Banner Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Beta-Pak paketlemede çığır açıyor

Beta-Pak Makina Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Karagülle, termoform ve özel ambalaj makineleri tarafından paketlenen ürünlerin raflarda her zaman daha uzun en iyi görünüme sahip ve en çok satılan ürün olduğunu belirtiyor.




cengiz_karagulle1997 yılından itibaren ambalaj sektöründe faaliyet gösteren Beta-Pak, gıda ve ilaç sektörlerine yönelik yüksek standartlarda termoform ve özel ambalaj makinelerini üretiyor. Makinelerinde günümüzün en son teknolojilerini kullanan firma, uzman personeli ve geniş makine parkuru sayesinde üretimini en kaliteli şekilde sürdürüyor. Üretiminin %80’ini ihraç eden Beta-Pak, Avrupa’dan Uzak Doğu’ya, Orta Doğu’dan Afrika’ya uzanan farklı coğrafyalardaki pek çok ülkeye makine satıyor. Beta-Pak Otomatik Paketleme ve Ambalajlama Makineleri San. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Karagülle, firma olarak yaptıkları çalışmaları ve sektörlerinde yaşadıkları sorunları dergimize değerlendirdi.   
 
Cengiz Bey, Beta-Pak olarak ambalaj sektörüne sunduğunuz ayrıcalıklardan bahseder misiniz?
Biz ilaç ve gıda sektörüne yönelik hizmet veriyoruz. Et, süt ürünleri ve ayrıca kuru meyveler, pasta ve kekler, mantı, reçel, bal, fındık kreması, çeşitli mezeler-soslar, salça, ayran, meyve suyu, hijyenik ürünler ve promosyon ürünleri gibi çok çeşitli ürünlerin ambalajlamasına yönelik farklı makinelerimizle hizmet veriyoruz. En yoğun çalıştığımız alanlardan biri bardak su paketlemesi. Daha çok bu ürünü lokantalarda veya seyahat şirketlerinde, otellerde görebilirsiniz. İhracatımızda oldukça seri ve yoğun şekilde devam ediyor. Özellikle Orta Doğu ülkelerine ve Irak'a büyük miktarda çalışıyoruz. Tek seferde 6 - 8 - 10 gözlü bardak üretimi yapabilen değişik modelde makinelerimiz var. 
 
HAMİDİYE’YE SAATTE 27 BİN BARDAK ÜRETEN MAKİNE
Makinelerinizde hangi teknolojilerden yararlanıyorsunuz?
Öncelikle biz büyük firmalarla çalışıyoruz. Hamidiye Su A.Ş.’ye tek seferde 20 gözlü bardağa şekil verip işleyerek, saatte 27 bin bardak kapasitesine sahip makine yaptık. BPT-26/37 Aqua Mega Max modeliyle geçtiğimiz nisanda teslim ettiğimiz makinenin tüm hareketlerini 8 eksen servo motor sistemi ile sağlıyoruz. Elektronik olarak PLC - kumanda sistemi ve dokunmatik operatör paneli gibi ürünler içinde Omron firması ile çalışıyoruz. Pnömatik dediğimiz grup Festo firmasından çözümleniyor. Makine emniyeti konusunda da yıllardır konusunda uzman bir şirket olan PİLZ ile birlikte çalışıyoruz. Uluslararası standartlara uygun, kategori 4 emniyet sınıfına haiz, emniyet plc ve sistem kontrolü, projelendirme ve sertifika onayı PİLZ tarafından yapılıyor.
 
Hamidiye’ye verdiğimiz makinede sahaya koyduğumuz tüm ekipmanlar IP67 korunma sınıfına sahip. Makinemize bobin olarak gelen alt ve üst folyoyu kullanırken, olası bir bakteri ve mantar oluşumuna karşı ürünle temas etmeden önce ultraviyole ışınlara maruz bırakarak temizliyoruz. Folyolar üzerinde oluşan statik elektriklenmeyi önlemek için bir iyonizer kullanarak nötralize ediyoruz. Makinemizin her tarafını kapatıp havayı içeriye hepa filtre kullanarak daha steril hale getiriyoruz. Makinenin çalışırken kullandığı havayı da özel filtrelerden geçirerek bütün temas yüzeylerine filtrelenmiş hava veriyoruz.
 
Tüm hareketli aksamların yağlanmalarını otomatik bir sistemle yağı basarak operatörün inisiyatifine bırakmadık. EtherCAT haberleşme sistemi kullanarak sahadaki her kontrol grubu ile tek kablo üzerinden haberleştik. Kumanda için taşıyacağımız kabloların hepsini bertaraf ettik. Son makinede yaptığımız bu yenilikle işçilikten ve zamandan büyük avantaj sağladık. Makinemizde imalatını yaptığımız veya kullandığımız her parçaya barkod koyuyoruz. Herhangi bir üründe bir arıza meydana geldiğinde veya yedek ihtiyacı olduğunda ilgili kişinin üründeki barkodu bize söylemesi, ürünün çok kısa sürede ve kesinlikle doğru bir biçimde tedarik edilmesini mümkün kılıyor. Bununla birlikte gıdayla ilgili mevzuatlarda belirtilen hijyen şartlarına uygun üretim şartlarına önemle ve hassasiyetle yaklaşarak eksiksiz uyuyoruz. Gıdayla temas eden tüm yüzeyler için paslanmaz 316 L kullanılıyor. Tabii makinemizde kaliteli ürünler ve gereçler kullanmamız fiyatımızı biraz yukarı çekmekle birlikte, rekabette bizi biraz zorluyor fakat müşterimize eksiksiz çözümler sunabilmemiz için kaliteden asla vazgeçmiyoruz.  
 
