Banner Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Yüksek devir karıştırıcılı IBC BLENDER ile sağlanan başarının hikayesi

Yazan: Hamza Malik, Regional Sales Manager, Matcon Ltd.
Tercüme: Nedim Nur Evcim, Yönetim Kurulu Başkanı, Ferrofarm Kimy. Md. Tic. A.Ş.




ferrofarmSTERIC TRADING, 0 Avustralya sermayeli bir gıda, içecek ve gıda dışı maddeler imalatçısı olup, 1964 yılında kurulmuş, kaliteli ürünler imal eden bir aile firmasıdır. Aynı zamanda birçok mahalli pazarlama firması için fason imalat olarak toz içecekler, lezzet verici katkılar, toz çorbalar ile tatlı ve meyveli içeceklerin de üretimini yapıyor.
 
STERIC, fason imalatta pazar lideri konumunu korumak ve olanaklarını genişletmek için kuru toz mamullerin üretiminde tekniklerini iyileştirmek ve tamamen kendi kontrolüne alabilmek için yatırım yapmak gerektiğini anlamıştı. Eskiden toz mamuller için imalatı dış firmalarda da yaptıran STERIC, Villawood, NSW, Avustralya’daki tesisinde Matcon IBC ve Blending sistemlerini kullanmak üzere planlama, makine temini ve çalıştırılmayı içeren bir anlaşma yaptı.
 
MATCON IBC KARIŞTIRMA SİSTEMİ
Bu yatırımda STERIC İyi İmalat Teknikleri  'GMP'nin bütün uygulamalarını sağlamakla birlikte, kilo başına işçilik maliyetinin de mümkün olan en düşük seviyede olmasını istiyordu. Ayrıca hayati bir gereksinim olarak da zaten mevcut çok çeşitli ve farklı formüllerde olan karıştırma işlemleri ile beraber, ileride gelebilecek yeni formül isteklerini de düşünerek, sistemin her tip karıştırma işlemini sorunsuz olarak başarabilmesi bekleniyordu. Bu işlemlerin bazıları sadece kuru tozların karıştırılması olmakla beraber, bazı formüllerde de sıvı ve yağsı ilaveler de gerekebiliyordu.
 
Farklı dansitelerdeki çeşitli kuru tozların 360 derece altüst dönerek homojen olarak karıştırılmasını sağlayan Matcon IBC Batch Blender seçildi. Likid ve yağ tipi ilaveler gerektiğinde yüksek devirli karıştırıcının ilave edilerek devreye  girmesi olanağı da mevcuttu. Bu farklı özelliklere sahip karıştırma sistemi, pek çok tanınmış gıda katkı maddesi ve lezzet vericileri imalatçısı tarafından tercih edilerek kullanılıyor ve yüksek pazar payı bulmalarına yardımcı olabiliyor.
 
MATCON ‘IBC Batch Blending’ Sistemleri’nin sağladığı avantajlar aşağıda sıralanmıştır:
 
- Gelişmiş cihaz yeterlilik derecesi (OEE = Overall Equipment Effectiveness)
- Gelişmiş çok çeşitlilik olanağı
- Herbir formül ayrı bir işlem
- Karıştırıcının temizlenmesi için zaman ayırmağa gerek yoktur. IBC’nin kendisi karıştırma kabıdır. İş bittikten sonra ayrı yerde temizlenir
- Tamamen tozumadan arınmıştır
- Farklı formüldeki partilerin birbirine bulaşması bahis konusu değildir. (No Cross Contamination)
 
ÇALIŞMA SÜRECİ
Matcon ‘IBC Batch Blending’ Teknolojisi, IBC Konteynerler (Intermediate Bulk Container) kullanarak her biri tamamen ayrı partiler halinde Formül Hazırlama – Karıştırma – Paketleme sağlıyor. Ayrıca tozumayı da kontrol altında tutarak, emin ve temiz çalışma ortamı sağlamakta, resmi makamların öngördüğü şartlara (OH&S) tam uyum göstermektedir.
 
STERIC firmasının yöneticisi Mr. Richard Brownie, MATCON IBC Sistemi’nin sağladığı çalışma şartlarından memnuniyetini şu kelimelerle belirtmiştir: “Fason imalat için bu sistem sayesinde büyüme fırsatı kazandık. STERIC, bu sistem sayesinde imalatta verim artışına ilaveten, malzeme ve süre kayıplarının azalmasıyla maliyetini düşürmüş, aynı zamanda daha iyi kalite kontrolü, emniyet ve sağlık şartlarına uyum sağlamıştır. Kısacası, Matcon IBC Karıştırma Sistemleri sayesinde STERIC, beklediği maliyet düşürücü şartlara ve çözümlere ulaşmıştır.”