Banner Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Bayramlarda 500 milyon liralık şeker ve çikolata tüketiyoruz

Yaklaşan Ramazan Bayramı için sektörün hazırlıklarını tamamladığını belirten Şekerli Mamul Sanayicileri Derneği (ŞEMAD) Başkanı Şemsi Kopuz, vatandaşlara bayram alışverişleri konusunda uyarılarda bulundu. 




Bayram şekeriŞeker Mamul Sanayicileri Derneği (ŞEMAD) Başkanı Şemsi Kopuz, “Şeker Bayramı” olarak da bilinen Ramazan Bayramı öncesinde, şekerli mamul sektörü hakkında bilgiler verdi, bayram alışverişi konusunda uyarı ve tavsiyelerde bulundu. Türkiye’de geçen yıl 4,6 milyar TL’lik satış hacmine ulaşan şekerli ve çikolatalı mamuller pazarının, bu yıl yüzde 10 büyümesi bekleniyor. Söz konusu tutarın 2,3 milyar TL’si, sektör ihracatından oluşuyor. 
 
ŞEMAD Başkanı Kopuz, “Türk gıda sektörünün geneline bakıldığında şekerli mamul sektörünün önemli bir itici rolü olduğunu görüyoruz. Zira toplam gıda ihracatımızın nereden baksanız ’u şekerli mamul sanayi kuruluşları tarafından gerçekleştiriliyor” dedi.
 
Şekerli mamul sektörüne bayram dopingi
Ülkemizde kutlanan iki dini bayram olan Ramazan Bayramı ile Kurban Bayramı, şekerli mamul sektörünün yıllık satışlarının önemli bir bölümünün gerçekleştiği dönemler olarak ortaya çıkıyor. “Bayram dönemleri sektör açısından daha hareketli geçiyor” diyen Şemsi Kopuz, bayram dönemi satışlarına ilişkin şu bilgileri verdi: “Genellikle ön plana çıkan şeker ve çikolata satışlarının Bayram dönemlerinde 500 milyon TL civarında seyrettiğini gözlemliyoruz. Bunun neredeyse yarısını, yani 250 milyon TL’lik kısmını bayram şekeri oluşturuyor. Bayram şekeri diye tabir edilen ürünlerin satışı bayram dönemlerinde artıyor. Yıllık toplam tüketimin 2.1 kg olduğu bayram şekerinin yüzde 60’ı bayramlarda tüketiliyor. Özellikle geleneksel ürünler olarak adlandırdığımız lokum, pişmaniye gibi ürünlere ilginin bayram döneminde arttığı görülüyor.
 
Batı illerimizde çikolata, doğu illerimizde ise şekerleme ürünlerinin satışlarının daha yoğun gerçekleştiğini görüyoruz. Ülke genelinde bayram şekeri satışının en yüksek olduğu bölge %31 ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesi. Bu bölgelerimizi İç Anadolu (%21), Marmara %21, Akdeniz , Karadeniz %8 ve Ege Bölgesi %5 takip ediyor.”
 
Kota belirsizliği üreticinin önündeki en büyük sorun
Açıklamasında NBŞ bazlı şeker kotasına ilişkin belirsizliğin halen sürdüğünün altını çizen Şemsi Kopuz, “Maalesef üreticimizin önündeki en büyük sorun Şeker Kanunu. Hem pancar şekeri hem de NBŞ kotasının her yıl yeniden düzenlenmesi sanayicinin uzun soluklu plan ve proje yapmasını engellemektedir. Zira üretici ne kadar ham madde tedarik edeceğini son ana kadar kestirememektedir.” dedi.
 
Vatandaşa bayram alışverişi uyarısı
Ramazan Bayramı için çikolata ve şekerleme ürünleri alışverişi yapacak vatandaşlara da uyarıda bulunan ŞEMAD Başkanı Kopuz, şunları kaydetti: “Son yıllarda gerek tüketici bilincindeki artış gerekse yapılan denetimler sonucu sektörde kayıt dışı üretimin engellenmesi konusunda önemli mesafe alındı. Ancak merdiven altı üretim bitmiş değil. Bu sebeple Bayram alışverişinde hangi koşullarda üretildiği belli olmayan, merdiven altı ürünlerden uzak durulmalı, standartlara uygun olarak üretim yapan şirketlerimizin, markalı ürünleri tercih edilmelidir. Bu, çikolata ve şekerleme gibi ürünler bakımından havaların sıcak seyrettiği bugünlerde daha da önemlidir. Aksi halde bayramda ağzımızın tadı kaçacaktır.”