Banner Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Köfteye günlük 10 kilogram sınırı geldi

Perakende işletmelerde pişmemiş köfte, 10 kilogramı geçmeyecek miktarda hazır bulundurulabilecek.
 
 




köfte 2Perakende işletmelerde kıyma, köfte hariç hazırlanmış kırmızı et ve kanatlı et karışımlarının üretimi yapılamayacak. Kasaplar gibi perakende işletmelerde günlük 10 kilogramı geçmeyecek miktarda pişmemiş köfte hazır olarak bulundurulabilecek. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın, Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, perakende işletmelerde kıyma, köfte hariç hazırlanmış kırmızı et ve kanatlı et karışımlarının üretimi yapılamayacak. Ancak tüketici talebi üzerine anında kıyma ve köfte hariç hazırlanmış et karışımlarının satışı yapılabilecek.
 
Çiğ kanatlı etleri hazır ambalajlı olarak piyasaya arz edilecek ve perakendeci tarafından ambalaj bütünlüğü bozulmadan son tüketiciye sunulacak, tüketici talebi doğrultusunda satın alınan ürün parçalanabilecek. Gıdanın satışı sırasında, bilgiler satın alan kişinin görebileceği yerlerde bulundurulacak veya gıdayla birlikte satın alan kişiye sunulacak. Talep edilmesi halinde, satın alan kişi zorunlu etiket bilgilerinin tümü hakkında bilgilendirilecek.
 
Hazırlanmış et karışımı olarak sadece büyükbaş ve/veya küçükbaş hayvan karkas etlerinden günlük 10 kilogramı geçmeyecek miktarda pişmemiş köfte üretilebilecek. Tebliğ kapsamında doğrudan satış için hazır ambalajlı hale getirilmiş olan köfte sadece bu tebliğin hijyen ile ilgili kriterlerini karşılayan yerlerde piyasaya arz edilebilecek.
 
Zorunlu etiket bilgileri yer alacak
Çiğ kırmızı etler de asgari hijyenik şartlar göz önünde bulundurularak, son tüketiciye veya toplu tüketim yerlerine hazır ambalajlı hale getirilmeksizin satılan gıdalar veya satış yapılan işletmede, tüketicinin talebi doğrultusunda paketlenerek satılan gıdalarda, zorunlu etiket bilgilerinin tümü gıdanın satış yerlerine sevk edilmesi sırasında beraberinde yer alacak.
 
Kaynak: Dünya