Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Karma Grup’tan Alerjen Yönetimi Eğitimi

Zuhal Başaran tarafından verilecek eğitim 16 Aralık’ta yapılacak. 
 




Besin alerjisiKarma Grup tarafından organize edilen Alerjen Yönetimi Eğitimi 16 Aralık Cumartesi günü gerçekleştirilecek. Zuhal Başaran tarafından verilecek eğitim ile ilgili konuşan Karma Grup Satış ve Pazarlama Koordinatörü Sinem Bahtiyar, “Gıda alerjileri, bağışıklık sisteminin normal şartlarda zararsız olan bir gıda maddesini vücudun zararlı olarak algılayarak aşırı tepki vermesiyle oluşur. Bu tepki, anafilaksi, genel olarak kızartılı bir kaşıntı, boğaz şişmesi ve düşük kan basıncı gibi belirtiler oluşturur. Gıda üreticilerinde gıda güvenliği sistemi çerçevesinde alerjen yönetimi programı uygulanmalıdır. Bu program, hammadde tedarikçilerinden baslayarak, tüm üretim aşamaları sürecinde devam ettirilmeli, depolama ve dagıtım süreçlerini de kapsamalıdır. Tüm gıda ürünleri tüketiciye etkin bir risk iletişimini sağlayacak sekilde etiketlenmelidir” dedi.
 
EĞİTİMİN AMACI
Sağlıklı ve güvenli gıdaların üretimi ve temini, sağlıklı beslenmenin en temel ve vazgeçilmez unsuru olduğunu belirten Bahtiyar, bu amaçla gıda üreticilerinin tarladan sofraya gıda güvenliğini sağlamak ve müşterilerini üretilen ürünler ve içerikleri hakkında tam anlamıyla bilgilendirmeyi amaç edindiklerini ifade ederek şunları söyledi: “Fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik riskler dışında gıda güvenliği konusunda ele alınması gereken ve müşterilerin gıda güvenliği adına bilgilendirilmesi gereken diğer bir konu da alerjenlerdir. Alerjenler insan sağlığını kötü yönde etkileyebilirler ve bazı insanlar için ciddi hayati risk teşkil ederler, bu yüzden gıda üretiminde alerjenlerin doğru yönetimi, olası bulaşmaların önlenmesi ve ürünlerin etiketlenmesi büyük önem taşır. Bu eğitimde, katılımcılara gıda alerjenlerinin ve intoleranslarının tanıtılarak gıda güvenliği sistemlerinin içinde alerjen yönetiminin uygulama ilkelerinin neler olduğu, ilgili yasal düzenlemeler, ISO 22000, BRC-Gıda, IFS, FSSC 22000 programları dahilinde sistematik uygulamalar ve etiketleme gerekliliklerinde nelere dikkat edilmesi gerektiği anlatılacaktır.”
 
EĞİTİM İÇERİĞİ
Sinem Bahtiyar Alerjen Yönetimi Eğitimi’nin içeriğinin şu konu başlıklarından oluştuğunu açıkladı:
· Üretimde ve tedarik zincirinde alerjen nitelikli malzemelerin yönetimi
· Gıda alerjenleri ve intoleransları ve insan sağlığına etkileri
· Çapraz bulaşmayı önlemek için gerekli olan hazırlama ve depolama önlemleri
· ISO 22000, BRC-Gıda, IFS, FSSC 22000 standartları alerjen yönetimi beklentileri
· Yasal gereklilikler ve etiketleme kuralları
· Pratik ve örnek çalışmalar
 

Yorumlar

Hiçbir yorum bulunamadı


Yeni yorum yaz