Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Bakan Çelik: Buğdayda ithalat yok

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, bu yıl ülkemizde buğday rekoltesinin yüksek olduğunu ve buğday ithalatı gerçekleştirmeyeceklerini söyledi.




faruk_çelikGıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, bu yıl ülkemizde buğday rekoltesinin yüksek olduğunu ve buğday ithalatı gerçekleştirmeyeceklerini belirterek Rusya ile ilişkilerde yaşanan krizden etkilenen üreticilerin mağduriyetini önlemek amacıyla alternatif pazar konusunda ilgili bakanlıklarla atılması gereken adımlar konusunda çalışmaların yürütüldüğünü söyledi. Bir dizi program için Afyonkarahisar'da bulunan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, inşası süren canlı hayvan borsası binasında incelemelerde bulundu. Bu inceleme sonrasında gazetecilerin sorularını cevaplayan Çelik, gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
 
TÜRKİYE VE RUSYA ARASINDAKİ TİCARİ İLİŞKİLER
Bakan Faruk Çelik, Rusya'ya ihracat konusundaki soru üzerine, oradaki piyasaların açılmasının ardından nasıl bir durum ortaya çıktığına bakılacağını belirterek, "Tekrar üzerine basa basa şunu söylemek istiyorum; biz dost ülkeyiz. Dost ülke Rusya ile ilişkilerimizin normal seyrinde devamı konusunda kararlılığımızı ifade ediyoruz. Ama bunlar karşılıklı önlemler ve tedbirler almaya dönüşürse iki ülkenin üreticileri ve çiftçileri de zarar göreceklerdir. Bu her iki ülke için de doğru bir yöntem değildir" diye konuştu.
 
BUĞDAYDA İTHALAT YOK
Bu yıl buğday rekoltesinin yüksek olduğunu belirten Çelik, buğday ithalatı gerçekleştirmeyeceklerini aktardı. Çelik, Rusya ile buğday ticaretine ilişkin karşılıklı anlaşmalar olduğuna işaret ederek, "Umuyorum ki aklıselim hakim olacaktır. Alternatif pazar konusunda Ekonomi Bakanlığımız ve ilgili diğer bakanlarımızla çalışmalarımızı tamamladık. Üreticilerimizin mağduriyetini engelleyecek, kısmi de olsa ortadan kaldıracak düzenlemelerin olması gerektiği ve atılması gereken adımlar konusunda çalışmalarımızı gerçekleştirdik. Bu anlamda herhangi bir sorun yok." Çelik, İran ile Suudi Arabistan arasındaki gerilime ilişkin soru üzerine, dünyanın neresinde olursa olsun bir kriz çıktığında, bunun domino etkisi oluşturduğunu ve herkesi etkilediğini söyledi. Sıcak bir bölgede yer alan Türkiye'nin böyle bir ortamda etkilenmemesinin mümkün olmadığını ifade eden Çelik, böyle bir krizde Türkiye ile ticari bağları olan ülkelerin de etkileneceğine dikkat çekti.  Çelik, şöyle konuştu: "Türkiye şu anda krizin ortadan kaldırılması için yoğun bir gayret içerisinde. Olayları büyütmek değil var olan olayları küçültmede, ortadan kaldırma ve minimize etme konusunda büyük bir çaba içerisindeyiz. Yeni Kerbela olaylarını yaşamaya hiç tahammülü olmayan, konuşulması bile sıkıntılı İran-Suudi Arabistan gerginliği, bölgeyi ve Ortadoğu coğrafyasını tümden etkiliyor. Dünya piyasalarını da etkiliyor. Dolayısıyla bu ateşin sönmesiyle ilgili Türkiye'nin samimi gayretleri var. Her ne kadar bazı ilgili ülkelerde Türkiye'yi karalamaya dönük, iftiralara varan kampanyalar yürütülüyorsa da İran ve Suudi Arabistan ilişkilerinde Türkiye, yine burada dengeli ve ölçülü. Türkiye, iki ülke arasında gerginliğin daha fazla tırmanmaması ve bölgenin daha çok zarar görmemesi ile ilgili son derece hassas ve uyarıcı bir diplomasi yürütüyor."