Banner Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Mondelēz tam tahıl içeriğini bütün portföyünde artırdı

Atıştırmalık sektörünün lider şirketlerinden Mondelēz International, porsiyon kontrolü seçeneklerini ve tam tahıl içeriğini bütün portföyünde artırdı.
 




Mondelez logoMondelēz International, 2015 Yılı İlerleme Raporunu açıkladı. Rapor, çevresel ayak izine ilişkin hedefler açısından güçlü bir ilerleme kaydedildiğine işaret ediyor. Mondelēz International Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Irene Rosenfeld, “Büyümemiz, doğrudan gezegenimizin refahı, ürünlerimizi üreten ve onlardan keyif alan insanların hayatları ve hizmet verdiğimiz topluluklarla ilişkilidir” derken, 2015 sonuçlarının, küresel lider olma yolunda önemli aşama kaydedildiğini gösterdiğini söyledi.
 
Önemli hedefler aşıldı
2015 Yılı İlerleme Raporu’na göre, şirket, üretim kaynaklı sera gazını ton başına yüzde 19 oranında azaltarak, yüzde 15 hedefini aştı. Üretimde kullanılan enerjiyi ise yüzde 11 oranında düşürdü. 48.500 ton ambalaj malzemesi bertaraf edilirken, 2015 hedefinin iki katından fazla gerçekleşme elde edildi. Tesise giren su kullanımı ise ton başına yüzde 17 oranında azaltıldı ve yüzde 15 olan hedef aşıldı. Mondelēz International’ın net atığı ise ton başına yüzde 70 oranında azaltıldı. Bu da yüzde 15 olan hedefin yaklaşık beş katını ifade ediyor.
 
Mondelēz International, buğday sürdürülebilirliği programı olan ‘Harmony Wheat’ ile üretilen Batı Avrupa bisküvi hacminin yüzde 75’ine sahip olma hedefine ulaşırken, kakaonun tamamını sürdürülebilir kaynaklardan temin etme hedefini sürdürüyor. 2015 yıl sonu itibarıyla şirket tarafından kullanılan kakaonun yüzde 21’i sürdürülebilir kaynaklardan temin edildi.
 
Tam tahıl içeriği yüzde 25 arttı
Mondelēz International, ayrı ayrı ambalajlanmış porsiyon kontrolü seçeneklerini ve tam tahıl içeriğini yüzde 25 oranında artırma hedeflerine de ulaştı. Bisküvi gibi kilit kategorilerdeki sodyum ve doymuş yağ oranlarını düşürme hedefine doğru güçlü ilerleme kaydeden şirket, 2020 yılına kadar bütün kilit kategorilerde bu oranlarda yüzde 10’luk bir düşüş sağlamak için çabalarını sürdürüyor.
 
Gebze Fabrikası, bölgedeki fabrikalar için örnek
Mondelēz Türkiye de Global Refah Hedefleri doğrultusunda önemli ilerlemeler kaydetti. Bölgedeki diğer Mondelēz fabrikaları için örnek oluşturan 85.000m2’lik Gebze Fabrikasında 17 farklı üretim teknolojisi kullanılarak sakız ve şeker üretimi yapılıyor. Mondelez Türkiye tesislerinde, ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemleri, OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi ve Entegre Altı Sigma metodolojilerinden faydalanılarak üretim süreçlerinin iş sağlığı ve güvenliği, çevre, sürdürülebilirlik alanlarındaki performansları iyileştiriliyor. Tesiste her yıl düzenlenen Çevre ve İş Güvenliği eğitimleri ve etkinlikleriyle çalışan aidiyeti artırılıyor ve farkındalık yaratılıyor. Tesiste gerçekleştirilen projeler sonucunda fabrikada; 2015 yılında bir önceki yıla oranla yüzde 12 oranında su tasarrufu sağlanırken, atıklar yüzde 7 azaltıldı ve sera gazı salımında ise yüzde 16 oranında düşüş kaydedildi. Tesis ayrıca, enerji, su ve atık azaltımı, geri kazanımı konusunda yapılan iyileştirmeler sayesinde Türkiye’nin de içinde yer aldığı Orta ve Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Bölgesi’nde Çevre Sürdürülebilirlik Ödülü’ne layık görüldü.