Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Yeni hükümetin gıda ajandasında neler var?

Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından geçtiğimiz günlerde açıklanan 64. Hükümet Programı’nda gıda ve tarım sektörlerine ilişkin önemli başlıklar bulunuyor. 





gida_porgram1 Kasım seçimlerinin sonrasında 64. Hükümeti kuran Başbakan Ahmet Davutoğlu, Meclis Genel Kurulu'nda hükümet programını açıkladı. 6 bölüm ve 156 sayfadan oluşan programda; “Demokratikleşme ve Yeni Anayasa, İnsani Kalkınma ve Nitelikli Toplum, İstikralı ve Güçlü Ekonomi, Bilim, Teknoloji ve Yenilikçi Üretim, Yaşanabilir Şehirler ve Sürdürülebilir Çevre” başlıkları yer alıyor. Davutoğlu'nun kurmaylarıyla birlikte hazırladığı hükümet programında sunuş ve sonuç bölümleri de bulunuyor. Hükümetin gelecek 4 yılda izleyeceği politikaların anlatldığı programın 4. bölümü olan İstikrarlı ve Güçlü Ekonomi başlığı altında gıda ve tarım alanında yapılacak projeler ve çalışmalar bulunuyor. Yem ve gübrede KDV’nin kaldırılması, sera modernizasyonu için faizsiz kredi verilmesi, tarım sigortalarının kapsamının genişletilmesi gibi projelerin dikkat çektiği Hükümet Programı’nda gıda ve tarım sektörüyle ilgili öne çıkan başlıklar şunlar:
 
YEM VE GÜBREDE KDV KALKIYOR
 
Kümülatif olarak 8 milyon hektar alanda arazi toplulaştırma çalışmalarını tamamlanacak ve tarla içi geliştirme hizmetleri güçlendirilecek.
Yem ve gübrede KDV kaldırılacak.
Genç çiftçilere proje karşılığı 30 bin lira karşılıksız destek verilecek.
İşletme büyüklüğü 5 dekar altındaki meyve, sebze, süs bitkisi, ıtri-tıbbi-aromatik bitki yetiştiriciliği yapan çiftçilere destekleme ödemesi yapılacak.
Çiftçilere seralarının modernizasyonu için faizsiz kredi verilecek.
Tarım sigortalarının kapsamı genişletilerek yaygınlaştırılacak
İşletmeleri ekonomik ölçek büyüklüğüne ulaştıracak projeler yürütülecek. 
 
14 YENİ ARAŞTIRMA MERKEZİ KURULACAK
 
Tarımsal kuraklığın daha etkin olarak izlenebilmesi için TARBİL kapsamında çalışan 400 tarımsal meteoroloji istasyonu 1200’e çıkarılarak, tüm ülke geneline yaygınlaştırılacak. 
14 yeni araştırma merkezi kurulacak.
2019 yılına kadar 10 milyon dekar ilave arazinin sulanabilir hale getirilmesi hedefleniyor.
Orta vadede, GAP sulamalarının tamamı olan 10 milyon 580 bin dekarın tamamı sulamaya açılacak.
Konya, Karaman, Aksaray ve Niğde illerini kapsayan Konya Ovası Projesi ile Akdeniz’e boşa akan suların Konya Ovası’na yönlendirilmesi, baraj, gölet ve sulama sistemlerinin tamamlanması, vahşi yeraltı sulamalarının yağmurlama veya damlamalı sulama usullerine dönüştürülerek su ve enerji sarfiyatında tasarruf sağlanması hedefleniyor.
14 ili kapsayan Doğu Anadolu Projesi’yle 2019 yılı sonuna kadar 2,3 milyon dekar arazinin sulamaya açılması hedefleniyor.
Katma değeri yüksek ürünlerin geliştirilmesine, gen kaynaklarının korunmasına, ıslah çalışmalarına, nanoteknoloji ve biyoteknolojiye yönelik çalışmalara öncelik vererek, güdümlü projelerle tarım-sanayi-üniversite arasındaki işbirliği artırılacak.
 
