Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Türkiye'nin ilk gıda teknokenti açıldı

Ankara Üniversitesi bünyesinde, yalnızca tarım, hayvancılık ve gıda üzerine araştırmalar yapan firmaların yer aldığı Türkiye'nin "ilk tematik gıda teknokenti" açıldı.
 




teknokentAnkara Üniversitesi Tarım, Hayvancılık ve Gıda Teknokenti'nin açılış töreni, üniversitenin Dışkapı Yerleşkesi'ndeki binasında düzenlendi. Rektör Prof. Dr. Erkan İbiş, törende yaptığı konuşmada, Türkiye'de ilk kez yalnızca tarım, hayvancılık ve gıda üzerine araştırmaların yapılacağı bir teknokent kurulduğunu ifade etti. Üniversitenin ziraat, veteriner ve mühendislik fakültelerinin güçlerini bu teknokentte birleştirdiğini dile getiren İbiş, "Gıda, tarım, hayvancılık tüm bilim dallarını ilgilendiriyor. Enerji, su ve gıdanın önemi de giderek artıyor. Bu nedenle disiplinlerarası çalışmalar yürütecek bu teknokentin önemi bir kez daha ortaya çıkıyor." dedi.
 
Örnek olacak
Teknokentte tarım makineleri, akıllı seracılık, ilaçlama gibi farklı Ar-Ge konularında çalışmak için yoğun taleplerin bulunduğunu belirten İbiş, teknokente, gıda, tarım ve hayvancılık konusunda katma değer yaratacak firmaları kabul etmek istediklerini söyledi. Üretimden verimli tarıma kadar tüm alt alanları kapsayacak her türlü bilimsel çalışmayı destekleyeceklerini ifade eden İbiş, bu çalışmaların Türkiye'ye de örnek olacağını belirtti. Teknokentin üniversite-özel sektör işbirliği için önemli platform olduğunu vurgulayan İbiş, platformun, gıda güvenliği konusunda da önemli bir işlevi yerine getireceğini söyledi.
 
Akıllı seralar oluşturuldu
Teknokentte, kapalı ofis ve laboratuvar alanlarının yanında iklim şartlarının kontrol edilebildiği akıllı seralar ile uygulama alanları oluşturuldu. Böylece verim ve kalitenin kontrol edilebildiği "hassas tarım" alanları açıldı. Bu alanlar, öğretim üyeleri ve girişimciler için araştırma laboratuvarları olarak kullanılacak.