Banner Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Teknaroma, farklılık yaratan ürünlerle gıda sektörüne danışmanlık yapıyor

Gıda üreticilerine sadece katkı maddesi tedariği yapmadıklarını, aynı zamanda AR-GE çalışmalarına teknik destek sağladıklarını dikkat çeken Teknaroma’nın yönetici ortağı Cengiz Altop, “Bu sayede müşterilerimiz tarafından klasik bir katkı maddesi satıcısından çok, bir ürün geliştirme ve pazarlama danışmanı olarak algılanıyoruz” diyor.




cengiz_altop_teknaroma27 yıl önce temelleri Teknarom olarak atılan Teknaroma Temsilcilik İç ve Dış Tic. Ltd. Şti., gıda katkı maddeleri sektöründe dünyanın önde gelen firmalarının Türkiye distribütörlüğünü ve temsilciliğini yapıyor. Portföyünde bulunan doğal renklendirici, emülgatör ve stabilizör, doğal ekstrakt, et kaplama ve bağlayıcı karışımlarını gıda üreticilerinin kullanımına sunan Teknaroma, aynı zamanda teknik destek de veriyor. Kendilerini klasik bir katkı maddesi satıcısından çok gıda sanayi açısından bir ürün geliştirme ve pazarlama danışmanı olarak gördüklerini belirten Teknaroma’nın yönetici ortağı Cengiz Altop, firma olarak yaptıkları çalışmalarla ilgili sorularımızı yanıtladı.  

Teknaroma Temsilcilik İç ve Dış Tic. Ltd Şti.’yi tanıtarak kurulduğu tarihten bugüne gelişim sürecini ve faaliyet alanlarını anlatır mısınız?
Teknaroma, 1986’da kurulan Teknarom’un zengin mirası üzerine Özer Önügören Bey ile 2003 yılı başında ortak kurduğumuz, gıda alanında akla gelebilecek neredeyse tüm kollarda çalışmaları olan bir temsilcilik ve distribütörlük firmasıdır. Gıda sanayindeki tüm üreticilere, sektörlerinin önde gelen firmaları olan Naturex (pektin hariç), Palsgaard ve Griffith firmalarının tek yetkili temsilcisi ve dağıtıcısı olarak müşterilerimize hizmet veriyoruz.

Teknarom ve Teknaroma olarak temsil ettiğimiz firmalarla hep çok uzun seneler tek yetkili temsilci ve distribütor olarak çok başarılı çalışmalar gerçekleştirdik. Temsilcisi olduğumuz firmaları çok iyi tanıdığımız Türkiye pazarında zirvelere ulaştırmayı başardık. Portföyümüzdeki bu büyük global firmalar arasında bir sinerji oluşturarak müşterilerimize tümüyle bütünleşik çözümler sunduk ve sunmaya devam ediyoruz.

DOĞAL KATKI MADDELERİNE TALEP ARTIŞTA
Gıda sanayine sunduğunuz gıda katkı maddeleri nelerdir? Temsilciliğini ve distribütörlüğünü yaptığınız firmalardan söz eder misiniz?
Teknaroma bünyesinde, temsilciliğini ve distribütörlüğünü yaptığımız firmalarımızın doğal renklendirici, emülgatör ve stabilizör, doğal ekstrakt, et kaplama ve bağlayıcı karışımlarını müşterilerimize sunuyor ve teknik destek sağlıyoruz. Tümüyle doğal katkılar alanında dünyanın önde gelen firmalarından Naturex firmasının pektin hariç tüm doğal gıda katkılarının tek yetkili temsilciliği ve distribütörlüğünü yaparak Türk gıda sanayindeki doğala geçiş çalışmalarına büyük katkı veriyoruz.

Bildiğiniz gibi, gelişen tüketici bilinci ile hem dünyada hem de ülkemizde doğal ürünlere dolayısıyla doğal katkı maddelerine talep artmaktadır. Bu nedenle Naturex’in doğal renklendiricilerine, doğal ekstraktlarına ve meyve ile sebze tozlarına ilgi gün geçtikçe artıyor. Antosiyanin, lutein, bakır klorofil, pancar kökü kırmızısı, kurkumin, paprika, karoten, annatto, karmin, likopen, karamel, titanyum dioksit renklendiricilerinin yanında çilek, muz, mango, domates gibi toz ürünlerimiz de bulunuyor. Ayrıca doğal antioksidan olan biberiye ekstraktlarımız, oleoresinlerimiz ve çok özel bir aroma geliştirici olan kemfe de ürünlerimiz arasında.