OTOMATİK KONTROLLÜ SİSTEMLERİ ÜRETMEYE BAŞLADIK
Sizi rakiplerinizden ayıran özelliklerinizden söz edebilir misiniz? 2014 yılında makinelerinizde hangi yenilikleri gerçekleştirdiniz?
Makinelerimizin üzerinde bulunan tüm ekipmanlar CE Belgesi’ne sahiptir. Bunun yanı sıra Beta Pak ISO 9001 kalite belgesine ve TSEK belgesine de sahiptir. Ürünlerimizin kalitesi, işçiliğimizde ve servisimizdeki yüksek kalite tercih sebeplerindendir. Biz müşterilerimizin çözüm ortağıyız. Bir sorun yaşadıklarında anında bizimle irtibata geçebiliyorlar. Artık küçük kapasiteli makineler yapmıyoruz. otomasyon teknolojilerinin kullanıldığı otomatik kontrollü sistemler yapıyoruz. Bu bağlamda geçtiğimiz yılın Nisan ayında Hamidiye Suları'na teslim 
 
Gelecek yıllarda ambalaj sektöründe ne türden gelişmelerin yaşanmasını bekliyorsunuz?
Şu an için ambalaj sektörü çok iyi bir dönem yaşıyor. 10 yıl daha bu dönemin devam edeceğini düşünüyorum. Orta Doğu'da çok fazla makine satmamızı, yurtdışındaki pahalı makinelere eşdeğer makine üretmemize bağlıyorum. Ortadoğu'da çok bilinen yabancı bir firmanın yaptığı araştırmanın sonuçlarına göre, o bölgede kendi pazar paylarından büyük bir oran kaybetmişler. Hem fiyatları düşürmüş hem de müşterilerini ellerinden almışız. O piyasada artık marka olarak iyi biliniyoruz. Bu bölgelerde Avrupalı firmaların hakimiyetini bitirdiğimizi söyleyebilirim.
 
EN ÖNEMLİ SORUNUMUZ KALİFİYE ELEMAN AZLIĞI
Size göre sektörde yaşanan olumsuzluklar nelerdir? Bunlara ilişkin görüşlerinizi sizden dinleyebilir miyiz?
Bana göre sektörün 3 büyük sorunu var. Birincisi yetişmiş kalifiye eleman azlığı, ikincisi KDV sorunu, üçüncüsü ise  TSE, ISO, CE ve imalat yeterlilik belgeleri. Bizim ürettiğimiz tür makinelerde KDV'lerin %1'e düşürülmesi sektöre büyük zarar veriyor. Operatör paneli, sac, alüminyum vs. alırken KDV ödüyoruz fakat %1 KDV ile satış yapıyoruz. Fark olan 'nin %40'ını, onu da 1 yıl sonra alabiliyoruz. Böyle olunca yurtdışından gelen mallar daha ucuza düştü. Yurtiçinde rekabet yapamıyoruz. Yurtdışından gelenler de, yurtiçi imalatçılarına destek olmak amacıyla olmalı. Ben İstanbul Ticaret Odası (İTO) 59. Makine Komitesi üyesiyim. Orada da her zaman gündeme bu sorunları getiriyoruz. Diğer sorunumuz ise yetişmiş kalifiye eleman. 1-2 yıl çalışan personel, biraz daha yüksek bir ücrete rakip firmaya geçiyor. Üçüncü ana sorunumuz ise TSE, ISO, CE ve imalat yeterlilik belgeleri ile ilgili. Yıllardır TSE'ye ciro bazında yıllık ücretler ödüyoruz. Ancak merdivenaltı üretim yapan firmalar bu bahsettiğimiz belgeleri almadıkları halde ihracat yapabiliyorlar. Devletin verdiği hibelerde de bu belgelerin gereklilik şartı aranmıyor. Devlet ihalelerinde de bu belgeler sorulmuyor, dolayısıyla o üretici bu belgelere haiz malzeme de kullanmıyor, çok daha ucuza mal edebiliyor. Bu belgelerin geçerliliklerinin zorunlu hale getirilmesi bence çok önemli ve gerekli.  
 
ZENGİN MÜŞTERİ PORTFÖYÜ 
Sütaş, Yörsan, Şahin - Melek Et, Eti Gıda, Bifa, Bolulu Hasan Usta, Ekici, Eker, Anı Bisküvi, Unilever, İtimat Peynircilik, Koska, Özgüllü Süt, Mado, Muratbey, Kay-Balmar Süt, Aslı Börek, Özsüt, Çoban Pınar Su, Pınar Et, Assan Gıda, McCormic, Erikli, Mar Tüketim, Altınkılıç, Maret, Sek Süt, Erpiliç, Gümüşdoğa Su Ürünleri,  Pak Tavuk (Mudurnu), Kaşık-la, Kaanlar, Tat Entegre, Yonca Gıda, Pınar Süt, Doğuş Et, Yardımcı Süt, Moova, Unifo ve Hamidiye Su A.Ş.
 
BETA-PAK Makina ile paketlenen ürünlerin raflarda her zaman daha
uzun en iyi görünüme sahip ve en çok satılan ürün olduğunu kaydeden
BETA-PAK Makina Genel Koordinatörü ALİ ELKILIÇ ve BETA-PAK Makina
Teknik Müdürü AYHAN IŞIK ile firmanın ürettiği makina çeşitlerini, üretimde
kullandıkları otomasyon teknolojilerini ve bu teknolojilerin makinalarına
ve markalarına kattığı değerler hakkında bir söyleşi yaptık…