HUBUBAT DEPOLAMA PROJESİ HAYATA GEÇİYOR
 
Tarım sektörü açısından önem taşıyan biyolojik çeşitliliğin tespiti, korunması ve sürdürülebilir kullanımı sağlanacak. 
Ürünlerini lisanslı depolarda muhafaza eden üreticilere kira desteği verilecek. 1 milyon ton kapasiteli ‘Hububat Depolama Projesi’ tamamlanacak. Zeytin ve Zeytinyağı Sektörü Ulusal Kümelenme Stratejisi oluşturulacak.
Başta aspir, kanola, soya olmak üzere bitkisel üretimde sözleşmeli üretim yaygınlaştırılacak.
Sertifikalı tohumluk üretimi 880 bin tona çıkarılacak.
Tarım alanları içerisinde organik tarımın oranı %1,95’den % 4’e yükseltilecek.
Genetik yapısı değiştirilmiş organizmalar ve ürünlerden kaynaklanabilecek risklerin önlenmesi ve söz konusu ürünlerle ilgili izlenebilirliğin sağlanması, kontrol ve denetim sisteminin etkin şekilde işletilmesi sağlanacak.
Koyun ve keçi yetiştiriciliğine yönelik teşvikleri artırılacak. Koyun ve keçilerin kayıt altına alınarak izlenmesi ve hayvan hastalıklarının kontrol altına alınması sağlanacak.
 
SÜT VE ET SEKTÖRÜNE SÖZLEŞMELİ MODEL GELİYOR
 
Süt ve et üretiminde sözleşmeli model geliştirilecek.
Balıkçılıkta kaynak yönetimi bilimsel verilere dayalı ve etkin biçimde gerçekleştirilecek, idari kapasite güçlendirilecek. ‘Balıkçı Gemileri İzleme ve Veri Toplama Sistemi’ kurulacak.
Su ürünleri yetiştiriciliğinde çevresel sürdürülebilirlik gözetilecek, ürün çeşitliliği ve markalaşma ile uluslararası pazarlarda rekabet edebilirliğin artırılması mümkün hale gelecek.
 
KAYIT DIŞILIĞIN AZALTILMASI
 
Kayıt dışı ekonominin boyutu ölçülerek, kayıt dışılığın yol açtığı etkiler saptanacak ve bir envanter çalışması yapılacak. 
Denetim kapasitesi güçlendirilecek.
Eğitici ve kapsayıcı yöntemlerle toplumun tüm kesimlerinde farkındalık artırılacak.
Vergilendirme kapasitesini ölçen yöntemler geliştirilerek, kayıt dışı istihdamın boyutu analiz edilecek ve yol açtığı sorunlar giderilecek.
Gümrük kapıları ve gümrükler modernize edilerek yenilenecek.
 
BİLİM, TEKNOLOJİ VE YENİLİK
 
Dışa bağımlılığın yüksek olduğu sektörlerde, yerli ürün ve teknolojiler geliştirilmesine yönelik araştırma programları desteklenerek etkinleştirilecek.
Tasarım merkezleri, AR-GE merkezleri gibi desteklenerek, AR-GE ve tasarım personelinin daha esnek çalışmasına olanak sağlanacak. Ayrıca, KOBİ’lerin siparişe dayalı AR-GE ve tasarım faaliyetleri desteklenecek.
Patent Borsası kurulacak.
Küçük ve orta ölçekli işletmelerin TSE ve patent belgelerinin maliyetlerinin devlet tarafından karşılanması sağlanacak.
İş piyasasında, üniversitelerde ve kamu ve özel AR-GE merkezlerinde yurtdışından nitelikli insan gücüne ihtiyaç duyulan alanlar belirlenecek.
Türkiye’de OSB’si olmayan il kalmayacak.