Banner Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Arasta ısı transferi çözümlerinde hizmet ağını genişletecek

Arasta Dış Ticaret ve Makina Sanayi Ltd. Şti. Gıda Bölümü Satış Müdürü Mehmet Bülbül: “Türkiye’de hatırı sayılır hemen hemen tüm sıvı gıda üreten işletmelerde eşanjörlerimiz bulunuyor. Hedefimiz Türkiye’de ve komşu ülkelerde ısı transferi konusunda ilk anılan firma olmaktır.”




arastaArasta’yı tanıtarak, çalışmalarınız hakkında bilgi verebilir misiniz?
Arasta 1995 yılında, Arkan Şirketler grubu bünyesinde, her türlü ısı transfer ekipmanı konusunda tasarım, montaj, satış, servis ve yedek parça hizmetleri vermek amacıyla kurulmuştur. Kurulduğu tarihten beri dünyanın en büyük plakalı eşanjör üreticilerinden olan Alman Gea Ecoflex’in Türkiye distribütörlüğünü yapmakta ve GEA plakaları ile plakalı eşanjör ve pastörize sistemleri üretmektedir. Özellikle gıda sektörü için yıllardır GEA plakalar ile eşanjör, pastörizatör ve ısıtma sistemleri üretiyor ve yine bu sistemler için yedek parça tedariği ve servisi sağlıyoruz. Arasta sektördeki en eski firmalardan biridir. Şirketimiz organizasyonu; konularında uzman, deneyimli, değişmeyen, ekip çalışması yapan, verimli çalışmayı hedefleyerek daha kısa sürede, doğru, zamanında ve kaliteli hizmet üreten, ulusal ve uluslararası standartlara uygun çözümler sunabilen insan kaynakları politikası ve uzman kadrosu ile müşteri memnuniyetini ilke edinmiş çağdaş bir yapıdadır.  Tecrübemiz ve müşteri odaklı çalışmalarımız ciddi bir müşteri portföyü oluşturmamıza yardımcı oldu. Bu protföyü korumak ana amacımızdır. 
 
Firmamız ayrıca, her marka eşanjör için conta yedek parça ve bakım servis hizmetleri sağlamakta, bunun yanında çeşitli kimyasal malzemeler, oksidasyon katalizörü vs. gibi yan ürünlerle müşterilerimizin çeşitli ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Firmamız İstanbul’da Kozyatağı’nda bulunan merkez ofisinde pazarlama, satış, mühendislik hizmetleri sağlayarak, Dudullu’daki atölyesinde eşanjörler için stok bulundurmakta ve GEA standartları altında gövde üretimi ve eşanjör montajı yapmaktadır. Bu sayede firmamız arzu eden müşterilerimiz için kısa sürede teslim ve daha uygun maliyetlerde malzeme tedariki imkanı bulmaktadır. Arasta; gıda, kimya, proses ve ağır endüstri, hafif endüstri, ısıtma ve soğutma (HVAC), şeker, tekstil, kağıt, gemi inşa ve enerji sektörlerinde yıllardır sürdürdüğü başarılı çalışmalar ile gelişimini devam ettirmektedir. Hedefimiz Türkiye’de ve komşu ülkelerde ısı transferi konusunda ilk anılan firma olmaktır.
 
GEA EŞANJÖRLERİNİN FARKI UZUN VADEDE ANLAŞILABİLİYOR
GEA’dan bahsederek üretimini yaptığınız sistemleri anlatabilir misiniz?
GEA yaklaşık 40 yıl önce Ahlborn plakalı eşanjör firmasını satın almadan önce bu eşanjörler süt eşanjörleri olarak bilinirmiş. Ancak diğer sektörlerle de çalışabilmek için Ahlborn ismini kaldırmış. GEA, kalite ve tecrübe konusunda tartışmasız bir firma. Plakalı eşanjörlerde hareket eden parçalar bulunmuyor, dolayısıyla kullanıcının kısa sürede yorum yapacağı bir ürün değil. Ancak yıllardır farklı marka eşanjör kullanan firmalar GEA eşanjörlerinin uzun ömrünü, malzemelerinin dizayn üstünlüklerini fark edebilir. Eşanjör dizaynlarını GEA’nın saptadığı dizayn kriterlerine uygun olarak yapıyoruz. Bu dizayn kriterleri uzun yılların tecrübesine dayanmaktadır. 
 
