Banner Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Vitamin deposu kuşkonmazın mevsimi uzadı

Folik asit ve vitamin içeriği ile afrodizyak özelliğiyle sıkça adından bahsettiren antik çağlardan beri insanlar tarafından bilinen ve tüketilen kuşkonmazın mart-mayıs ayları olarak bilinen hasat dönemi yerli üretimle uzadı.




kuşkonmazTürkiye’deki en büyük üretim alanında kuşkonmaz yetiştiren Nomad Gıda Tarım, kuzeyi ve güneyi sıra dağlarla kapalı korunaklı Eskişehir'in Sarıcakaya Vadisi’nde erkenci ve uzun dönem bir üretim alarak kuşkonmaz mevsimini Eylül’e kadar uzatıyor.  Üretimde “İyi Tarım Uygulamaları”nı seçen Nomad Tarım, bilinilirliği oldukça fazla olmasına rağmen ithalatmaliyetlerinin yüksekliğiyle dolayısıyla lüks tüketim olarak algılanan kuşkonmazı Eskişehir-Laçin’deki bahçeden yerli üretimle uygun fiyata marketlerde ve semt pazarında satışa sunarak daha fazla kişiye ulaşmasını sağlıyor.  
 
Doğal sağlık kaynağı kuşkonmaz
Vücut sistemlerinde detoks görevi gören, anti-aging yani yaşlanma karşıtı özelliğiyle dikkat çeken, kemik erimesi ve kireçlenmeye karşı etkili, afrodizyak kaynağı kuşkonmaz, son zamanlarda sofraların vazgeçilmezi oldu. Çok yıllık otsu bir bitki olan kuşkonmaz; magnezyum, sodyum, demir, bakır, fosfor, selenyum, çinko, kalsiyum ve mangan gibi mineraller açısından zengindir. C vitamini, K vitamini, B6 vitamini, A vitamini, tiamin ve niasin gibi vitaminler de içerisinde yeterli miktarda bulunuyor. Mineral ve vitamin yönünden oldukça zengin olan kuşkonmaz vücudun ihtiyacı olan maddelerin temininde önemli bir besin maddesidir. Mucize bitkilerden biri olarak kabul edilen; vücudu ve hayatı sağlıklı bir hale getirmek isteyenlerin tercihi kuşkonmaz, bu içeriğiyle güçlü bir idrar söktürücü ve kum döktürücü etkiye sahip. Kalbi güçlendirme ve kanı temizleme özelliği olan kuşkonmaz, sindirimi kolaylaştırıyor. Ayrıca göz sağlığı için de etkili olduğu biliniyor. Lifli yapısı özellikle kabızlık çeken hastalar için bağırsakları çalıştırması yönüyle tavsiye ediliyor.
 
Anne adayları için folik asit deposu
Folik asit gebelik öncesi ve gebelik döneminde tüketilmesi oldukça önemlidir. Yüksek folik asit ve vitamin içeriği ile kuşkonmaz özellikle hamile ve hamilelik için hazırlık yapanlar için önemli besin kaynağıdır. Kuşkonmaz, folik asit ihtiyacı için hamileler ve yeni doğum yapan annelerin bilhassa tüketmesi gereken yiyeceklerdendir. Ayrıca kuşkonmazda, emziren annelerin süt üretimi için gerekli hormonlar bulunduğu için yenmesi özellikle tavsiye ediliyor.
 
Kuşkonmaz çeşitleri
Türkiye’de halk arasında sarmaşık, avronyes, izvinye, aspariçe,asfaraca, tilki kuyruğu, dilkimen, tilkişen, ayrelli gibi farklıisimlerle bilinen kuşkonmazın yeşil ve mor olmak üzere iki cinsi var. Bu iki türün herhangi birinin ışık görmemiş toprak altı sürgünlerinin hasat edilmesiyle "üçüncü tür" Beyaz Kuşkonmaz elde ediliyor.
 
