Banner Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Atomika çeyrek asırdır optik ayıklamada fark yaratıyor

Atomika Makina kuruluşundan bu yana distribütörlüğünü yaptığı Sortex marka makine sistemleriyle pirinç, hububat, bakliyat, kuruyemiş ve donmuş gıda gibi dökme ürünlerde optik ayıklama yaparak gıda üreticilerine yüksek kalitede çözümler sunuyor.
 




AtomikaAtomika Makina, 1989 yılından beri Türkiye gıda sanayine değişik makine gruplarında, yurtdışı firmaların temsilciliğini yaparak satış, satış sonrası eğitim, servis ve yedek parça sağlama hizmeti veriyor. Kuruluşundan itibaren ilk yıllarında daha çok optik ayıklama konusunda çözümler sunan ve optik ayıklama teknolojisine ismini veren Sortex makinelerinin satışını yapan firma, zaman içinde makine yelpazesini genişletirken, müşteri gamında önceliği bakliyat, hububat, kuruyemiş ve benzeri dökme kuru gıda işleme sektörlerine verdi. Atomika Makina Satış Mühendisi Osman Yaman ile 2016 yılında gerçekleştirdikleri ve ajandalarında bulunan çalışmaları üzerine konuştuk.  
 
BİNDEN FAZLA SORTEX MAKİNE SATTIK  
27 yıldır faaliyetlerini başarıyla sürdüren Atomika Makina’yı tanıtarak çalışmalarınızdan bahsedebilir misiniz? 
Atomika Makina 1989 yılından beri ülkemiz gıda sanayine hizmet vermektedir. Kurulduğu günden itibaren en önemli satış kalemlerinden biri Sortex optik ayıklama makineleri olmuştur. Şu anda ülkemizde 1000’den fazla Sortex makinesi bulunmuyor ve bu sistemler pirinç, hububat, bakliyat, kuruyemiş, donmuş gıda vb. dökme ürünlerde optik ayıklama yaparak ülkemiz sanayine çözüm sunuyor. Sortex firması Bühler Group bünyesine dahil olduktan sonra firmamız, Bühler ürünlerinden olan pirinç, bulgur, mercimek, bakliyat işleme makinelerinin satışını yapmaya da başlamıştır. Son yıllarda ise; Schmidt-Seeger firmasının Bühler Group’a dahil olmasıyla bu firmanın ünlü TAS serisi eleme makinelerinin de satışı başlamıştır. Firmamız, Sortex satışı ve servisi konusunda sürekli ödüller alan çok başarılı bir kadroya sahiptir. Satış ve satış sonrası servis konusunda toplam 30 personel ile ülkemiz sanayine hizmet vermeye çalışıyoruz. Sortex makinelerin satış sonrası kullanım eğitimini, garanti kapsamındaki servisini, koruyucu bakımını ve yedek parça teminini sağlıyoruz. Ayrıca Bühler Group’a ait makinelerde; fabrika tasarımı aşamasında, fabrika devreye almada ve makine montajında Buhler’den teknik destek alıyor ve yedek parça temininde müşterilerimize hizmet veriyoruz.
 
Ankara’daki merkez ofisimiz yaklaşık 400 metrekare olup, yine Ankara’da 600 metrekarelik bir uygulama ve tanıtım merkezimiz bulunuyor. Burada yeni ve ikinci el Sortex makinelar mevcut. Yani müşterilerimiz hemen teslim, yeni makinelere sahip olabiliyor ya da servis bölümümüzün verdiği servis garantisi altında ikinci el makine alma fırsatı bulabiliyor. Çok yakında isteyen müşterilerimize kendi ürünlerinde deneme yapma imkanı sunacak şekilde hazırlıklarımız da devam ediyor. Bunlara ilave olarak; Mersin’de satış ve servis ofisimizin, İstanbul’da servis hizmeti veren yerimizin olduğunu ve yılın son çeyreğine kadar İzmir’de de bir satış ofisimizin açılacağını bildirmek isteriz.
 
Bakliyat sektöründeki faaliyetleriniz, sektöre yönelik ürünleriniz ve imalatınız hakkında bilgi verir misiniz?
Bühler Group’a ait bakliyat makineleri dünyada uzun yıllardır özelikle Asya ülkelerinde başarıyla kullanılmaktadır. Atomika olarak bakliyat alanında anahtar teslimi çözümler sunabilmekteyiz. Mercimek, nohut, fasulye, bezelye v.b. ürünlerde ön eleme, detaylı eleme, taş ayıklama, hafif tane ayıklama, boylama-sınıflandırma makinelerini içeren fabrika teklifleri sunabiliyoruz. Elbette bu hattın sonunda bakliyatın olmazsa olmazı Sortex Optik Ayıklayıcılar bulunuyor. Özellikle bakliyat sektöründe; fabrikaya gelen ürünün kamyondan indirilişiyle başlayıp, pakete girişine kadar tüm işlem aşamalarında çözümlerimiz bulunmaktadır. İstendiği takdirde; bir fabrikanın komple makine yerleşimi, kat planları, havalandırması, elevatörleri, depoları, tüm ekipman ve makineleriyle Bühler tarafından tasarlanmaktadır. 
 
