Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Tavukta organik tartışması

ORGÜDER Başkanı Ayhan Sümerli, “Organik tavuk yoktur” diyen BESD-BİR Başkanı Dr. Sait Koca’ya cevap verdi.
 




tavuk eti görseliBeyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçılar Birliği Derneği (BESD-BİR) Başkanı Dr. Sait Koca’nın yapmış olduğu “Organik tavuk yoktur” başlıklı basın açıklaması ardından sessizliğini bozan Organik Ürün Üreticileri ve Sanayicileri Derneği (ORGÜDER) Başkanı Ayhan Sümerli “Yapılan bu açıklama, 500 milyon TL’lik organik pazarını, 60 bin organik tarım üreticisinin emeğini yok saydığı gibi Avrupa ve Türkiye organik tarım yönetmeliğini, T.C. Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı’nın denetimlerini ve yetkilendirilmiş  sertifika kuruluşlarının bilgi ve deneyimini yok sayan talihsiz bir açıklamadır” dedi. 
 
Böyle demeçler beyaz et sektörünün tümüne zarar veriyor
Tüm organik üreticilerin, konvansiyonel tavuk üretimiyle ilgili karalayıcı bir açıklama yapmaktan özenle çekindiği sektörde; bilgiden yoksun bu tip yanlış demeçlerin, yalnız organik tavuk sektörüne değil tüm beyaz et sektörüne zarar verdiğinin altını çizen Sümerli “Türk organik markaları, bu yanlış bilgilendirmelere rağmen büyümesine devam ediyor ancak yapılan yanlış bilgilendirmeler hepimize pazar kaybettiriyor. Organik tavukla değil elinizdeki işi daha iyi yapmakla uğraşın.” dedi.
 
Organik tarım; her aşaması kontrollü ve sertifikalı tarımsal üretim biçimidir
Sümerli, “Organik üretim yeni bir kavrammış gibi  sunuluyor ancak ülkemizde 1980’li yıllarda başlayan, mazisi eski bir üretim şeklidir. Hatta ülkemizde üretilen organik gıda ürünlerinin halen %80’i Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. Organik tarım; insan sağlığına ve çevreye zarar vermeyen ve üretimde hiçbir kimyasal girdi kullanılmadan, üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı tarımsal üretim biçimidir. Organik tarımda ürün yetiştirilmesi, toplanması, hasat, kesim, işleme, tasnif, ambalajlama, etiketleme, muhafaza, depolama, taşıma ile ürünün tüketiciye ulaşmasına kadar olan diğer tüm işlemlerde, kimyasal madde veya tarım ilacı kullanılmamaktadır” 
 
Bizden korkmak yerine işinize odaklanın
“Çok zor ve emek yoğun bir iş yapıyor, organik tarımın daha erişilebilir olması için çalışıyoruz” diyen Sümerli, BESD-Bir üyesi kurumları daha duyarlı olmaya davet etti.  “Organik tavuk pazarı, her geçen gün büyüyor ancak daha henüz konvansiyonel tavuk pazarının binde biri büyüklüğünde! Hep beraber nasıl daha sağlıklı ve verimli  üretim yapabiliriz diye kafa yormalıyız ” açıklamasında bulundu. 
Organik Ürün Üreticileri ve Sanayicileri Derneği (ORGÜDER) Başkanı Sümerli organik tarımı konvansiyonelden ayıran 4 temel konuya değindi: 
 
1. Organik tarım GDO’suz, hormonsuz ve ilaçsız üretimdir
Organik ürünleri diğer konvansiyonel ürünlerden farklılaştıran en temel konu toplum sağlığını koruyan Ar-Ge süreçleri, hayvan refahını ön planda tutan üretim anlayışı ve denetlemedir. Organik ürünlerde temel olan denetlemedir. Organik tavuklar GDO (Genetiği Değiştirilmiş Organizma) içermeyen tamamen organik ve az miktarda doğal yemlerle besleniyor. Doğal yemler de aynı şekilde GDO ve kalıntı analizlerinden geçiriliyor. Organik tarımda; GDO’suz, hormonsuz, zirai gübre kullanmaksızın, ilaçsız ve herşeyden önemlisi katkı maddesiz üretim yapıyoruz. 
 
2. Organik üretimin her aşaması denetlenir 
Organik ürünler, ülkemizde T.C Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş sertifikasyon kuruluşları tarafından sertifikalandırılmakta ve her aşaması  denetlenmektedir. 
 
3. Organik çiftlikler,kimyevi ve sentetik maddelerden uzak özel tarım alanlarıdır
Organik gıda üretilecek tarlanın organik sertifikası alması için en az 2 yıl hiç bir tarım ilacı ve kimyasal maddeye maruz bırakılmamış olması gerekiyor. 2 yılın sonunda yapılacak toprak ,su ve hava  analizleri ile teyit alınmaktadır. Organik beslenme, tarım ilacı kalıntıları, hava ve su kirliliği gibi çevresel toksinlerle karşılaşmamızı önemli ölçüde engellemiş oluyor. Organik ürünlerin bu kriterler göz önünde bulundurarak diğer üretim şekillerinden ayrı tutulması gerekiyor. 
 
4. Organik ürünler iddialarını ispatlarlar
Hiçbir sentetik ve kimyasal madde içermeden üretilen ve her aşaması denetlenen organik ürünlerin ambalajları üzerindeki Bakanlığımızın ve sertifikalandırma kuruluşunun logoları ispatlarıdır.
 
Sait Koca ne demişti?
BESD-BİR Başkanı Dr. Sait Koca geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada doğal ile organik tavuk arasında hiçbir farkın bulunmadığını belirtmişti. Koca, “Markete 500 tavuk indirdiysem, sahibi 1 organik tavuk alıp, müşteriye yok demek istemiyor. Doğal ile organik tavuk arasında hiçbir fark yok. Gezen gezmeyen farkı değil organik tavuk. Organikte yediklerinin de tümünün organik olması lazım. Öyle bir dünya kalmadı ki artık. Havadan, sudan, buğday bile organik değil. Gübre atıyor tarlaya. Tamamen doğal buğday yok. Ama meraklısına da organik tavuk üretiliyor” demişti.