Banner Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Mehmet Özdinar yaşam savaşını kaybetti

Rumeli Feneri’nde tekneleri denetlerken bir balıkçının saldırısıyla ağır yaralanan su ürünleri mühendisi, yaşama 15 gün tutunabildi.
 




Mehmet Özdinar sonBalıkçı teknelerini denetlemek için gittiği Rumeli Feneri Balıkçı Barınağı'nda bir balıkçının saldırısı sonucu düşerek ağır yaralanan su ürünleri mühendisi Mehmet Özdinar 15 günlük yaşam mücadelesini kaybetti. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nda çalışan 32 yaşındaki Mehmet Özdinar'ın ölümüne neden olan balıkçı Kemal Uçar, tutuksuz yargılanıyordu. Yüksek lisansını Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölümü'nde yapan ve 3 yıldır İstanbul İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'ne bağlı Balıkçılık ve Su Ürünleri şubesinde çalışan 32 yaşındaki Mehmet Özdinar, 7 Ekim'de iki arkadaşıyla birlikte Rumelifeneri Balıkçı Barınağı'na görevli olarak gitmişti. 
 
Türkiye İstatistik Kurumu'na gerekli balıkçılık bilgilerini toplamak için tekneleri dolaşırken Kemal Uçar adlı balıkçının sert şekilde ittiği genç su ürünleri mühendisi kafasını beton zemine çarparak ağır yaralanmıştı. 15 gündür Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaşam mücadelesi veren Özdinar önceki gün hayatını kaybetti. Gözaltına alınan trol teknesi sahibi Kemal Uçar ise mahkemeden tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.
 
"Balık parasıyla oğlumu büyüttüm"
Babası Osman Nuri Özdinar, 55 yıllık balıkçı olduğunu ve tek oğlunu denizden kazandığı parayla okuttuğunu belirtti. Baba Özdinar, "Oğlum çok idealist ve mesleğini özveriyle yapan bir su ürünleri mühendisiydi. Güçlükle okuttum ve milletimize faydalı bir insan olması için çabaladım. Kanunlara uymayan bir balıkçının kurbanı oldu. Benim hayat umudum, yaşama sevincimi öldürdüler. Suçlular mutlaka cezalandırılsın" dedi. Geleneksel Balıkçılığı Geliştirme Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Gedikli ise, "Türkiye, balıkçılıkta dönüşüm yaşamaya çalışıyor. Bazı balıkçılar ise kurallar ve yasalara uymamak için çabalıyor. Bu balıkçılar üniversitelerin, sivil toplum kuruluşlarının ve bilim insanlarının balıkçılığı konuşmasını bile istemiyor. Sorumlular cezalandırılmazsa başka canlar da katledilecektir" dedi. 
 
Mehmet Özdinar’ın cenazesi, geçtiğimiz Cumartesi günü  Kartal Merkez Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından Sancaktepe Ortadağ Mezarlığı'nda toprağa verildi.
 
Kaynak: Sabah
 
GIDAMO: "Gıda kontrol görevlilerine görevleri başında yapılan saldırıları kınıyoruz"
 
Gıda Mühendisleri Odası (GIDAMO), İstanbul Sarıyer’de denetim yaptığı sırada trolle balık avladığı iddia edilen balıkçıların saldırısı sonucu ağır yaralanan ve geçtiğimiz Cumartesi günü hastanede hayatını kaybeden Su Ürünleri Mühendisi Mehmet Özdinar ile ilgili bir açıklama yayınladı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
 
“Gıda kontrol hizmeti yürüten Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı personelinin, denetledikleri işletme sahipleri veya yetkilileri tarafından yönelen şiddete maruz kalmaları neredeyse görevlerinin bir parçası haline gelmiştir. Son olarak İstanbul İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde görevli Su Ürünleri Mühendisi Mehmet Özdinar, Sarıyer İlçesi Rumeli Feneri‘nde bulunan balıkçı barınağında görevini yaparken bir balıkçı teknesinde saldırıya uğrayarak hayatını kaybetmiştir.
 
Kamu adına gıda resmi kontrol hizmetlerini yürüten Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı personeli bu görevlerini özveri ile yerine getirmektedir. Yaptıkları görev ile bir yandan toplumun sağlığını, güvenilir gıdaya erişim hakkını korurken diğer taraftan gıda gibi hepimizin hayatını doğrudan ilgilendiren ürünün nitelikli ve hilesiz üretimi ve arzının sağlanması için önemli bir sorumluluk yüklenmişlerdir.
 
Balıkçılık kaynaklarının doğru kullanımı doğrultusunda kamu adına resmi kontrol görevini ifa etmek üzere görevi başında saldırıya uğrayan ve bunun sonucunda hayatını kaybeden Su Ürünleri Mühendisi Mehmet Özdinar da bu bilinçle görev yapmaktaydı.
 
Odamız; Gıda Kontrol Hizmetlerinde görev yapmakta olan kamu görevlilerinin yaptıkları görev ile ilgili olarak yaşadıkları zorlukları görmektedir.
 
Bir kısmı üyemiz olan bu unvanlı personelin yaptıkları görev ile ilgili riskin görülmesi, personele yönelik en küçük bir şiddete karşı önlemlerin alınması ve risk grubunda değerlendirilen diğer kamu personellerine tanınan hakların Gıda Resmi Kontrol Görevlilerine de verilmesi gerekmektedir.
 
Su Ürünleri Mühendisi Mehmet Özdinar‘a Allah‘tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyoruz. Yapılan saldırıyı kınıyor, yetkilileri biran önce gerekli önlemleri almaya çağırıyoruz.”