Danimarkalı bir üretici olan Palsgaard, dünyada margarin için ilk endüstriyel emülgatörü üreten firma. Emülgatör konusunda 100 yılı aşan bir geçmişleri ve deneyimleri var. Sadece çikolata ürünlerine özel üretilen PGPR’ları şu an piyasadaki en güçlü ve en saf ürün konumunda. Kakaolu ürünlerde kullanılan lesitin muadili ve soya ile bağlantısı olmayan amonyum fosfatid ise eşi olmayan bir ürün olup özellikle kaliteli çikolatalarda soya bazlı lesitin kullanmak istemeyen tüm çikolata üreticilerine çok değerli bir alternatif sunuyor. Kek alanında sadece bir emülgatörden oluşan toz ürünleri hem “temiz etiket” oluşturulmasına olanak sağlıyor hem de aktive edilmiş olmaları sebebiyle üretimi kolaylaştırıyor. Dondurma alanındaki emülgatör ve stabilizör karışımları ürünlerde ısı şoklarına ve erimeye karşı direnç sağlıyor.

Griffith ise et kaplamaları, baharatları ve sos sistemleri üreten firmamız. Global piyasalardan gelen deneyimi ile yenilikçi ve şaşırtan kaplamalara sahipler. Kaplama ve bağlayıcı ürünlerimizle ve baharatlarımızla kombinasyonlar yaparak beyaz et, kırmızı et, peynir, soğan ve patatesler ile her türlü cips ve kuruyemiş için firmaya özel kaplama çözümleri sunabiliyoruz.

İthalatını yaptığınız katkı maddelerini gıda sanayinde hangi alt sektörlere sunuyorsunuz?
Ürünlerimizi ağırlıkla şekerleme, sakız, çikolata, dondurma, margarin, toz ürün, ara ürün üreticileri, unlu mamul üreticileri, süt ürünleri üreticileri, et ürünleri üreticileri, sos üreticileri ve dondurulmuş gıda üreticilerine sunuyoruz.

KATMA DEĞER YARATACAK ÜRÜNLERİN PEŞİNDEYİZ
Önümüzdeki dönemde portföyünüze eklemeyi hedeflediğiniz yeni ürünler söz konusu olacak mı?
Gıda sanayi ve gıda katkı maddeleri endüstrisindeki tüm yenilikleri ve gelişmeleri yakından ve dikkatle izliyoruz. Firma politikamız olarak hep müşterilerimizin ürünlerinde farklılık yaratacak özel ürünlerle ilgilendik. Bundan sonra da takip ettiğimiz bazı alanlarda böyle fark yaratacak ürünleri portföyümüze eklemeyi düşünüyoruz.
 
Özellikle “farklılık yaratan ürünler” tanımını kullanıyorsunuz. Bu ürünlerinizden birkaç örnek verebilir misiniz?
Bunlar bizi diğer firmalardan ayıran özel ürünlerimiz. Örneğin lesitin muadili amonyum fosfatid ürünümüz bunlardan biri. Lesitinin istenmeyen tadı ve GDO riski olmadan yüksek kaliteli çikolata yapımı için amonyum fosfatid tek seçenek. Kemfe ise acı tatları engelleyen harika bir doğal aroma düzenleyici. Bu sayede acı-metalik tat olmadan tatlandırıcılı ürünler yapmak, örneğin sakızlarda aromaların daha uzun hissedilmesini sağlamak mümkün. Yine AB yönetmeliklerine tümüyle uygun doğal biberiye antioksidanlarımız ve sebze tozlarımız da et üreticilerine tümüyle doğal ürünler yapmanın yolunu açan özel ürünlerimizden.

TEMEL STRATEJİMİZ FARKLILAŞMA
Ürün geliştirme denildiğinde sektörün önde gelen üreticilerinin aklına gelen ilk firmalardan biri olmayı hedeflediklerini kaydeden Cengiz Altop, bunun için izledikleri temel stratejinin farklılaşma olduğunu söylüyor. Farklılaşmayı, gıda sanayinde teknik yönden çok tecrübeli satış mühendislerini istihdam edip, firmaların AR-GE çalışmalarına teknik destek vererek ve ihtiyaçlarını daha iyi anlayıp temsilcisi oldukları firmalara daha iyi aktararak sağlayabileceklerini vurgulayan Altop, “Bunun yanında daha hızlı farklılık yaratan çözümlerle dönüş yapıp, çeşitli ürünlerimizle sinerji yaratıp, daha iyi ve hızlı servis vererek ve böylece müşterilerimizin pazarda başarı sağlayacak ürünler yaratmasına destek vererek bu farkındalığı sağlamaya çalışıyoruz. Bu sayede müşterilerimiz tarafından klasik bir katkı maddesi satıcısından çok bir ürün geliştirme ve pazarlama danışmanı olarak algılanıyoruz. Bütün bunlar sayesinde oluşan müşteri memnuniyeti firmamıza ve üreticilerimize duyulan güven şeklinde bize geri dönüyor” şeklinde konuşuyor.