SADECE GIDAYI KORUMUYOR 
ENERJİ TASARRUFU DA SAĞLIYOR
Plakalı eşanjör ve pastörize sistemler gıda sanayinde hangi alt sektörlerde kullanılıyor? Söz konusu ürünlerin gıda sektöründeki kullanımına ilişkin bazı uygulamalardan söz edebilir misiniz?
Gıda sanayinde süt ve süt ürünleri üreticileri, bitkisel yağ sektörü, içecek sektörü ana çalışma alanlarımız arasındadır. Süt sektöründe plakalı eşanjör; sütün soğutulması, pastörizasyonu veya peynir altı suyu gibi yan ürünlerin ısıtılması gibi işlemlerde kullanılıyor. Pastörizasyon işlemi ile sütün kalitesi korunurken, enerji tasarrufu da sağlanmaktadır. Plakalı eşanjörler işletmelerin enerji tasarrufunda hayati derecede önemli kalemlerdir. Separasyon ve homojenizasyon işlemlerine destek vererek bu işlemlerin sağlıklı yapılmasını sağlarlar. Sanırım teşbihte hata olmaz. Örnek vermek gerekirse; separatörler süt sanayicisinin cebine göstere göstere para koyarken, eşanjörler üreticinin cebine çaktırmadan para koymaktadır. Burada önemli olan bir nokta kaliteli ürün almakta yatmaktadır. Kısa ömürlü ve kötü dizayn edilmiş bir eşanjör, sebep olduğu duruşlar ve yedek parça maliyetleri ile uzun vadede daha pahalıya gelmektedir.
 
SIVI GIDA ÜRETİCİLERİNİN TERCİHİYİZ
Plakalı eşanjör ve pastörize sistemleri kimlere satıyorsunuz? Bu ürünler kullanıcılara ne türden avantajlar sağlıyor?
Türkiye’de hatırı sayılır hemen hemen tüm sıvı gıda üreten (bira, süt, meşrubat, yumurta, bitkisel yağ.) işletmelerde eşanjörlerimiz bulunuyor. Son ürün üreten firmalarla birlikte makine üreticileri de firmamızdan eşanjör tedariği yapıyor. Özellikle sistemlerinin uzun ömürlü olmasına dikkat ettiklerinden ötürü kaliteye önem veren makine üreticileri GEA plakaları tercih etmektedir. Eşanjörlerimiz firma ekonomilerine ciddi oranda katkı yapıyor. Rekabetin yoğunlaştığı, teknolojinin büyük bir gelişme kaydettiği günümüzde firmalar ürün satışı kadar tasarrufu da düşünmektedirler. Eşanjörlerin kullanımı firma ekonomisi için çok gerekli olmakla birlikte, doğru eşanjörlerin doğru yerlerde kullanımı hem yedek parça hem de tasarruf bakımından firma için oldukça önemlidir.
 
Üzerinde önemle durduğunuz noktalardan bir diğeri de eksiksiz servis ve yedek parça hizmeti. Bu konuda müşterilerinize ne türden destek veriyorsunuz?
Her marka eşanjör için servis hizmeti vermekteyiz. Kullanmış olduğumuz yedek parçaların yüksek kalitede olmasına önem veriyoruz, zira bizim için elzem olan uzun vadeli müşteri memnuniyetidir. Firmamızda 10 yıldır sadece eşanjör işinde çalışan elemanlarımız var.
 
Geride bıraktığımız 2014 yılı Arasta için nasıl geçti? Yeni yıldaki hedeflerinizi bizlerle paylaşabilir misiniz?  
Özellikle gıda sektörüne yönelik faaliyetlerimiz açısından 2014 iyi bir yıl oldu. Üretimimiz kapasitesinin üzerinde çalıştı. Yağ sektöründe bir daralma oldu tabii bunlar bize doğrudan yansıyor, ancak süt sanayi yatırımları ve yenileme projeleri devam etmekte. Özellikle süt projeleri için iyi bir yıl geçirdiğimizi söyleyebilirim. Bu yıl kaliteden ödün vermeden mevut müşterilerimizle çalışmalarımızı sürdürmek ve müşteri protföyümüzü genişletmek istiyoruz. Ayrıca GEA’nın bu yıl piyasaya çıkacak yeni plakaları ile rakabette bir adım öne çıkacağımızı düşünüyoruz. Yeni plakalar üstün dizayn özellikleri sayesinde sık temizliğe ihtiyaç duymadan çok daha uzun süre çalışabiliyor ve ayrıca bakım kolaylığı üstünlüğüne sahipler.
 
ARASTA’NIN DİSTRÜBÜTÖRLÜĞÜNÜ YAPTIĞI FİRMALAR
Kurulduğu yıldan beri ısı transferi konusunda başarılı çalışmalara imza atan Arasta günümüz itibariyle şu firmaların Türkiye temsilciliğini ve distribütörlüğünü yürütüyor:
GEA ECOFLEX GmbH / Almanya: plakalı eşanjör ve özel tip kaynaklı eşanjör üreticisi
GEA ECOBRAZE AB / İsveç: kaynaklı (lehimli) plakalı eşanjör üreticisi
GEA WTT GmbH / Almanya: kaynaklı (lehimli) plakalı eşanjör üreticisi
GEA RENZMANN & GRUNEWALD GmbH / Almanya: doğal gaz ön ısıtıcıları, çift cidarlı borulu eşanjör, borulu ısı eşanjör, hava soğutucuları, trafo yağı pompaları
HESS GmbH / Spiral eşanjör üreticisi