Kuşkonmaz pişirme püf noktası
Beyaz kuşkonmazları ucu dışında tamamı, yeşil kuşkonmazın ise alt 1/3'lük kısmının kabuğu soyulur. Diplerinden 2 cm kadar bir kısmı kesilerek atılır. Kuşkonmazlar tuzlu kaynar suda en fazla 7 dakika haşlanır. Daha sonra suyu süzülüp, soğuk veya buzlu suya alınarak pişme süreci durdurulur. Mor kuşkonmazların şeker içeriği daha fazla olduğundan çiğ tüketime daha uygundur veya çok az pişirilebilir.
 
Nomad Gıda hakkında
Nomad Gıda Tarım Turizm San. Tic. Limited Şirketi, 2003 yılında İstanbul'dakurulmuştur. Halen İstanbul ve Eskişehir'de 50 hektar alanda İyi Tarım Uygulamalarıstandartlarında kuşkonmaz üretimi yapmaktadır. Üretimde ısıtmalı topraksız sera, örtüaltı, açık tarla gibi farklı teknikler kullanılmaktadır. Nomad; Muğla, Silivri, Laçin, Ödemiş, Beypazarı gibi birçok bölgede bağımsızüreticilere destek vermekte ve bu yörelerde kuşkonmazın alternatif ürün olarakgelişmesi için çaba sarf etmektedir.
 
Kısaca kuşkonmaz
Antik Yunan ve Roma imparatorluğunda kuşkonmaz besin değeri ve şifalı özelliklerisebebiyle yetiştirilmiştir. 16. yy'dan itibaren Fransa ve İngiltere'de popülaritesiartmıştır. İlk yerleşimcilerle de Amerika'ya kadar ulaşmıştır. Avrupa'da kuşkonmaza“kralların yemeği” denir. Fransa Kralı 14.Louis daha uzun bir süre kuşkonmaz yiyebilmek için ilk özel ısıtmalı seraları yaptırmıştır. Günümüzde kuşkonmaz neredeyse tüm dünyaya yayılmıştır. Dünyanın bir numaralı üreticisi Çin. Onu ABD'yeihracatta başı çeken Peru izliyor. Kuşkonmazı en çok tüketenler ise Almanlardır.Kültüre alınmış kuşkonmaz Yunanistan'da neredeyse hiç tüketilmezken, 10.000hektar alanda üretilmekte ve bu üretimin çok büyük bir kısmı Almanya'ya ihraçedilmektedir.
 
Kuşkonmaz üretimi
Kuşkonmaz tohumundan elde edilen kuşkonmaz fideleri tarlalara dikilir. Fideler 2 yılbakımdan sonra üç yaşlarında azar azar ürün vermeye başlarlar. Her bahartoprağın belli bir ısı derecesine ulaşmasıyla uyanan kuşkonmaz kökleri sürgünvermeye başlar. Daha çok Avrupa’da kültürü yapılan kuşkonmazın çeşitleri doğalolarak oraların iklimine göre ıslah edilmiş çeşitleridir. Avrupa'da sezonu ve kısadır,yaklaşık 2 ay sürer, Türkiye'de ise yazların daha uzun olması sebebiyle daha uzun birdönem ürün alınabilir.
 
Türkiye’de ilk kuşkonmaz üretimi
Kültüre alınmış kuşkonmazın ülkemizde ilk kez yetiştirilmesi Cumhuriyet’in kuruluşdöneminde olmuştur. Mustafa Kemal, muhtemelen ataşe-askerlik yıllarında Orta Avrupa’da tanıdığı kuşkonmazı sevip peşine düşmüş ve İlk kuşkonmaz yetiştirme girişimi Atatürk’ün isteği üzerine Avrupa’dan kuşkonmaz tohumu getirilmesiyle Yalova Devlet Çiftliği’nde yapılmış.
 
Besin değeri
Kuşkonmaz, A, B1, B2, B6 veC vitaminleri açısından zengin, lifli bir sebzedir. Folikasit, fosfor ve potasyum içerir. Kuşkonmaz bu içeriğiyle güçlü bir idrar söktürücüdür.Kum döktürücü etkisi vardır. Gözlere de iyi gelir. Kalbi güçlendirme ve kanı temizlemeözelliği olan kuşkonmaz, sindirimi kolaylaştırır. Kuşkonmaz eski çağlardan beriafrodizyak olarak bilinir.