ANKARA’DA UYGULAMA VE TANITIM MERKEZİ KURUYOR  
Şirket olarak 2015 yılını üretim, ciro, yeni yatırım, yurtiçi ve yurtdışı yapılanması açısından nasıl geçirdiniz? 
2015 yılında bir önceki yıla göre oranında bir ciro artışı gerçekleştirdik. Bu yıl Ankara’daki uygulama ve tanıtım merkezimizi tamamlamayı düşünüyoruz. Burası için pilot bir uygulama hattı kuruyoruz. Bu sayede bakliyat, hububat ve kuruyemiş ürünlerinde isteyen müşterilerimiz denemeler yapma imkanı bulacak. Biz temsilci firma olduğumuzdan bir ayağımız sürekli yurtdışında bulunuyor. Karşılıklı ziyaretlerle kendi personelimizin eğitimi sağlanırken, gelen misafirlerimizle ülkemiz sanayine yönelik projelerimiz güncellenebiliyor.
 
ANAHTAR TESLİM PROJELER GERÇEKLEŞTİRDİK
Tamamlanan ve devam eden projeleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz? Projenin yeri, toplam tutarı, ne zaman devreye gireceği hakkında detayları paylaşır mısınız? 
Yatırımlar müşterilerimize ait olduğu için proje tutarlarının kendileri tarafında telaffuz edilmesi daha doğru olur kanaatindeyiz. Ancak tüm projelerimiz neredeyse alanında öncü ve ilk defa uygulanan teknolojiler içermektedir. Örneğin Konya - Karapınar’da Türkiye’nin en modern bulgur fabrikasını gelecek yılbaşında devreye almayı planlıyoruz. Ayrıca Karaman’da mühendisliği ve makine parkı tamamen Bühler Group’a ait bir bakliyat işleme fabrikası kurulmaktadır. Yine bu yıl içinde Edirne’de en son teknoloji makineler içeren bir çeltik işleme tesisini bitirmeyi planlıyoruz. Bu projeler anahtar teslimi olarak projelenmiştir. Bunun yanında tekli makine olarak; Sortex optik ayıklama makinelerinin yeni modelleri olan B, S ve W modellerinin satışına ivme kazandırmayı planlıyoruz.
 
2016 yılı ve sonrası için firma olarak beklenti ve hedefleriniz neler? Yılsonu hedeflerinizi ve varsa sektöre yönelik yatırımlarınızı bizimle paylaşır mısınız?
Elbette her firma gibi, her yıl bir önceki yıldan daha büyük bir ciro hedefliyoruz. Bunu yapabilmemiz için öncelikle müşterilerimizin iş hacimlerinin artması gerekiyor. Aslında sektör birbirine kopmaz bağlarla bağlı. Her noktadaki olumlu ya da olumsuz gelişme iş ortaklarının durumunu doğrudan etkiliyor. Bu yılı için kimsenin çok büyük beklentileri olduğunu düşünmüyoruz. Geçen yıla göre bir miktar genişleme bile bizim için başarı sayılacaktır.
 
BAKLİYAT TÜKETİMİ ÖZENDİRİLMELİ
Sektörün gündeminde öne çıkan konular ve sorunlar nelerdir? Bu konulara yönelik değerlendirmenizi ve çözüm önerilerinizi aktarır mısınız?
Ülkemizde bakliyatta genel olarak Sortex hariç çok fazla teknoloji içeren makine kullanılmıyor. Ancak dünyada bakliyat sektöründe de gelişmiş ve teknolojik makinelerinin kullanım oranı giderek artmaktadır. Bizim dünya bakliyat ticaretinde önemli yerlere sahip firmalarımız bulunmaktadır. Bu firmalar şimdiye kadar uyguladıkları geleneksel yöntemleri terk etmeye başlayarak, son teknoloji makineler kullanmaya başladılar. Bu süreç Sortex optik ayıklama makineleri ile başlamış, daha sonra mekanik ayıklama ve kabuk soyma makineleriyle devam etmiştir. Böylece ürün kayıplarının azaltılması, fabrika fiziki şartlarının düzeltilmesi, ürün kalite ve temizliğinin atması gibi birçok fayda sağlamaktadır. Ancak bu değişim istenilen ölçüde olmayıp, henüz teknolojinin getirdiği imkanları kullanamayan firmalar bulunmaktadır. 
 
Bakliyat tüketimi gün geçtikçe azalmaktadır. Gittikçe şehirleşen ülkemizde geleneksel mutfağımızdan uzaklaşılmakta ve ev yemeklerine olan ilgi azalmaktadır. Hazır yemeklere, özellikle fast-food tarzı gıdalara yönelen halkımız, bakliyata diyetinde daha az yer ayırmaya başlamıştır. Bunu tersine çevirmek için hem devletimize hem de sektöre görevler düşmektedir. Tanıtım kampanyaları yaparak, okullarda ders programlarında yer vererek bakliyat tüketimi özendirilebilir. Üretimin ve kalitenin artırılması, böylece daha uygun fiyatlı, kaliteli ürünlerin piyasaya sunulması için tarım politikaları izlenebilir. Çiftçimizi ve tarımımızı korumak için kalitesiz ve ucuz ürünlerin yurdumuza girişinde çeşitli kısıtlamalar koyulabilir. 
 
KANADA ÖRNEK ALINMALI
Türkiye topraklarının iklimi ve konumu açsından büyük potansiyeller sunduğuna dikkat çeken Osman Yaman, bakliyat üretimi ve işlenmesi için daha alınacak çok yol olduğunu söyledi. Bu noktada Kanada örneğinin incelenmesi gerektiğine dikkat çeken Yaman, “Kanadalılar mercimek üretimi konusunda kısa sürede çok yol kat ettiler. Ülke olarak biz de doğru tarım planlamaları, çiftçiye güven veren fiyat politikaları, sağlıklı beslenmede bakliyatın önemini vurgulayarak ülkemizde tüketimim artırılması ve dünyaya daha fazla bakliyat satar olmamız gerekmektedir” dedi.