Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Bakan Çelik: Yanı başınıza market açarız

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, ette tavan fiyat uygulamasına uymayan ve astronomik fiyatlarla piyasaya et arz eden üreticiler olduğunu belirterek, 'Bizim de yapacağımız yanı başınıza bir market açmak' dedi.
 




faruk çelikGıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Kırgızistan Tarım ve Arazi Islahı Bakanı Turdunazir Bekboev'i kabulünün ardından, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Sektörle birlikte aldıkları ette tavan fiyat uygulaması konusundaki kararla Türk hayvancılığının gelişmesine katkı sağlamayı amaçladıklarını söyledi. Kasabın ve üreticinin zarar etmeyeceği bir geçiş ortamı oluşturmayı hedeflediklerine işaret eden Çelik, birçok ilde karara uyulduğunu ancak karara uymayan kesimlerin de bulunduğunu kaydetti.
 
Yanı başınıza market açarız
Üreticinin, kasapların ve tüketicinin hukukunu koruma noktasında sağduyulu adımlar attıklarını dile getiren Çelik, şöyle konuştu: "Siz buna rağmen çok astronomik bir şekilde piyasaya arz ediyorsanız, bizim de yapacağımız yanı başınıza bir market açmaktır. Şu anda ESK bunu yapıyor. Şu anda 60 civarındaki et mağazamızı 160 yaparsınız, bu bir önlem. Biz tüm oyuncuların, aktörlerin piyasada var olmalarından, hak ettikleri kazancı elde etmelerinden yanayız. Kesinlikle oyuncuların piyasadan çekilmeleriyle ilgili bir çalışmamız söz konusu değil. Ama siz karı ve maliyeti belli bir ürünü ısrarla çok yüksek fiyatlara 78 milyonun önüne koymaya çalışırsanız, tabi ki çok farklı önlemler vardır. Bir tanesi budur, diğer önlemler nedir? Hayvan varlığımız arttıracağız, maliyetleri düşüreceğiz, almamız gereken önlemler var çalışmalar yapılıyor. Ama siz her şeye rağmen bugün maliyeti belli bir kıymayı 40-45 liraya satma yoluna giderseniz, bu haksız kazanç karşısında bizim susmamız veya beklememiz söz konusu olmaz."
 
Tarla ve raf arasındaki fiyat farkı kabul edilebilir değil 
Çelik, "Gümrük Bakanı marketlerin yüzde 500 kar ettiğini ve markete kar marjı konulacağını söyledi. Bakanlığınız da bu çalışmanın bir tarafı, bu konuda bilgi verebilir misiniz?" sorusu üzerine, gıda fiyatlarıyla ilgili raf ve tarla fiyatları arasındaki farkın kabul edilebilir olmadığını ve mutlaka bu konunun düzenlenmesi gerektiğini belirtti.
 
Kaynak: Dünya