değildir. Elso olarak, ürettiğimiz aroma vericilerle ve tercihe göre emülsiyonlar ile bu olumsuz etkileri bertaraf ederek, son ürüne gerçek meyve tadını vermeye yardımcı oluyoruz.
İçecekler, içerdikleri konsantre miktarlarına, içeriklerine göre farklı isimlendirilir ve gıda kodeksinde de farklı yönetmeliklere göre incelenir. Gıda Kodeksi’nde; meyve suyu, konsantreden üretilen meyve suyu, meyve suyu konsantresi, meyve suyu tozu, meyve nektarı, meyve püresi ve meyve püresi konsantresini kapsayan tebliğ ‘Meyve Suyu ve Benzeri Ürünler Tebliği’dir. Meyveli içecek, aromalı içecek, meyveli şurup, aromalı şurup, meyveli içecek tozu, aromalı içecek tozu, meyveli doğal mineralli içecek, aromalı doğal mineralli içecek, yapay soda, kola, tonik ve aromalı su ürünlerini kapsayan tebliğ ise ‘Alkolsüz İçecekler Tebliği’dir. Elso olarak hitap ettiğimiz sektörlere göre gerekli tüm yönetmelikleri takip ederek çalışmalarımızı sürdürmeye devam ediyoruz.
Ayrıca AR-GE çalışmalarımıza Pazar Araştırma Departmanımız’ın elde ettiği bilgiler yön veriyor. Pazarlama, İhracat ve AR-GE Departmanlarımızı düzenli olarak bilgilendiriyor. Avrupa’da yükselen sağlıklı beslenme bilinci ile beraber farklı ihtiyaçlara cevap veren ürünler son yıllarda içecek sektöründe dikkat çekiyor. Özellikle, farklı kişilere hitap eden şekersiz ya da şekeri azaltılmış, protein katkılı, sindirime yardımcı ürünler, kolesterolü düşüren, karbonhidratı azaltılmış, detoks rejimlerine yardımcı olan ürünler bunlardan bazılarıdır. Piyasada çıkan bu gibi tüm yeni ürünleri ve içecek sektöründe öncü ülkelerdeki yenilikleri takip ederek, aroma verici ve emülsiyon çeşitliliğimizi artırıp geliştiriyor ve böylelikle hem yurtiçine hem de ihracat yaptığımız ülkelere yön veriyoruz.

64 YEARS OF EXPERIENCE
Elso Kimya San. ve Tic A.Ş. was established in 1949 and started the production of essential oils, cosmetic and industrial fragrances and flavors in powder and liquid form in 1967. Throughout the years, Elso Kimya has added different products to its portfolio and continues to give services as the representative and main distributor of AVL Metal Powders for metallic pigments, Pritty Pearlescent Pigments for pearlescent pigments and Shantou Jingcai Arts & Crafts Co. Ltd. in glitters in Turkey. Focus on customer satisfaction across all departments, especially in R&D quality control and sales/ marketing is key to Elso Kimya’s success. Elso Kimya manufactures cosmetics and industrial fragrances as well as liquid and powder flavors in its facilities in accordance with Good Manufacturing Practice (GMP) methods. The company holds EN 9001, ISO EN 22000, GMP, HALAL, IFRA and REACH certifications.